Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόσταση κτιρίου από τα όρια γηπέδου


Recommended Posts

Γεια σας και Χρόνια πολλά. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. 

 

Τα 30 μετρα αναφέρονται στο τοπογραφικό οπότε δεν το εψαξα παραπάνω. Παντως, σε άλλη περιπτωση είχαμε αφησει 50μ.

 

Το βάθος του οικοπέδου είναι υπεραρκετό, το πρόβλημα είναι η κλιση (20%) στο πίσω μέρος οπότε σπρώχνοντας την πισίνα μπροστά ελαχιστοποιούμε τις χωματουργικές εργασίες.

 

Πάντως απο ότι καταλαβαίνω δεν ειναι 100% σίγουρο ότι μπαίνει η πισίνα στη 15μ λωριδα..

Link to comment
Share on other sites

Επι ΓΟΚ είχαν βγει έγγραφα του υπουργείου που διευκρίνιζαν ότι: η απόσταση του αιγιαλού αντιμετωπίζεται ως προκήπιο, άρα επιτρέπονται οι κατασκευές που προβλέπονται στο αντιστοιχο άρθρο του ΓΟΚ, μια από αυτές η πισίνα.

Ωστόσο, αυτά τα έγγραφα πιστεύω δεν ισχύουν πια αφού ερμηνεύουν διατάξει νόμου που έχει καταργηθεί. 

Αλλά, η λογική παραμένει ίδια... δεν έχει αλλάξει κάτι.

Αν τελικά βάλεις την πισίνα στην απόσταση του αιγιαλού, μην ξεχάσεις οτι το μηχανοστάσιό της πρέπει να είναι εκτός αυτής της ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

καμία αντίρρηση, δεν υπάρχει πρασιά στα εκτός σχεδίου, όλες οι πλευρές του γηπέδου αντιμετωπίζονται ως πλάγια όρια. Αλλά ζεις στην Ελλάδα όπου τα απίθανα είναι ο κανόνας.

 

Εγγρ-12778/1988

Απαντώντας στο έγγραφό σας και έχοντας υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα που μας προσκόμισε η ενδιαφερομένη στο οποίο φαίνεται ότι το κτίσμα Β.Σ. απέχει λιγότερο από 30,00 μέτρα από τη γραμμή παραλίας σας πληροφορούμε ότι:

1. Αυθαίρετο κτίσμα σε εκτός σχεδίου περιοχή για να θεωρηθεί ως νομίμως υφιστάμενο πρέπει να προϋπάρχει του έτους 1923

2. Η ζώνη των 30 μέτρων από την γραμμή αιγιαλού θεωρείται πρασιά και γι'αυτό το λόγο σε κτίσματα που βρίσκονται μέσα στη ζώνη αυτή (όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση) έστω και αν είναι νομίμως υφιστάμενα απαγορεύεται, κάθε δομική εργασία εκτός από αυτές που αφορούν επισκευές για λόγους υγιεινής και χρήσης

 

φυσικά αυτό το έγγραφο δεν είναι το μοναδικό λέει κάτι τέτοιο. Ακόμα και στον 4014/11 όταν είχαμε κατασκευές μέσα στην ζώνη του αιγιαλού η εγκύκλιος ήθελε να υπολογίζουμε το πρόστιμο με τον συντελεστή του προκηπίου... στον 4178/13 σοβαρευτήκαμε. 

 

και φυσικά με αντίστοιχα έγγραφα, που νομοθετούν στην ουσία, προκήπιο θεωρείται και η υποχρεωτική απόσταση από τις εθνικές οδούς...!   :lol:  :lol:  :lol: 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(από μεταφορά. Pavlos33)

καλησπερα σε ολους, θελω να βγαλω μια νεα οικοδομικη αδεια για την οποια οι αποστασεις απο τα ορια του οικοπεδου ειναι 15 μ. αλλα θα ηθελα να παρω την παρεκκλιση στα 7.5 μ , μπορω να την ζητησω η' πρεπει να υπαρχει καποιος λογος . το οικοπεδο προυπαρχει ως εχει πριν το ετος 1981.

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (κάτω δεξιά) και διόρθωσε. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω μια περιπτωση αγροτεμαχίου άρτιου κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης, επί κύριας δημοτικής  οδού.

Έχει πρόσωπο μεγαλύτερο των 45 μέτρων αλλά από κάποιο σημείο και μετά στενεύει όπως φαίνεται στο σχήμα.

