Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

CFD Software


rootbreaker

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Στην εταιρεία που εργάζομαι σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ηχομονωτικές καμπίνες για μετασχηματιστές υψηλής τάσης.

 

Στις καμπίνες γίνεται φυσική κυκλοφορία του αέρα αλλά πολλές φορές, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με παλιούς μετασχηματιστές, χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση μέσω λογισμικού CFD.

 

Στη φάση αυτή μαζεύουμε προσφορές για διάφορα πακέτα λογισμικού. Πέρα από τα γνωστά πακέτα (Ansys, Comsol, Flotherm) έχετε κάποια άλλα να μου προτείνετε?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Είχα δει λίγο παλιότερα το ΟpenFOAM και μου φάνηκε αξιόλογο, για ελεύθερο λογισμικό. Δεν ξέρω κατά πόσο καλύπτει επαγγελματική χρήση, πάντως είναι ενεργό project.

 

Γενικά, θα έλεγα να ρίξεις και μια ματιά στο CAE linux. Έχει συγκεντρωμένα πολλά χρήσιμα προγράμματα μηχανικού, αν και αναπτύσσεται λίγο αργά.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Star-CD θεωρείται το κορυφαίο στο είδος του παγκοσμίως (κυρίως λόγω της συνδεσιμότητάς του με 1D simulation and analysis software όπως το GT Power). Στην Caterpillar χρησιμοποιούμε το XFD του οποίου η commercial έκδοση είναι το Converge, επίσης πολύ καλό

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το Star-CD δείχνει να κάνει για αυτό που θέλουμε. Το converge δείχνει πιο πολύ για κινητήρες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Update:

 

Ήρθα σε επικοινωνία με αρκετές εταιρείες και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  1. Ansys (Fluent ή το Flo που μας προτάθηκε): Πανάκριβα (2x παραπάνω από COMSOL, Autodesk CFD και FloEFD) και καθόλου user friendly. Στην standard έκδοση τρέχουν ΜΟΝΟ σε ένα πυρήνα της CPU. Για να τρέξουν σε όλους του πυρήνες θέλει έξτρα πακέτο και άρα έξτρα λεφτά.
  2. Autodesk CFD: Αρκετά καλό πακέτο, πάσχει σε 3D CAD μοντέλα με πολύ λεπτομέρεια, σχετικά εύκολο και intuitive. Από τιμή αρκετά καλά, η έκδοση Flex έρχεται με όλα τα features, ετήσια συνδρομή και Cloud Solving.
  3. FloEFD: Πάνω σε αυτό βασίζεται ο πυρήνας του Solidwroks flow simulation. Πολύ user friendly, έχει wizard για να φτιάξεις το simulation αλλά πάσχει σε μικρές λεπτομέρειες.
  4. Comsol multiphysics+Heat transfer module: Απογοήτευση μέχρι τώρα. Πολύ φτηνό για τα όσα προσφέρει, αλλά.... Δώσαμε ένα 3D CAD assembly στην Comsol, κάναμε περιγραφή του προβλήματος και περιμέναμε όταν θα πηγαίναμε για demonstration και training να μας έδειχναν πως σετάρεται ένα τέτοιο simulation. Αντί για φυσική ροή αέρα και μεταφορά θερμότητας έκαναν εξαναγκασμένη κυκλοφορία και μεταφορά θερμότητας με άλλα μεγέθη από αυτά που τους ζητήσαμε. Απογοήτευση.
  5. Femap: User interface από τα 80s και πανάκριβο.
  6. Abaqus: Εδώ και 3 βδομάδες περιμένουμε τηλέφωνο
Link to comment
Share on other sites

...χωρίς να είναι της ειδικότητάς μου έχω ακούσει καλά λόγια για την παρακάτω εταιρία:

 

https://www.beta-cae.com/ansa.htm

 

https://www.beta-cae.com/brochure/ansa_meta_for_cfd_brochure.pdf

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Στο ANSYS πληρώνεις ουσιαστικά το γεγονός ότι η εταιρεία αναπτύσσει το λογισμικό 25 χρόνια. Μην περιμένεις ούτε κατά διάνοια επίλυση με την ίδια ακρίβεια από τα πακέτα Autodesk, Solidworks κλπ. τουλάχιστον για πιο δύσκολα μοντέλα. Δεν ξέρω ποιο πακέτο σας πρότειναν, το ANSYS APDL όντως δεν είναι user friendly αλλά το Workbench μια χαρά πακέτο είναι από αυτή την άποψη. Η τιμή μεγάλο μείον. Το Comsol μια χαρά είναι και από κόστος και από δυνατότητες αλλά πρέπει να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά και να διαθέσει χρόνο. Εννοείται παίζει και Matlab αλλά χωρίς γραφικό περιβάλλον να κάνεις τις γεωμετρίες ο χρόνος που θα χρειαστείς πολλαπλασιάζεται.

Edited by CHOUTOS
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε κάτι που να χρειαζόμαστε υπερβολική ακρίβεια. Δεν αναπτύσσουμε turbo machinery για παράδειγμα ή κινητήρες για το καινούριο airbus. Για αυτό και θα μου είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογήσω στους managers της εταιρείας ότι θα πρέπει να αγοράσουμε το Ansys με £45k αντί για το Comsol με £20k ή το Autodesk CFD με     £6k/χρόνο. Εμένα προσωπικά θα με συνέφερε γιατί θα κάνουμε και training οπότε μπορώ να το βάλω στο CV μου ότι ξέρω Ansys.

Από εκεί και πέρα τα περισσότερα features του Ansys δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.

...χωρίς να είναι της ειδικότητάς μου έχω ακούσει καλά λόγια για την παρακάτω εταιρία:

 

https://www.beta-cae.com/ansa.htm

 

https://www.beta-cae.com/brochure/ansa_meta_for_cfd_brochure.pdf

 

Θα του ρίξω μια ματιά μιας και φαίνεται ενδιαφέρον. Από ότι βλέπω όμως δεν έχει τις multiphysics δυνατότητες πυ θέλουμε (μπορεί να κάνω λάθος θα το κοιτάξω με την ισυχία μου αργότερα).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τελικά μετά από πολλές συναντήσεις είχαμε καταλήξει σε FloEFD ή Solidworks Flow (το ίδιο πράγμα στην ουσία) ή στη λύση της Autodesk.

 

Επειδή όμως η autodesk αλλάζει πολιτική (στην ουσία όλα της τα προϊόντα πλέον θα τα νοικιάζεις ανα έτος, και δεν θα έχεις καν την επιλογή να τα αγοράζεις) αποφασίσαμε να μην το ρισκάρουμε και να αγοράσουμε κάτι που δεν θα έχει υποστήριξη στο μέλλον.

 

Αφού έκανα παζάρια σε αυτούς που μας είχαν πουλήσει το solidworks, τους έκανα να μας δώσουν το Flow simulation+Training μαζί με δώρο το FEA + training για το FEA.

 

Δεν είναι σε καμία περίπτωση ANSYS, Comsol, Femap ή Star-CCM+ αλλά για αυτό που το θέλουμε κάνει και περισσεύει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.