Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Χώροι με μειωτικό συντελεστή (Υπόγεια, σοφίτες, πατάρια)


Recommended Posts

Σύμφωνα με Helpdesk:

 

η εγκ.4 αναφέρει οτι ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στην στάθμη που προβλέπεται στην Ο.Α. => ΑΡΑ δέν μπορώ να βάλω καθώς το δάπεδο του υπογείου έχει κατασκευαστεί πιο βαθειά.

Δεν μπορείς να βάλεις μειωτικό αν το δάπεδο του υπογείου έχει κατασκευασθεί πιο ψηλά, κι ας παραμένει σε υπόγεια στάθμη σε σχέση με το φυσικό έδαφος (εξακολουθώ να μην συμφωνώ). Για πιο βαθειά μπορείς + αναλυτικός (σύμφωνα βέβαια με την εγκύκλιο 4 δεν μπαίνει μειωτικός σε καμία από τις δύο περιπτώσεις).

 

η εγκ.4 διευκρινίζει οτι η η αναφορα στον ΝΟΚ αφορα μονο τον ορισμό της σοφίτας και οτι σε κάθε περίπτωση παταριου μπαίνει μειωτικός 50%. => ΑΡΑ μπορώ να βάλω μειωτικό.

Η προϋπόθεση του 70% του ΝΟΚ δεν επηρεάζει τον 4178. Αν έχεις πατάρι στην οικοδομική άδεια αυτό παίρνει πάντα μειωτικό, κι ας έχει επεκταθεί και καλύψει πλήρως τον υποκείμενο όροφο κι ας έχει και υπέρβαση ύψους. Αν έχεις πατάρι σε πλήρως αυθαίρετο κτίσμα τότε αυτό παίρνει μειωτικό συντελεστή εκτός από την περίπτωση που καλύπτει πλήρως τον υποκείμενο όροφο (όπου τότε το κτίριο θεωρείται μεζονέτα).

 

το οτι πλέον το ελεύθερο υψος ειναι > 3,00μ παίζει ρόλο?)

Όχι, στον 4178 δεν παίζει ρόλο.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε οικοδομη  με αδεια 1998  πανω απο τον Α οροφο εχει κατασκευασθει με σιδηροκατασκευη (παταρι) που καλυπτει ολο τον υποκειμενο  οροφο, υψους στα πλαγια 1,90 κατω απο στεγη και στο κεντρο 2,90 μ με εσωτερικη σιδερενια σκαλα. Συμφωνα λοιπον με  ν 4178  θα παει με μειωτικο. αν καταλαβα καλα.

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο καταστημάτων και γραφείων, ισόγεια κλειστή θέση στάθμευσης που δεν ειχε προσμετρηθεί στη δόμηση (ΓΟΚ 85), μετατράπηκε σε κατάστημα. Πάιρνει μειωτικό?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Μειωτικό θα έπαιρνε μόνο αν ήταν βοηθητικός χώρος (σήμερα) και μικρότερος από 50 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι! Έχω μπερδευτεί λίγο με τα παραπάνω αναφορικά με τον μειωτικό συντελεστή!! 

 

Σε προ του 83 ισόγεια κατοικία εκτός σχεδίου και χωρίς ΟΑ, υπάρχουν δύο εξωτερικές αποθήκες, ξεχωριστά κτήρια από λιθοδομή, περίπου 45 τμ στο σύνολό τους. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας. Τα κτήρια αυτά είναι κυριολεκτικά ερείπια και η πρόσβαση εντός αυτών είναι σχεδόν απίθανη για λόγους ασφαλείας!! (θάμνοι, τμήματα σκεπής, και διάφορα άλλα πολύχρωμα έντομα.. :grin: ). Αυτά τα 45 τμ των αποθηκών, μπορούν να δηλωθούν στον 4178 ως χώροι με μειωτικό συντελεστή σωστά; 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου με έντονη κλίση έχει κατασκευαστεί μονώροφη κατοικία. Αυτή από την πλευρά του δρόμου είναι υποβιβασμένη, δλδ η οροφή της είναι περίπου 1,00 μ. πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Ανοίγματα έχει μόνο στην πίσω πλευρά λόγω της κλίσης του οικοπέδου. Σε αυτή την περίπτωση βάζω στον υπολογισμό του προστίμου μειωτικό συντελεστή; Θεωρώ ότι βρίσκεται σε υπόγεια στάθμη;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

 

Νέος (σχετικά) μηχανικός στον κόσμο των αυθαιρέτων ψάχνεται..

 

Η περίπτωση είναι μάλλον απλή και έχοντας διαβάσει το νήμα με διάφορες ερωτοαπαντήσεις και τις διάφορες εγκυκλιούς έχω καταλήξει κάπου αλλά και μια επιβεβαιώση από κάποιον πιο έμπειρο είναι πάντα επιθυμήτη!

 

Πελάτης έχει κτίσμα 11 τ.μ. και δύο στέγαστρα εδραζόμενα σε πλάκα σκυροδέματος σε αγροτέμαχιο εκτός σχεδίου και χωρίς οικοδομική άδεια.

 

1. Τα στέγαστρα με την πλάκα υπολογίζονται με αναλυτικό προυπολογισμό σωστα; 

2. Το κτίσμα δεν γίνεται να ληφθεί κατηγορία 3 γιατί υπερβαίνει τα 2,5 m και επιπλέον χωρίζεται σε δύο χώρους ,ένα μικρό κουζινάκι και ενα wc, συνεπώς δεν είναι και αποθήκη.

     Επομένως (λαμβάναντος υπόψιν και το κτιριοδομικό κανονισμό και τι είναι ΚΧ και τι ΒΧ) αυτό υπολογίζεται ΥΔΚΧ;

     Μείωτικος συντελεστής δεν είναι σωστό να εφαρμοστεί ε;

     

Επίσης, αν δηλώθεί έτσι ο πελατής θα πρέπει να το δηλώνει από εδώ και πέρα ως Κύριο Χώρο Χρήσης στο Ε0 ; ( με την τακτοποιήση που θα γίνει θέλει να ρευματοδοτηθεί το κτίσμα)

 

Καθέ απάντηση/άποψη δεκτή!

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.