Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ο Θάνατος της Αρχιτεκτονικής ( ; )


Archi

Recommended Posts

Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στη συγκεκριμένη ειδικότητα που ονομάζεται αρχιτεκτονική. Συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων είναι ευπρόσδεκτοι να παραθέσουν την όποια γνώμη έχουν.

Πρόκειται για σεντόνι από τα λίγα, και προτίθεμαι να το αναρτήσω στα "Εργασιακά" των αρχιτεκτόνων μετά από σκέψη για το αν πρέπει να μπει στην ‘κουβέντα’.

Σε περίπτωση που οι διαχειριστές θέλουν να το μετακινήσουν, τους παρακαλώ να το τοποθετήσουν σε ‘ξεκλείδωτο’ θέμα ώστε να είναι προσβάσιμο από τον οποιονδήποτε.

 

Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επάγγελμά μας έχουν εκδηλωθεί και γίνει αντιληπτά, αν όχι σε όλους τότε σίγουρα στην πλειοψηφία από εμάς, εδώ και καιρό.

Στο στενό περιβάλλον της ελληνικής επικράτειας τα προβλήματα της ειδικότητάς μας ταυτίζονται θα έλεγε κανείς με αυτά που αντιμετωπίζει στο σύνολό του το επάγγελμα των μηχανικών (πολυνομία κλπ). Όσον αφορά στην ειδικότητα της αρχιτεκτονικής όμως, φαίνεται να υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα.

 

Αυτή δεν είναι άλλη μια δημοσίευση/κατηγορία για το στρεβλό εργασιακό περιβάλλον της Ελλάδας μέσα στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε. Αντ’ αυτού θέλω να επισημάνω κάποια θέματα που άπτονται της ειδικότητας της αρχιτεκτονικής, όπως αυτά έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται στην ευρύτερη παγκόσμια αγορά εργασίας.

 

Έχω διαπιστώσει στο παρελθόν, ακόμα και εδώ μέσα, ότι η κριτική ενός ‘πράγματος’ (νόμου, ρύθμισης, τακτοποίησης, ταυτότητας κ.α.) το οποίο αποφέρει τα προς το ζήν σε μια ομάδα ανθρώπων, δεν γίνεται εύκολα δεκτή από αυτούς. Το σέβομαι και το δέχομαι.  Όμως δεν μπορώ να το χωνέψω αβίαστα, ειδικά αν αντιβαίνει τους όρους της κοινής λογικής και δημιουργεί κλίμα και καθεστώς ‘συντεχνίας’.

Σε κάθε περίπτωση σκοπός μου δεν είναι να μηδενίσω έναν κλάδο με τόσο σημαντική προσφορά και παράδοση, παρά μόνο να πληροφορήσω και να ρωτήσω αν και άλλοι συνάδελφοι είναι ενήμεροι για ορισμένα θέματα. Επίσης ο σκοπός της δημοσίευσης αυτής θα έχει επιτευχθεί στο έπακρο αν έστω και ένας νέος άνθρωπος αναθεωρήσει την απόφασή του για το αντικείμενο των σπουδών του. Ξέρω ότι σίγουρα θα ήθελα να είχα αυτή τη πληροφόρηση το 1998, όταν αποφάσιζα για τις δικές μου σπουδές.

 

Πληκτρολογόντας στο Google: “death of architecture” ή “architecture is dying” θα έχει κανείς στη διάθεσή του μια πληθώρα δημοσιεύσεων. Δυστυχώς απουσιάζουν, ή δεν μπόρεσα να βρώ, άρθρα στα Ελληνικά για αυτό το θέμα. Δυστυχώς ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ περί biennale τυρβάζει.

 

Σε αυτή τη δημοσίευσή μου θα παραθέσω επιλεγμένες από εμένα παραγράφους, από ένα δείγμα των δημοσιευμένων άρθρων. Η μετάφραση από τα αγγλικά σε πλάγια γραφή, και οι επισημάνσεις είναι δικές μου. Επίσης θα παραθέτω τους συνδέσμους για το κάθε άρθρο ώστε οι αγγλομαθείς να διευρύνουν την ενημέρωσή τους πάνω στο θέμα.

