Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλάζουν οι όροι δόμησης σε 13.000 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων


Engineer

Recommended Posts

Δομικές αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 περίπου μικρών οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει λάβει ήδη τις πρώτες 23 μελέτες που βρίσκονται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς έως το τέλος Μαρτίου.

 

Όπως προκύπτει από την σημερινή συνάντηση εργασίας με φορείς αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με προεδρικό διάταγμα του 1982 και μετά δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν δεδομένου ότι δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

 

Η πρόταση, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, είναι αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), να υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους.

 

Ωστόσο θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί.

 

Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς σε 23 περιοχές μεταξύ των οποίων τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Αχαία.

 

Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, ένα μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις γι αυτούς και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

 

Σήμερα στην Ελλάδα από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν περί τους 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.

 

Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών: - Η εγκατάλειψη - Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων. - η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.

 

Πηγή: http://www.enikonomi...0-katoikwn.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Άντε και σε 200-300 χρόνια να περαστούν και οι όροι δόμησης κωδικοποιημένοι και τα όρια των οικισμών σε ένα ρημαδο GIS να μπορούμε να υπογράφουμε βεβαιώσεις του νόμου 651/77 στα τοπογραφικά χωρίς να μας βγαίνει η ψυχή απ την αγωνία...

(Συνδρομητικό φυσικά, να πλερώνουμε γιατί σαν κλάδος κονομάμε και να υλοποιηθεί με καμιά σκανδαλώδη ανάθεση 30 φορές στην κανονική του αξία για να φάει και κανένας ημέτερος)

Edited by skyliner34
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Υπόψη ότι η ολοκλήρωση των μελετών, για όλες τις περιοχές, πήρε πρόσφατα παράταση μέχρι 30.6.2016.

 

Και η πλήρης ενημέρωση για το πόρισμα Ναυπάκτου εδώ :

http://www.sadas-pea.gr/morfologiki-kanones-domisis-ke-architektonikis/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να προσθεσω και αυτο, που ειχε ξεκινησει λιγο πριν...

 

http://www.michanikos.gr/topic/45613-αλλαζουν-οι-οροι-δομησης-σε-13000-οικισμους/?p=833765

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

τελικά το θέμα έχει πολλές ουρές με δασκαλαντωνάκηδες κ.α.

αλλά τώρα που θα τα κλείσουμε τα γραφεία ελέω φορο-εισφορο-καταιγίδων μικρή σημασία έχουν

ίσως ασχοληθώ αργότερα (ως συνταξιούχος  :mrgreen:  :confused: )

παρ'όλα αυτά

http://www.iefimerida.gr/news/247613/sifoynakis-kata-toy-ypeka-gia-toys-paradosiakoys-oikismoys

και η απάντηση

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=771975

ενστικτωδώς είμαι με το Γκανιάτσα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.