Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεύθυνη Δήλωση Στατικής Επάρκειας κατά το Ν.3982/2011


 
CivilKald

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα να θέσω τον παρακάτω προβληματισμό μου σχετικά με την δήλωση στατικής επάρκειας που αποτελεί δικαιολογητικό για την διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων του Ν.3982/2011 (ΦΕΚ 158/Β/2012):

 

Άρθρο 1 παράγραφος1.ε.:

 

"Υπεύθυνη Δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού, εφόσον η δραστηριότητα θα λειτουργήσει σε υφιστάμενο κτίριο, σχετικά με τη στατική επάρκεια, την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε χώρο κυρίας χρήσης (όχι βοηθητικό ή κοινόχρηστο), τον αριθμό της υφιστάμενης οικοδομικής άδειας, καθώς και τη μη απάιτηση έκδοσης νέας."

 

Κατ' εμέ, εφόσον υπάρχει οικοδομική άδεια και σχέδια ξυλοτύπων για το εξεταζόμενο κτίριο, η ορθότερη διατύπωση της δήλωσης είναι η κάτωθι:

 

"το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ----, όπως προέκυψε από μακροσκοπικό και οπτικό έλεγχο"

 

Ωστόσο, η αδειοδοτούσα υπηρεσία δεν αποδέχεται αυτή την διατύπωση και ζητάει η δήλωση να αφορά την στατική επάρκεια σε σχέση με σήμερα. Η δήλωση στατικής επάρκειας σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα απαιτεί κανονική μελέτη και ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται στις νέες προδιαγραφές - λογικό εφόσον ένα κτίριο μελετήθηκε με παλαιότερο κανονισμό.

Ο Ν.3982/2011 δε προβλεπει σαφή διατύπωση, παρά μόνο αναφέρει εν συντομία και αορίστως "σχετικά με τη στατική επάρκεια". Προφανώς η αόριστη διατύπωση είναι επιπόλαια και ελλιπής. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Νομοθέτης έτσι την ζητάει. Τι συνεπάγεται αυτή η διατύπωση?

 

Έχει τεθεί ζήτημα στον σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών ή στο ΤΕΕ για το εν λόγω θέμα?

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Η εννοια της στατικης επαρκειας για διαφορων ειδων αδειοδοτησεις εχει την εννοια αν το κτιριο εχει δεν βλαβες σημερα και οχι αν επαρκει στατικα με τους σημερινους κανονισμους.Διαφορετικα δεν θα εδιναν το δικαιωμα οι αλλοι κανονισμοι (ΕΑΚ κ.λ.π ) και νομοι (νομος αυθαιρετων ) να μελετας τα υπαρχοντα με αλλους παλαιοτερους κανονισμους .Και ασφαλως οι "αλλοι" κανονισμοι και νομοι ειναι ισχυροτεροι των οιονδοποτε  "αλλων" διαταξεων ως ειδικοτεροι.

Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να διατυπωσεις με διαφορετικο  τροπο τη δηλωση .Στο φορουμ υπαρχουν υποδειγματα

Να ενα-δυο

http://www.design-construction.gr/ti-einai-i-bebaiosi-statikis-eparkeias/

 

http://www.michanikos.gr/files/file/701-%CE%92%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε. Τα κείμενα που παρέθεσες τα έχω υπόψη μου.Σε μια φράση τα κείμενα αυτά μπορούν να αποδοθούν ως εξής, κατά την γνώμη μου "το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ----, όπως προέκυψε από μακροσκοπικό και οπτικό έλεγχο"

 

Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι το εν λόγω δικαιολογητικό που ζητάει η αρμόδια υπηρεσία συνίσταται σε Υ.Δ του Ν1599/1986 που σημειώνονται συνοπτικά (bulletpoints) τα σημεία του άρθρ.1 παρ.1.ε. (μεταξύ άλλων αναφέρεται και η στατική επάρκεια). Η υπηρεσία είναι αδιάλλακτη ως προς την διατύπωση της Υ.Δ. και απαιτεί την διατύπωση "το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια " μέχρι εκεί χωρίς εξειδικεύσεις και επεξηγήσεις... Η διατύπωση  αυτή τι σημαίνει νομικά για τον ιδιώτη μηχανικό που την υπογράφει? Προφανώς πολλοί συνάδελφοι την χορηγούνε με αυτή την διατύπωση, ώστε η Υπηρεσία (Δ/νση Αδειοδότησης επιχειρήσεων & επιχειρηματικών πάρκων) να ενίσταται σε οποιαδήποτε γλωσσολογική παρέκκλιση. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή διευκρινηστική ή σχετικό έγγραφο από προϊστάμενη υπηρεσία ή από τον σύλλογο Πολ. Μηχ. ή το ΤΕΕ προκειμένου να κατανοήσει η αδειαοδοτούσα αρχή αυτά που για τους Πολιτικούς Μηχανικούς είναι αυτονόητα?

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Νομικα το θεμα ειναι τεραστιο και δε νομιζω οτι θα βρεις απαντηση τεκμηριωμενη (εννοω που να σε κατοχυρωνει σε περιπτωση δικαστικης εμπλοκης ). Ειναι να μην μπλεξεις.Και βεβαια γιαυτο φταιει αποκλειστικα και μονο ο νομοθετης.

Αν διαβασεις το κειμενο του Τασσιου (βλ. φορουμ ή εδω [http://www.e-archimedes.gr/component/k2/item/6530-[/url] ) θα καταλαβεις τι εννοω

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Πολύ εύστοχη, εκτενής και πολυεπίπεδη η ανάλυση του Τάσσιου. Ωστόσο, δε κατανοώ από που προκύπτει (με το γράμμα του Νόμου, εν προκειμένω του Ν.3982/11) η απαγόρευση να διατυπώνω τη σχετική δήλωση έτσι:

 

"το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ----, όπως προέκυψε από μακροσκοπικό και οπτικό έλεγχο"

 

αντί για την απαίτηση της αδειοδοτούσας αρχής που είναι έτσι:

 

"το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια "

 

Η εν λόγω δήλωση του Ν.3982/2011 αποτελεί ρουτίνα για την αδειοδότηση μεταποιητικών μονάδων... Οι άλλοι συνάδελφοι πως το αντιμετωπίζουν?

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Το αντιμετωπίζουμε ως εξής:

 

Αποφεύγουμε να δίνουμε τέτοιες βεβαιώσεις, αλλιώς τις δίνουμε όπως ζητάει η υπηρεσία, δυστυχώς.

 

Όπως είναι γραμμένες, είναι σαν να βεβαιώνεις ότι ολόκληρο το κτίριο είναι επαρκές. Αν γίνει καμιά στραβή και πέσεις σε κανένα περίεργο δικαστή, μπορεί να έχεις πρόβλημα.

 

Η τελευταία βεβαίωση που έδωσα ήταν για καθαριστήριο σε πολ/κία του '60, όπου εν αγνοία μου βάλανε τα μηχανήματα σε χώρο ημιυπόγειο αυθαίρετο (άρα όχι κύριας χρήσης συμπεραίνω...).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελδφε αναφορικά με το τελευταίο που λες (εγκατάσταση εξοπλισμού σε χώρο κυρίας χρήσεως) προφανώς η δήλωση έχει ισχύ για την ημερομηνία υπογραφής αυτής και γι αυτό τραβάμε φωτογραφίες του χώρου κατά την αυτοψία μας (όπως άλλωστε κάνουμε και με τα αυθαίρετα..).

 

Για το bulletpoint της στατικής επάρκειας θα διαφωνίσω με την στάση σου (αλλιώς τις δίνουμε όπως ζητάει η υπηρεσία, δυστυχώς). Από που προκύπτει η δέσμευση της διατύπωσης "το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια " ?