 

Ας ξεκινήσουμε:

 

RIBA: Will architects exist in 2025?

“Θα υπάρχουν αρχιτέκτονες το 2025;”

Δημοσίευση 2011

https://www.architecture.com/RIBA/Contactus/NewsAndPress/News/RIBANews/News/2011/Willarchitectsexistin2025.aspx

(σημ. RIBA= αγγλικό ΣΑΔΑΣ με ολίγον από ΤΕΕ)

 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που επισημάνθηκε στη μελέτη είναι ότι ο όρος “αρχιτέκτονας” εκλαμβάνεται ωσάν να δυσχεραίνει το είδος εργασίας που είναι ικανά να εκπονήσουν τα γραφεία. Μερικά γραφεία έχουν ήδη δημιουργήσει παρακλάδια με διαφορετική ταυτότητα και διαφορετικό τίτλο ως κύρια εργασία τους, αποφεύγοντας την χρήση του όρου “αρχιτέκτων” ώστε να απευθυνθούν σε ποικιλόμορφες αγορές και να δικτυωθούν σε άλλα επαγγελματικά αντικείμενα …

…το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) μπορεί να χρειαστεί να εξελίξει τον ορισμό που επικρατεί από τον 20ο αιώνα του τι σημαίνει να είσαι αρχιτέκτονας, με σκοπό να ταιριάξει καλύτερα με την διευρυμένη πραγματικότητα του επαγγέλματος στον 21ο αιώνα, ή να απαλείψει τον όρο εντελώς. Φοιτητές και απόφοιτοι επαναλαμβάνουν αυτές τις ανησυχίες και βλέπουν τον τίτλο του αρχιτέκτονα ως περιοριστικό, που δημιουργεί εμπόδια μεταξύ αυτών και άλλων επαγγελματικών αντικειμένων…

…αν συνεχιστεί η διαφυγή των, παραδοσιακά αρχιτεκτονικών, δεξιοτήτων προς άλλους παίκτες, το επάγγελμα δείχνει παραδόξως ευάλωτο προς μια νοσταλγικά οπισθοδρομική θεώρηση μιας περασμένης εποχής κατά της διάρκεια της οποίας ο αρχιτέκτονας ήταν το αδιαμφισβήτητο αφεντικό….

 

Independent: The death of architecture

“Ο θάνατος της αρχιτεκτονικής

Δημοσίευση 04/04/2011

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/architecture/the-death-of-architecture-2261212.html

σημ. σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου.

 

…το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) τολμά να υποδηλώσει ότι η τρέχουσα εκδοχή του homo architectus (sic.) θα έχει εκλείψει μέχρι το έτος 2025…

…και ενδεχομένως να μπούμε στον πειρασμό να σκεφτούμε “Kαι τι μ’ αυτό;” Σύμφωνα με τον σχεδιαστή William Morris το 1889, η μόνη ιστορική σταθερά είναι η αέναη αλλαγή. Γεγονότα συμβαίνουν, άνθρωποι και τοποθεσίες εξελίσσονται, οι αρχιτέκτονες κάθε φορά προσαρμόζονται στην όποια κατάσταση ή πελάτη.

Αλλά εξυπηρετούν πάντα οι πελάτες και τα Δημόσια έργα τις τοποθεσίες και τις  κοινότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό; Και αν όχι, είναι οι αρχιτέκτονες συνεργοί στη δημιουργία κτιρίων και περιοχών που έχουν μικρή ή και καθόλου ουσιαστική εννοιολογική ή κοινωνική αξία;

… από τη σχεδίαση μέχρι την παράδοση, η αρχιτεκτονική εμπορευματοποιείται και επανα-καλιμπράρεται ως μέρος ενός εξεζητημένου συστήματος διαχείρισης. Οι αρχιτέκτονες όλο και πιο συχνά εκλαμβάνονται σαν υπάλληλοι βιομηχανίας υπηρεσιών και δεν απέχει πολύ η εποχή που η βιβλιογραφία των φοιτητών αρχιτεκτονικής θα περιλαμβάνει τόμους διαχείρισης και διάρθρωσης παραγωγής, των υποδειγμάτων της παγκόσμιας εταιρικής αποδοτικότητας όπως η Toyota, η Wal-Mart και η Tesco (σούπερ μάρκετ).

