Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάτμηση κληροτεμαχίου με ανώμαλη δικαιοπραξία.


ZV

Recommended Posts

Θεοχάρη ευχαριστώ για την απάντηση,αν και Κυριακάτικα!

στην απαλλοτρίωση του '60 απ' όσο γνωρίζω, την αποζημίωση την πήρε ο πατέρας της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας.ενώ ύστερα αυτή το απέκτησε δια λόγου..οπότε καταλήγουμε στη χρησικτησία? και αν ναι, απο πότε?πριν την απαλλοτρίωση?

επίσης,θα πρέπει να δείξω το σχήμα του αρχικού κληροτεμάχιου πριν την απαλλοτρίωση?διότι βρήκα ένα παλιό χάρτη στο Δήμο..

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε

η πελάτισσά σου ιδιοκτήτρια είναι νόμιμη κληρονόμος και έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται απο την νομοθεσία

αφου φερόμενος ιδιοκτήτης στη απαλλοτρίωση ήταν ο πατέρας της τι δουλειά έχει η κόρη απο τότε???

στο διάγραμμά σου να δείξεις την υφιστάμενη κατάσταση και σαφώς το όριο απαλλοτρίωσης , το αρχικό δεν αφορά κανένα και δεν χρειάζεται πουθενά για τα υπόλοιπα νομίζω την άποψή μου την έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα πρίν.

Link to comment
Share on other sites

Σαφέστατα όπως ορθά ανέφερε ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ, η απαλλοτρίωση αλλοιώνει τον επικοιστικό χαρακτήρα του κληροτεμαχίου και επιφέρει νόμιμη κατάτμηση. Άρα πλέον αντιμετωπίζεται ώς αγροτεμάχιο. Τα όρια του είναι τα φυσικά, όπως αυτά παραχωρήθηκαν και προς το δρόμο το όριο απαλλοτρίωσης. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις την ΚΥΑ με την οποία έγινε η απαλλοτρίωση. Όσον αφορά στη χρησικτησία .... τι να σου πώ. Γιατί δεν κάνει μια αποδοχή εξ αδιαθέτου κληρονομιάς να τελειώνει?

Link to comment
Share on other sites

zv

στο βιβλιο του Κωστα Βασιλειου και στη σελ. 154 grafeiQ

4) η απαγορευση της κατατμησης που καθιερωνεται απο την αγροτικη νομοθεσια,

δεν ισχυει για κληρους που προερχονται απο κτηματα, τα οποια ειχαν μεταβιβασθει παρανομα και εγκυροποιηθηκαν μεταγενεστερα με αποφασεις νομαρχων η με αποφασεις ειρηνοδικειων(επικυρωση ανωμαλης δικαιοπραξιας) κτλ.

Τα κληροτεμαχια αυτα ρυθμιζονται απο τις κοινες περι κατατμησεως διαταξεις, αφου δεν εχουν πλεον την αρχικη εννοια του κληρου(βλ. και Θ. Χουλιαρα, 1979, σελ 463).

Επισης στο βιβλιο του Ιωαννη Κωτουλα "Το δικαιο της κατατμησης των γεωτεμαχιων"

στην παρ. 6.3.3 αναφερεται στο επιτρεπτο της περαιτερω κατατμησης τμηματων κληροτεμαχιων που εχουν προκυψει απο επικυρωση ανωμαλης δικαιοπραξιας.

Στο ιδιο βιβλιο αναφερεται και νομολογια επι του θεματος

1) αποφαση ΠΠρ Θεσπρωτιας υπαριθμον 63/2002

2) αποφαση εφετειου θεσσαλονικης 2413/1996

Με βαση τα παραπανω λοιπον θεωρω οτι το παραπανω κληροτεμαχιο που λες zv, αν οντως υπαρχει επικυρωση ανωμαλης δικαιοπραξιας εχει απωλεσει την ιδιοτητα του κληροτεμαχιου και γιυτο πλεον ισχυουν οι κοινες περι αγροτεμαχιων διαταξεις και ως εκ τουτου επιτρεπετει και η περαιτερω κατατμηση αλλα και η συνενωση

που εχουν προκυψει

Link to comment
Share on other sites

Αν πάλι δεν υπάρχει ανώμαλλη δικαιοπραξία στον αρχικό κλήρο εγώ στη θέση σου θα ζητούσα απο τον πελάτη μου να κάνει χρησικτησία με τα της ανώμαλης δικαιοπραξίας με νομιζόμενο τίτλο απο τον πατέρα της....ή κατευθείαν στα παιδιά της....Προσοχή γιατί αν έχει γίνει μια φορά ανώμαλη δικαιοπραξία απογορεύται να ξαναγίνει...Τέλος αν κατατμηθεί απο ανώμαλλη όντως κι εγώ νομίζω πως γίνεται αγρός και τον κόβεις όσο θέλεις αρκεί να μην έχει ζοε η ζώνη απαγόρευσης.

Link to comment
Share on other sites

Aυτά περί ανώμαλης δικαιοπραξίας δεν καταργήθηκαν με έναν νόμο το 2007;

Ποιος λέει ότι μετά την απαλλοτρίωση το κληροτεμάχιο χάνει τις ιδιότητες του;

http://www.dsthes.gr/efimerida/nomikon-bima.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.