Θεωρείτε ότι μπορώ να εφαρμόσω την γραμμή δόμησης, όπως φαίνεται στο συννημένο σχέδιο ή να πάρω τα 15μ από παντού?

Model (1).pdf

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος 

Αποφ-30604/4874/35/88  (Εγκ-35/88 Ε-35/88)
Σχετικά με την μείωση πλαγίων αποστάσεων των κτισμάτων από τα όρια γηπέδου τριγωνικού 
σχήματος που έχει πρόσωπο σε κοινοτικό δρόμο και μήκος προσώπου μεγαλύτερο των 20,0 μέτρων

'Εχοντας υπόψη: 
........ 
6) Την με αριθμ. 59/7/9-3-88 γνωμοδότηση του Κ. Συμβουλίου ΧΟΠ και επειδή ναι μεν το πρόσωπο του γηπέδου είναι μεγαλύτερο των 20,0 μ. αλλά λόγω της μορφής του γηπέδου (τριγωνικό σχήμα) αφήνοντας 15,0 μ. από τα όρια του γηπέδου δεν είναι οικοδομήσιμο. 
Αποφασίζουμε: 
'Οτι για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 του Aρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) δύναται να ληφθεί υπόψη το σχήμα του γηπέδου και εάν αυτό καθίσταται μη οικοδομήσιμο, αφήνοντας την απόσταση των 15,0 μέτρων από τα όρια του γηπέδου, να τοποθετείται σε απόσταση μικρότερη των 15,0 μ. εφαρμόζοντας τις αποστάσεις που προβλέπονται από τα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα, εφ'όσον βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις του χρόνου δημιουργίας τους. 

 

Συνεπώς, μπορείς να τηρήσεις μικρότερες π.α.. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι χρειάζεσαι διαπιστωτική πράξη (και ΦΕΚ) για την κύρια δημοτική οδό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν συμφωνώ ότι ισχύουν οι παρεκκλίσεις των πλαγίων ορίων όταν υπάρχει περιοχή στο γήπεδο όπου εξαντλούνται η δόμηση και κάλυψη για κατοικία με πλάγιες αποστάσεις 15μ.

Οι παρεκκλίσεις αφορούν περιπτώσεις όπου το γήπεδο καθίσταται μή οικοδομήσιμο ή δεν προκύπτει επαρκές πλάτος ή σχήμα κτιρίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να υπάρχει χώρος για δόμηση με πλάγιες αποστάσεις 15μ. οπότε και εκεί πρέπει να τοποθετηθεί τυχόν νέα οικοδομή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 10/11/2020 at 1:49 ΠΜ, sdtopo said:

Καλησπέρα, σύμφωνα με το αρθρο 5 :

Οι αποστάσεις του κτιρίου ορίζονται ως εξής:

α) Από τα όρια του γηπέδου δέκα πέντε (15) μέτρα τουλάχιστον.

β) Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω:

βα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15-4-81 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/27-3-81 (ΦΕΚ-209/Δ) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρουμένης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα¨.

1. Η δική μου απορία αφορά την φράση ¨δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση¨. Πώς ορίζεται ;

Το ρωτάω γιατί αν χρησιμοποιήσω τα 15μ. τότε μου προκύπτει μεν μια οικοδομήσιμη περιοχή 150 τ.μ. άλλα με διάσταση κτηρίου περίπου 5,50 μ. Χ 27μ.. Μπορώ να χρησιμοποιήσω  την παρέκκλιση (έχω την παλαιότητα του οικοπέδου: μεγαλύτερο από 4000 τ.μ. ,προ 1978);

Είναι δυνατή η οικοδόμηση όταν ναι μεν έχω μια περιοχή να τοποθετήσω κτίριο, άλλα  το κτίριο που προκύπτει έχει 5,5μ. πλάτος;

2. Στην πολεοδομία μου είπαν να υλοποιήσω τα όρια της παρέκκλισης των 7,5 μ. από την στενή πλευρά του οικόπεδου,  έτσι ώστε να αυξήσω την διάσταση του πλάτους του κτηρίου από τα 5,5μ. στα μαξ 10,00 μ.  και να κρατήσω τα 15μ. στην άλλη διάσταση γιατί όπως μου είπαν δεν μου δημιουργεί πρόβλημα, καθώς έχω περίπου 27μ. μήκος κτηρίου. 

Δεν νομίζω ότι ο νομοθέτης αναφέρει μονόπλευρη μείωση της απόστασης.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.