Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α18] Χώροι με μειωτικό συντελεστή (Υπόγεια, σοφίτες, πατάρια)


Recommended Posts

Πάντα λαμβάνω υπόψη και μία δεύτερη γνώμη και σ'ευχαριστώ...

 

Στα τετραγωνικά θα υπολόγιζες και τα τμ που καταλαμβάνουν τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτόν τον χώρο? ή με αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η σκάλα εξυπηρετεί αποκλειστικά μία ιδιοκτησία και είναι ουσιαστικά συνέχεια του υποκείμενου κλιμακοστασίου.

 

Όπως έγραψα στο πρώτο μήνυμα πρόκειται για μονοκατοικία. Στο ισόγειο υπάρχει κατάστημα - επαγγελματική αποθήκη και απο πάνω η κατοικία. Δίπλα από το κατάστημα υπάρχει είσοδος με πόρτα που μέσω κλιμακοστασίου οδηγεί στην κατοικία. Από πάνω στέγη που εδράζεται σε πλάκα. Μετά το πλατύσκαλο που οδηγεί στην κατοικία, αυθαιρέτως προστέθηκαν λίγα σκαλοπάτια που οδηγούν σε χαμηλό χώρο γραφείου, που καταλαμβάνει περίπου τον υπόλοιπο χώρο του υποκείμενου κλιμακοστασίου (5τμ).

 

Η νόμιμη κλίμακα μετράει κανονικά στην δόμηση και κάλυψη. Τα επιπλέον σκαλοπάτια θα τα λάβω υπόψη σαν παράβαση με ΥΔ ή με αναλυτικό?

Edited by mitsaina
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

Εγκύκλιος 4 36) Παρ. 6 : 

 
.........Επίσης ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται για αυθαιρεσίες σε νομίμως υφιστάμενες υπόγειες στάθμες, δηλ. με βάση οικοδομική άδεια και μόνο στην περίπτωση που το δάπεδο του υπογείου έχει υλοποιηθεί στη στάθμη που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση αυτή όταν υπάρχουν εκσκαφές στον περιβάλλοντα χώρο της υπόγειας στάθμης εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4178/13.
 
Ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται ομοίως σε αυθαίρετους ισόγειους βοηθητικούς χώρους του κυρίως κτίσματος (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λ.π.). Επισημαίνεται
ιδιαίτερα ότι η έννοια των χώρων βοηθητικής χρήσης της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κτιριοδομικού Κανονισμού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εφαρμογή των διατάξεων
του Κτιριοδομικού Κανονισμού και δεν αφορά γενικά τους χώρους με χρήση αποθήκης. Επομένως, αυθαίρετα ισόγεια κτίρια με χρήση επαγγελματικές, βιομηχανικές, γεωργικές αποθήκες κ.λ.π., που προσμετρώνται σε κάθε περίπτωση στο σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για το λόγο αυτό δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής 50%. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

 

Κτιριοδομικός - Άρθρο 2. παρ3.

3. Χώροι κύριας και βοηθητικής χρήσης των κτιρίων:
Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την παραµονή, σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, ατόµων (έστω και ενός) επί δύο τουλάχιστον ώρες το εικοσιτετράωρο.
Οι υπόλοιποι χώροι των κτιρίων είναι βοηθητικής χρήσης.
Για παράδειγµα στα κτίρια µε χρήση κατοικίας χώροι κύριας χρήσης είναι τα υπνοδωµάτια, οι χώροι διηµέρευσης (καθιστικά, σαλόνια, τραπεζαρίες, χώροι παιχνιδιού), οι κουζίνες, τα γραφεία κλπ.
Χώροι βοηθητικής χρήσης είναι µεταξύ άλλων οι ακόλουθοι: - Οι χώροι κυκλοφορίας (διάδροµοι, προθάλαµοι, κλιµακοστάσια). - Οι χώροι υγιεινής. - Τα µηχανοστάσια. - Οι αποθήκες. - Οι χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων.

 

1) Βάσει της Εγκυκλίου 4 και του Κτιριοδομικού κανονισμού όπως επισυνάπτω τα αποσπάσματα παραπάνω, πιστεύετε ότι αυθαίρετη επέκταση ισόγειου καταστήματος εντός του πίσω ακάλυπτου χώρου για χρήση χώρων υγιεινής του καταστήματος και μόνο, μπορώ να χρησιμοποιήσω τον μειωτικό συντελεστή ?

 

2) Επίσης θα το ξαναρωτήσω γιατί όλο μπροστά μου το βρίσκω...Επέκταση υπογείου εντός του ακαλύπτου με διαφορετική στάθμη δαπέδου για 0,50μ παίρνει μειωτικό συντελεστή ή τον χάνει γιατί α) είναι σε διαφορετική στάθμη από την άδεια και β) γιατί δεν είναι εντός νομίμου υπογείου αλλά αποτελεί επέκταση ?

Link to comment
Share on other sites

1) Εάν η επέκταση είναι "κολλητά" με το νόμιμο κτήριο, προσωπικά, θα το έβαζα ΚΧ. Εάν ήταν σε απόσταση από το κτήριο, τότε ίσως και να το πήγαινα ως ΒΧ. Δεν ξέρω εάν όμως κάτι τέτοιο βγάλει πρόβλημα με την άδεια του καταστήματος.

 

2) ΕΓΩ, ότι είναι σε υπόγεια στάθμη, τα βάζω ως ΒΧ.

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε?

Σε ισόγεια οικοδομή με υπόγειο στην άδεια, άλλαξε χρήση το υπόγειο, και θεμελιώθηκε σε υψηλότερη στάθμη, οπότε σήμερα είναι διώροφο.

Τι αυθαιρεσίες θα υπολογίσω συνολικά?

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή

1. ΥΔ-ΚΧ για το υπόγειο.-σήμερα ισόγειο

2. ΥΥ για το ισόγειο- σήμερα οροφος

3. Λ.Π για ξεμπάζωμα και σκάλες

 

Αλλαγή χρήσης και ΥΥ για το υπόγειο θα βάλω???

 

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

οχι

υ.γ και αμφιβάλλω αν πρέπει να μπει το 2

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.