Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ : οριστικα ακυρη η αποφαση του Υπουργού ΠΕΠΑΝ


dimitris GM

Recommended Posts

Οριστικά άκυρη είναι η απόφαση της 19ης Αυγούστου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Ειδικότερα, σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 217/2016 βάσει της οποίας καθίσταται άκυρη η απόφαση του ΥΠΕΝ για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΝ είχε θεωρήσει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Κατά τον υπουργό, δηλαδή, η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία δεν διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον και γι' αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει.

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο, το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε ότι

"η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec".

Ως εκ τούτου, με την απόφαση του Αυγούστου το ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη σε συνέχεια της οποίας το μεταλλείο στις Σκουριές επαναλειτούργησε ύστερα από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, 19:54

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ

Αθήνα,  20 Ιανουαρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αναφορικά με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ


Με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

< Επιστροφή

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=4096&language=el-GR

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Και εμείς έχουμε ευαισθησία για τον τόπο μας και οχι μόνο το ΣΤΕ

Αλήθεια, που είναι η ευαισθησίά του, π.χ. για Αχελώο κ.ά.;

Link to comment
Share on other sites

τι παραπονο εχεις απο το ΣτΕ ειδικα   για τον Αχελωο???

Ολες του οι αποφασεις ηταν κατα του εργου....εδω και 25  χρονια...

 

[ασε που,   όπως φαινεται, κατι  καλο ετοιμαζεται  για την λεγομενη "κοιλαδα του Αχελωου" εκει περιξ της  γεφυρας Κορακου...]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 Τα είπες όλα dimitris GM!

To ΣΤΕ αληθωρίζει επικίνδυνα στα περιβαντολλογικά!

Αχελώος και όχι μόνο: Φράγμα της Μεσοχώρας

Εδώ κάθονται εκατομμύρια επένδυσης!

Mε το νόμο 2773/1999 τα υδροηλεκτρικά που θεωρούνται ΑΠΕ είναι αυτά με εγκατεστημένη ισχύ έως και 10 ΜW!

Δηλ. εξαιρούνται από την πίτα (μάσα) τα Υ/Η έργα της ΔΕΗ! Τα τρώνε μόνο οι Ιδιώτες (τα ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ!)

Δηλ, σαν να λένε οτι τα μεγάλα φράγματα της ΔΕΗ εκλύουν CO2 και όχι τα "μικρά" (<10MW) των Ιδιωτών!!!

Δηλ. έβγαλαν την ΔΕΗ έξω από τη μάσα! (το παιγνίδι)

 

 

 

...

 

[ασε που,   όπως φαινεται, κατι  καλο ετοιμαζεται  για την λεγομενη "κοιλαδα του Αχελωου" εκει περιξ της  γεφυρας Κορακου...]

Μόνο η ταβέρνα του κυρ-Βασίλη απέναντι από τη γέφυρα μπορεί, αν ακαι τα βλέπω μαύρα αν λείψουν οι Ολλανδοί μηχανόβιοι (γιατί το εργοτάξιο απέναντι τελείωσε)!

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.