…τα έντονα αποτελέσματα της εταιρικής και κυβερνητικής αδράνειας για το μέλλον των αρχιτεκτόνων και της αρχιτεκτονικής επιμολύνονται περαιτέρω… και από τον τρόπο με το οποίο οι οικισμοί και οι πόλεις εκλαμβάνονται από τις δημόσιες αρχές και τους επενδυτές ως φαινομενικοί τομείς- αστικά διαγράμματα που μπορούν να τακτοποιηθούν και να ελεγχθούν πιο επικερδώς…

Γιατί οι αρμόδιοι της επανεφεύρεσης του δομημένου περιβάλλοντος δεν απαιτούν καλύτερους, πιο εμπεριστατωμένους αρχιτέκτονες, καλύτερα υλικά, καλύτερη αστική θεώρηση, καλύτερη ηθική; Γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, απλά δεν απαιτείται από αυτούς να ξοδέψουν 3 ή 4% από το συνολικό προϋπολογισμό του έργου, σε αυτά τα απολύτως κρίσιμα πράγματα, ώστε να εκδόσουν την Οικοδομική Άδεια.

 

Dead Professions

Νεκρά επαγγέλματα”

Δημοσίευση 06/09/2011

http://archialternative.com/2011/09/06/dead-professions/

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε επαγγέλματα που αν και απαραίτητα κάποτε, έχουν πλέον εκλείψει. Η γνώμη του (αρχιτέκτονα) αρθρογράφου είναι ότι η αρχιτεκτονική (μαζί με τους δασκάλους και τους ιατρούς) δεν περιλαμβάνεται στα προς εξαφάνιση επαγγέλματα, καθώς η στέγαση αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, και λειτουργεί ως αντίλογος στα προηγούμενα άρθρα που παρέθεσα. Όμως, αν μιλάμε για βασική ανάγκη στέγασης, η αρχιτεκτονική μπαίνει σε δευτερεύοντα ρόλο. Θέλω να επισημάνω κάποια από τα σχόλια αναγνωστών που έχουν γίνει σ’ αυτό το άρθρο και αναφέρουν:

 

1) Δεν χρειάζεται να είσαι αρχιτέκτονας για να κατασκευάσεις ένα καταφύγιο μια στέγη (μιας και μιλάμε για βασικές ανάγκες). Απλά 2 χέρια και κατάλληλα υλικά. Αν χρειάζεσαι αρχιτέκτονα για το καταφύγιο τη στέγη, θα χρειαστείς και λογιστή. Οπότε προσέθεσε και τους λογιστές στη λίστα των “αθάνατων επαγγελμάτων”

 

2)“Θεωρώ ότι οι (πολιτικοί) μηχανικοί μπορούν να αναλάβουν το ρόλο των κατασκευών και να παρέχουν πράγματα που προστατεύουν ανθρώπους. Τα περισσότερα κτίρια που ανεγείρονται σήμερα γίνονται χωρίς τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων. Είναι ατυχές. Ο διαχωρισμός του τεχνικού από το καλλιτεχνικό κομμάτι εντός της αρχιτεκτονικής έχει περιθωριοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του αρχιτέκτονα. Και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ίδια η αρχιτεκτονική. Οι εργολάβοι κατασκευάζουν χωρίς αρχιτέκτονα συνέχεια, κάτι που θεωρώ δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. Πολλοί θεωρούν τις υπηρεσίες του αρχιτέκτονα ότι είναι πολυτέλεια, λίγοι είναι πρόθυμοι να τις αγοράσουν.

