Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έρχεται νόμος για τη φορολόγηση των τουριστικών κατοικιών


Engineer

Recommended Posts

Mε νομοθετική παρέμβαση επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κίνηση αυτή έρχεται με καθυστέρηση και μετά από πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τον τρόπο φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες θα καταρτισθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

 

Για το θέμα, μίλησαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Τσακίρης ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, με τη διευθέτηση του θέματος θα εισρεύσουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία περί τα 250 εκατ. και θα μπορεί πλέον να υλοποιηθεί από το 2017 το αίτημα του κλάδου επαναφοράς του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικά επίπεδα με άλλους προορισμούς.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το υπ. Οικονομικών για τη διαμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων, αλλά και για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι μισθώσεις. Υπέρ της φορολόγησης των εν λόγω μισθώσεων τάχθηκε και η αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

 

Πηγή: http://www.newmoney....tikon-katoikion

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια φορά τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις . Απλά ας ανοίξουν την εφαρμογή για μικρότερες του μήνα μισθώσεις στο Τάξις και όλα είναι εντάξει .

Link to comment
Share on other sites

Nόμους νέους δε θέλει. Εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων απαιτείται και φυσικά να αλλάξει και η νοοτροπία των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών.

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο πρακτικά μιλάει για επερχόμενη "πρωτοβουλία" του Υπ. Οικονομικών για αλλη φορολογία - χαράτσι σε όσους εκμεταλλεύονται την πλήρη απελευθέρωση μισθωσεων απο την 1η μερα, οπως ισχύει απο το Νοέμβριο του 2015. Γιατι καλή η απελευθέρωση (αυτήν επέβαλλαν οι εξω, οχι την έξτρα φορολογηση) αλλα πρεπει και οι ξενοδόχοι μας να ειναι ευχαριστημένοι.

Το συζήτησα πολύ πρόσφατα και σε Εοτ, αναμένεται σχετική Απόφαση του υπ. Οικονομικών.

Link to comment
Share on other sites

Ας μου απαντήσει κάποιος παρακαλώ με ποιον τρόπο βοηθά ο Τουρισμός την Ελληνική οικονομία και τους Έλληνες , εκτός απο τις ίδιες τις τουριστικές περιοχές. Οι νησιώτες δεν βιώνουν την ίδια οικονομική ασφυξια με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Η Λαμία για παράδειγμα το 2015 είχε ποσοστό ανεργίας 50,5%..... 

Link to comment
Share on other sites

@ΧΦΛΩΡΟΣ

Βοηθα με τον εξης τροπο:  Οι κατοικοι των τουριστικων περιοχων εχουν χρηματα, μερος των οποιων ειτε ξοδευουν στην πραγματικη οικονομια, ειτε επενδυουν παλι στην οικονομια (πχ. ο νησιωτης ερχεται και αγοραζει σπιτι στην Αθηνα, αρα οι κατασκευαστες αγοραζουν οικοπεδα, οι μεσιτες, οι τεχνιτες δουλευουν κλπ.).

 

Ο μονος εγγυημενος τροπος να μην κερδιζει κανεις Ελληνας ειναι να μην εχει λεφτα κανεις μας.

Μηδεν απο μηδεν, ισον μηδεν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δίνει θέσεις εργασίας άρα μειώνει την ανεργία.

Προσφέρει ανάπτυξη στα τουριστικά μέρη που δεν είναι και λίγα....

Αυξάνει τα έσοδα του κράτους.

Προωθεί τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική κουλτούρα.

Είναι ο μόνος τομέας που συνεχίζει να αναπτύσσεται όταν όλοι οι άλλοι έχουν καταρρεύσει.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι.....οι οποίοι έμμεσα βοηθούν και την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Πέραν αυτού του θέματος όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους ακόμη και οι τουριστικές κατοικίες. Σίγουρα η ενοικίαση των τουριστικών κατοικιών μπορεί να είναι μια καλή διέξοδος στη διαχείριση των εξοχικών που έχουν καταντήσει βραχνάς με την κρίση και ένα πρόσθετο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες του.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη φορολόγησή τους. Στο κάτω-κάτω ας δουν πως αντιμετωπίζεται το θέμα στο εξωτερικό που είναι συνηθισμένη πρακτική.

Link to comment
Share on other sites

Η Λαμία έχει δίπλα της τα Καμμένα Βούρλα , τον Αγιο Κωνσταντίνο , την Υπάτη , άλλες παραλίες ακόμα και ορεινά χωριά , που κάποτε ήταν κερδοφόρα . Αλλά όταν 35 χρόνια όλοι περίμεναν τον διορισμό  , λογικό φαίνεται η χλιδανεργία .

Link to comment
Share on other sites

από έπιπλα μέχρι πατάτες ο νησιώτης τα αγοράζει από ηπειρωτική ελλάδα....

 

ο τουρισμός θαπρεπε ναναι για όλεςτις περιοχές της Ελλάδας Νο 1 επιλογή

 

συνάδελφος που εξασκεί επάγγελμα σε νησί μουλεγε  ότι οι  ξένοι ανακάλυψαν ως χειμερινό προορισμό το ΜΕΤΣΟΒΟ

 

 

έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες......η  ΕΛΛΑΔΑ ως τοπία    δεν έχει να ζηλέψει ΤΙΠΟΤΑ.....έχει και τον πολιτισμό 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  μας  λείπει το ΟΡΑΜΑ και η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Link to comment
Share on other sites

Φορολογικό πλαίσιο υφίσταται μια χαρά. Τα εισοδήματα δηλώνονται ως μακροχρόνιες μισθώσεις και φορολογούνται με 11%. Να σημειωθεί ότι δε δικαιολογούνται έξοδα στους ιδιοκτήτες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης φορολογείται με 11% και για τα έξοδα που κάνει είτε για αγορά λευκών ειδών, αναλώσιμων κτλ. Αυτό σημαίνει ότι το 11% είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο. Αν αυξηθεί το ποσοστό, αυτό θα είναι αιτία πολέμου για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων.

 

 

Τώρα για το πως ωφελεί ο τουρισμός τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν, νομίζω ότι είναι γελοίο να απαντηθεί. Η αναδιανομή των εσόδων μέσω ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κτλ δε λέει τίποτα σε όσους ρωτούν;

 

 

Χαιρετώ,

Μιχ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.