Οι υπάλληλοι που το λένε (προφορικά) δεν έχουν ούτε ουσιαστική ούτε τυπική σχέση με το αντικείμενο της στατικής επάρκειας και δε μπορούν να υποδεικνύουν τον τρόπο που θα δηλώνεται αυτή, πόσο μάλλον όταν ο Ν.3982/11 δεν μας δεσμεύει ως προς την διατύπωση ("Υπεύθυνη Δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού, εφόσον η δραστηριότητα θα λειτουργήσει σε υφιστάμενο κτίριο, σχετικά με τη στατική επάρκεια"). Απ ότι αντιλαμβάνομαι (ως νέος μηχανικός) έχει διαμορφωθεί και καθιερωθεί μια στρεβλωμένη και εντελώς αντιεπιστημονική/αντιεπαγγελματική αντίληψη και διατύπωση για την εν λόγω δήλωση που ευθυνόμαστε προφανώς και εμείς!

 

Πως να το κάνουμε.. η φράση "το κτίριο έχει την απαιτούμενη στατική επάρκεια " δε στέκεται μόνη της (τουλάχιστον σύμφωνα με ποιούς κανονισμούς??)! Είναι ελλιπέστατη και μας εκθέτει πρώτα σαν επιστήμονες και μετά νομικά.. Μάλλον θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα στο ΤΕΕ ή στον σύλλογό μας και να δοθεί γραπτή διευκρίνηση προς την αδειοδοτούσα αρχή.

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καταρχάς φίλε CivilKald εφόσον ρωτάς τους υπολοίπους πώς το αντιμετωπίζουν το ζήτημα να σέβεσαι και τις απαντήσεις τους, άσχετα εάν εσύ διαφωνείς, και να μην κατακρίνεις ελαφρά τη καρδία. Είμαι σίγουρος ότι κανένας συνάδελφος δεν επιθυμεί να βεβαιώσει κάτι με το οποίο διαφωνεί ως προς το λεκτικό ή πολύ περισσότερο ως προς την ουσία, αλλά από την άλλη δεν μπορεί και να αποστασιοποιηθεί από την πραγματικότητα. Το ελεύθερο επάγγελμα είναι και μία διαρκής πάλη ευθυνών, σχεδόν πάντα άνευ αντικρίσματος.
Το λεκτικό που παρέθεσες περιλαμβάνεται σε ΦΕΚ το οποίο υποχρεούται να ακολουθήσει ο υπάλληλος, που εάν είναι και λίγο ευθυνόφοβος δεν θέλει να έχει καμία τροποποίηση ή συμπλήρωση. Είναι λίγο σπάσιμο αυτό σε κάποιον που θέλει να το διατυπώσει ορθότερα, αλλά φαντάσου και το αντίστροφο: Πολλές φορές λέμε "μα καλά γιατί δεν τηρούν τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία;;;".
Προσωπικά πάντως μιας και ρώτησες προσκομίζω την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση με επισυναπτόμενο από πίσω έγγραφο "Δήλωση στατικής επάρκειας", συνήθως δισέλιδο / τρισέλιδο, αναφέροντας τα στοιχεία ταυτότητας του ακινήτου, μία μίνι τεχνική έκθεση με βάση τα αποτελέσματα της αυτοψίας (ταχύς οπτικός μακροσκοπικός έλεγχος) και κάποιες φωτογραφίες με την ημερομηνία λήψης τους. Το παραπάνω το κάνω εφόσον δεν διαπιστώσω στην αυτοψία ακίνητο με αισθητά (μακροσκοπικά) ζητήματα στατικής επάρκειας (και φυσικά στην περίπτωση αυτή συμβουλεύω για αλλαγή χώρου εγκατάστασης ή απλά χάνω τη δουλειά).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω μόνο ότι με το παραπάνω έγγραφο θεωρώ ότι καλύπτομαι (νομικά και ουσιαστικά) σε σχέση με το τι βεβαιώνω ακριβώς, χωρίς παρανοήσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα κι από μένα,

 

Να κάνω μια λίγο χαζή ερώτηση: 

Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να αναγραφεί ο ιδιοκτήτης του κτίσματος ή ο ενοικιαστής, ο οποίος ενοικιαστής έχει και την επιχείρηση για την οποία γίνεται η δήλωση;;;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.