 

NY Times: Want a Job? Go to College, and Don’t Major in Architecture

“Θέλεις να εργαστείς; Σπούδασε και μην φοιτήσεις στην αρχιτεκτονική”

Δημοσίευση 05/01/2012

http://economix.blogs.nytimes.com/2012/01/05/want-a-job-go-to-college-and-dont-major-in-architecture/?_r=0

 

άρθρο που παρουσιάζει τους απόφοιτους αρχιτεκτονικής να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Παραθέτω το γράφημα του άρθρου.

economix-04collegemajor-custom1.jpg

 

 

The Architecture Meltdown

“Η κατάρρευση της αρχιτεκτονικής”

Δημοσίευση 05/02/2012

http://www.salon.com/2012/02/04/the_architecture_meltdown/

(σημ. Άρθρο-Σημείο αναφοράς. Εκτενές και σχετικά εύκολο στην κατανοηση. Προτείνω να το διαβάσετε αυτούσιο.)

 

…Παρ’ όλη τη ραγδαία ανάπτυξη και τις καινοτόμες λύσεις της, η αρχιτεκτονική βρίσκεται εκτεθειμένη στις πραγματικότητες της κεφαλαιαγοράς όσο ελάχιστοι τομείς…

… το (προηγούμενο) άρθρο των NY TIMES έχει εξοργίσει πολλούς αρχιτέκτονες… είναι μέρος της επαγγελματικής ηθικής η οποία τονίζει το ιδεαλισμό, αποδίδει τα πληρωτέα, διακατέχεται από ιεραρχία, οπτιμισμό και μια ηρωική αυτό-θεώρηση ενώ παράλληλα αγνοεί την οικονομική πραγματικότητα. Είναι κάτι το οποίο έχει καταντήσει οικείο, ενώ προσπαθεί να καταγράψει την καταστροφή που έχει επιφέρει η ύφεση στο επάγγελμα. «Προσπαθώ να μιλήσω σε αρχιτέκτονες για την οικονομία. Με τίποτα! Είναι δύσκολο να πάρω αληθινές πληροφορίες. Είναι τόσο προσεκτικοί λόγω Δημοσίων Σχέσεων- Ανησυχούν για το τι πρόκειται να δημοσιευθεί»

Μεγάλο τμήμα του επαγγέλματος περνάει χρόνια υπό άρνηση…

… τρομαγμένοι από την αγορά εργασίας, όλο και περισσότεροι απόφοιτοι επιλέγουν ακαδημαϊκές θέσεις αμέσως μετά την αποφοίτηση αποκομίζοντας ελάχιστη ή και καθόλου επαγγελματική εμπειρία. Είναι δύσκολο να κατηγορήσει κανείς αυτούς τους φοιτητές που αποφοιτούν έχοντας μια σημαντική οικονομική πίεση (φοιτητικό δάνειο)…

…Touraine καθηγητής στο USC: “Είχα τις καλές εποχές μου. Πιθανόν να μην καταφέρω να ανέλθω με τον τρόπο που ήθελα. Αλλά δεν θα είμαι άστεγος: μπορώ να διδάξω. Ανησυχώ πραγματικά για μια γενιά που δεν θα έχει ευκαιρία” Όσο για τους ομότιμούς του αναφέρει: “Είμαστε οργισμένοι, αναστατωμένοι, αγχωμένοι. Αλλά ως καθηγητής αισθάνομαι σαν αγιατολάχ που στέλνει παιδιά να τρέξουν μέσα σε ένα ναρκοπέδιο”

Ο Horton πιστεύει ότι οι αρχιτέκτονες έχουν χάσει την επαφή με την οικονομική πραγματικότητα και δεν είναι ειλικρινείς προς του φοιτητές και τους νέους επιστήμονες. Πως μπορεί να διατηρηθεί το κύρος και η ώθηση όταν υπάρχουν ελάχιστες ή και καθόλου προοπτικές μετά την αποφοίτηση…

..η μείωση των κρατικών δαπανών- σφίξιμο ζωναριού από πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ, η πλήρης λιτότητα στην Ευρώπη, νεκρώνουν τα δημόσια έργα που επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να αναπτύξουν τη φήμη τους και να κερδίσουν χρήματα. “Δεν νομίζω ότι είναι προσωρινό. Το άμεσο μέλλον θα μοιάζει περισσότερο σαν το παρόν, παρά από ότι ήταν πριν 5 χρόνια. Μέχρι να αποφασίσουμε σαν κοινωνία να επενδύσουμε σε πράγματα- και δεν το βλέπω να συμβαίνει”… (revise)

 

 

Why 'The Death of Architecture' May Not Be Such a Bad Thing.

“Γιατί ο ‘θάνατος της Αρχιτεκτονικής’ μπορεί να μην είναι και τόσο κακός"

Δημοσίευση 29/02/2012

https://www.good.is/articles/why-the-death-of-architecture-may-not-be-such-a-bad-thing

 

…Μετά από ένα και μισό αιώνα η μοίρα της αρχιτεκτονικής μπορεί να έχει σφραγιστεί αλλά το ανερχόμενο πεδίο της σχεδίασης κοινωνικού ενδιαφέροντος (public interest design ) βρίσκεται στο όριο να διαβεί το κατώφλι του αυτοσυντηρούμενου επαγγέλματος και να έχει ένα χειροπιαστό αντίκτυπο στον κόσμο. Αυτή είναι η στιγμή που κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανισμοί, γενιές επαγγελματιών και το κοινό (άσχετα αν το γνωρίζουν ή όχι), περίμεναν.

 

FORBES: Architecture Continues To Implode: More Insiders Admit The Profession Is Failing

“Η αρχιτεκτονική συνεχίζει να ενδορρηγνύεται: Περισσότεροι γνώστες παραδέχονται την επιδείνωση του επαγγέλματος.”

Δημοσίευση 06/01/2015

http://www.forbes.com/sites/justinshubow/2015/01/06/architecture-continues-to-implode-more-insiders-admit-the-profession-is-failing/#16d75a6c2b76

(σημ. Επίσης σημαντικό άρθρο. Θα προσθέσω τμήματα στο μέλλον)

 

 Η αρχιτεκτονική υποφέρει από μια κρίση εμπιστοσύνης. Όλο και περισσότερες κυρίαρχες προσωπικότητες του κλάδου παραδέχονται ότι το επάγγελμα έχει χάσει το δρόμο του. Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο, παγκοσμίου φήμης, Frank Gehry δήλωσε πρόσφατα ότι το 98% όσων ανεγείρονται και μελετώνται σήμερα είναι pure shit Το περασμένο έτος, αναγνωρίζοντας την χαμηλή εκτίμηση του κοινού προς τους αρχιτέκτονες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ), η επίσημη οργάνωση του επαγγέλματος, λανσάρισε μια απόπειρα για να ‘επανατοποθετήσει’ τον κλάδο, προσλαμβάνοντας εταιρίες marketing και εμπορικής ταυτότητας. (revise)

 ______________________________________________________________________________________________________

Θα διακόψω την παράθεση τμημάτων από άρθρα εδώ και θα κλείσω με τμήματα συνεντεύξεων 2 αρχιτεκτόνων:

 

Peter Eisenmann- Interview

Δημοσίευση 08/04/2002

http://www.designboom.com/architecture/peter-eisenmann/

 

E: Μια συμβουλή για τους νέους;

Α: ...Θα έλεγα στραφείτε στις επιχειρήσεις, στη νομική, στην ιατρική, πάντως, μην γίνετε αρχιτέκτονες.

(any advice for the young?

unless you are really committed to being an architect

in the true sense of the word,

its a terrible business and I wouldn’t recommend it for anybody,

unless you need to do it for some personal reason,

I would say go into business, go into law, medicine, but don’t be an architect.)

 

Wolf Prix (Coop Himmelblau*) Interviews

*Μεταξύ άλλων, μελέτη νέου κτιρίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κάτοχος ρεκόρ (Guiness) για το μεγαλύτερο πρόβολο μήκους 85,00μέτρων.

 

1) 07/05/2012

 http://www.designboom.com/interviews/interview-with-wolf-d-prix-of-coop-himmelblau/

 

Ε: Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους;

Α: Το να είσαι αρχιτέκτονας είναι κωλοδουλειά. (being an architect is a shitty job.)

 

Ε: Τι σας ανησυχεί σχετικά με το μέλλον;

Α: …Συγκεκριμένα σκέπτομαι πως το επάγγελμα φθίνει. Μας κατηγορούν ότι σπαταλάμε χρήματα, μας κατηγορούν για καθυστερήσεις. Στην Γερμανία οι διαχειριστές των έργων (project managers) θεωρούνται τα πιο σημαντικά άτομα και πραγματικά σκοτώνουν την αρχιτεκτονική. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση τώρα. Προσπαθούν να αποκτήσουν καθολικό έλεγχο, ενώ δεν καταλαβαίνουν το νόημα της αρχιτεκτονικής. Πρέπει να θεσπίσουμε μια νέα μέθοδο οργάνωσης ώστε να ανακτήσουμε μέρος του ελέγχου. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, έχουν άγνοια της διαδικασίας κλπ. Είναι πολύ επικίνδυνο αν οι άνθρωποι υποχωρήσουν και μειώσουν τα standard τους   και κτίσουν κουτιά από ωραία υλικά με όμορφα παράθυρα. Αυτό δεν θεωρείται αρχιτεκτονική.

 

(what advice would you give to the young?

being an architect is a shitty job.
students want to be famous architects. rich architects.
they know everything from newspapers and magazines. you can see these pornographic renderings.
it’s promising, but not holding. you have to think in more dimensions, rather than just in two.
now it’s for the young people again to rethink, how you can influence the development of society through architecture.
it’s time again for the young people to rethink how architecture could influence the development of society
like we did when we started in ’68.
… and there is this ‘greenwashing’ issue: buildings are considered ecological just because there are
trees on the outside of the facade.

what are you afraid of regarding the future?
conservatives, um uh, a flashback!
I’m really afraid of the development of our society right now.
can you remember 10 years ago that we were discussing the triple A?
there are 40 guys sitting in this agency and they’re pushing the politicians to make
wrong decisions just for their own pockets.

you know, and in particular I think that our profession will go down.
we are blamed for wasting money, we are blamed for wasting time.
in germany the project managers are the most important guys and they are really killing architecture.
it’s a very dangerous situation now.
they try to get control over everything and they don’t understand what architecture is.
they are the ones wasting money by causing problems which aren’t really problems (because they can be solved very quickly).
I think we are on the way to introduce a new planning method in order to gain back our control.
they can’t negotiate, they have no idea about the process and so forth.
it’s very dangerous if people are going back and reducing their standards
and building boxes with nice materials and nice windows. this is not contemporary architecture.)

 

2) 28/11/2013

http://www.youtube.com/watch?v=RgE7plJzOtE&t=6m32s

 

Ε: τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει αρχιτεκτονική;

Α: Στους νέους αρχιτέκτονες θα έδινα την ακόλουθη συμβουλή: Εγκαταλείψτε αυτό το επάγγελμα, και στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν αρχιτεκτονική: Επιλέξτε ένα διαφορετικό τομέα.

 

(Q: what advice would you give to someone who wants to study architecture

A: For young architects I would give the advice: Leave this profession and for students who want to study architecture: Chose another field.)

 

3) 26/06/2015

http://shoptalk.london/podcast/1968-and-all-that/

 

"Το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής αλλάζει δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι θα έχει εκλείψει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια"

 

(“The architectural profession is changing dramatically, and I’m afraid that it will be vanished in the next 20 years now, because most of the architects – I have to say so – are not smart enough to recognise that we are swimming like sardines. Many architects, many sardines – in the ocean of investor sharks – and we don’t have swarm intelligence.”

Wolf also bemoans the fact that, in his view, architects are given unimaginable responsibility while being denied the power to take it, then being blamed ‘if the building is too expensive, or takes too long’. He cites the example of Jean Nouvel and the ill-starred new Philharmonie in Paris, incredulous that a ‘great architect is fired’.)

 

4) 20/01/2016

http://artpower.com.cn/content-1394.html

 

Ε: Έχετε διδάξει στο παρελθόν και ακόμα το κάνετε. Τι σας ανησυχεί περισσότερο ως ακαδημαϊκό;

Α: Ότι η αρχιτεκτονική ως επάγγελμα φθίνει εξ αιτίας των παραχωρήσεων από πλευράς των αρχιτεκτόνων (to revise)

 

(ACS: You taught and still lecture widely. What concerns you most as an educator?
Prix: That architecture as a profession is going down because architects are not self-confident enough and giving away their power of decision. Therefore they are used as slaves of investors. My role as an educator is to teach students the strategy to survive.)

___________________________________________________________________________________________________

 

Τέλος παραθέσεων.

Επίλογος:

 

Όπως προανέφερα υπάρχει και ο αντίλογος με τη μορφή άρθρων/απαντήσεων προς αυτά που παρέθεσα. Αλίμονο αν δεν υπήρχε. Πλέον είναι στο χέρι του καθενός να λάβει την πληροφορία και να ζυγίσει το ειδικό της βάρος.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις πρακτικές της “δύσης” με μια ~δεκαετία καθυστέρηση, θεωρώ ότι δεν θα ήταν χάσιμο χρόνου αν αρχίσουμε να βλέπουμε αντικειμενικά κάποια αδιάψευστα γεγονότα.

Καλείστε όσοι θέλετε να τα εξετάσετε και να παραθέσετε τη γνώμη σας την οποία περιμένω να διαβάσω. Επίσης ενδιαφέρομαι για άρθρα που έχετε εντοπίσει σχετικά με το θέμα- ειδικά απο γνώστες άλλων γλωσσών οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν άρθρα από άλλες χώρες.

 

Στα δικά μας, όπως ευτυχώς έχει τοποθετηθεί και ο σύλλογος, εκλαμβάνω τη θέσπιση μορφολογικών κανόνων δόμησης σαν ένα σημαντικό ‘αφοπλισμό’ της ειδικότητας της αρχιτεκτονικής. Είναι κάτι που θα συμβάλει ώστε να καταστεί το επάγγελμα παρωχημένο.

 

Για να ελαφρύνω το κλίμα, με κάθε σεβασμό σε αδυναμίες εξαρτημένων ατόμων, παραφράζω το λογότυπο των Ανώνυμων Αλκοολικών και σας δηλώνω: “Γειά σας, είμαι ο archi και είμαι ένας Αρχιτέκτονας”

 

 

Υ.Γ. Τυχόν επεξεργασίες του άρθρου θα γίνουν για βελτιστοποίηση μεταφράσεων, μορφολογίας, ορθογραφίας και σύνταξης.

Edited by Archi
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

αν θεωρεις τον αρχιτεκτονα ως καλλιτεχνη τοτε δεν θα χαθει ... αν θεωρεις τον αρχιτεκτονα ως διεκπερεωτη εργασιων κατα την κατασκευει εργων, μαλλον θα χαθει με την μορφη του ρολου που ειχε παλαιοτερα, οχι το αντικειμενο του ... λογο εξιδικευσης θα αναλαβει και αυτος ενα κομματι του ολου εργο και καποιος μηχανικος ή μη θα εχει τον συντονιστικο ρολο οπως σε μια βιομηχανικη παραγωγη μπορει να ειναι ο οποισδηποτε ...

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο σου συνάδερφε παρ ότι πολλές από τις επιλογές που έχει τις βρίσκω πεσιμιστικές για την αρχιτεκτονική και τον επαγγελματία αρχιτέκτονα.

Δεν νομίζω ότι έρχεται θάνατος ισα ισα… αλλά σίγουρα αλλάζουν πολλά.

Φυσικά άλλο οι διαδικασίες διοικητικών διεκπεραιώσεων (τακτοποιήσεις κλπ) κι άλλο η σύνθεση κτηρίων και κατασκευών αλλα και χωροταξικού πολεοδομικού σχεδιασμού που εκεί θα κρίνουμε το προσδόκιμο ζωής της αρχιτεκτονικής.

Επιφυλάσσομαι κι εγώ όταν βρω λίγο χρόνο να συμβάλω σε έναν χρήσιμο διάλογο χωρίς την σφήνα  των «δικαιωμάτων»

Link to comment
Share on other sites

Δεν πολυπιστεύω ούτε ασχολούμαι με άρθρα από ιστοσελίδες και blogs για το τι μπορεί να εκλείψει σε Χ χρόνια.

 

Εδώ έχω βαρεθεί να διαβάζω οτι το 2020 δεν θα υπάρχει το facebook.

 

Τώρα για την αρχιτεκτονική, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά πιστεύω δεν θα εκλείψει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.