Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αέριο: Αύξηση της ζήτησης 15% λόγω ηλεκτροπαραγωγής


Engineer

Recommended Posts

Αυξημένη η ζήτηση φυσικού αερίου τον πρώτο 1,5 μήνα του 2016. Η ηλεκτροπαραγωγή απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος. Μείωση κατανάλωσης σε αστικά δίκτυα και ΒΙΠΕ. Ευνοείται το αέριο από αγωγούς, λόγω χαμηλότερης τιμής. Διπλασίασε τις ποσότητες το ρωσικό αέριο.

Αέριο: Αύξηση της ζήτησης 15% λόγω ηλεκτροπαραγωγής -Πού μειώθηκε η κατανάλωση

Advertisement

«Με το δεξί» μπήκε η νέα χρονιά για την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή, αν και μειώθηκε στις άλλες χρήσεις.

 

Μέχρι στιγμής, το ποσοστό της αύξησης στη συνολική κατανάλωση αγγίζει το 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ όπως είναι φανερό, η εξέλιξη σχετίζεται αμέσως με τη νέα από 1ης Ιανουαρίου νέα μείωση στις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ως αποτέλεσμα της διατήρησης των τιμών πετρελαίου στα επίπεδα των 30 δολαρίων. Να σημειωθεί επίσης ότι το 2015, η αύξηση της ζήτησης έναντι του 2014, ανήλθε επίσης σε 15%, αν και το πρωτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς, είχε καταγραφεί ισόποση μείωση.

 

Η νέα πραγματικότητα στις τιμές, έχει καταστήσει το καύσιμο ευθέως ανταγωνιστικό του λιγνίτη, (όπως επιμένει να τον κοστολογεί η ΔΕΗ), οπότε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες. Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκύπτει ότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, αυξήθηκε κατά περίπου 40%, αν συνυπολογιστεί και η λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,95% στη Μεγαλόπολη που δεν λειτουργούσε στις αρχές του 2015, ενώ η αύξηση κατανάλωσης των υπόλοιπων μονάδων, είναι της τάξης του 25%.

 

Αντιθέτως, η κατανάλωση στα δίκτυα πόλης που εξυπηρετούν κατοικίες και επαγγελματικές χρήσεις, ήταν μειωμένη κατά περίπου 14% στην Αθήνα και 9% στην Θεσσαλονίκη. Μειωμένες είναι οι καταναλώσεις και σε βιομηχανικές περιοχές όπως Οινόφυτα (-3%), Θριάσιο (-18%), Λάρισα (-10%), εξέλιξη που έχει να κάνει με το υφεσιακό κλίμα που συνεχίζει να διατηρείται.

 

Εντυπωσιακή πάντως είναι η αύξηση των παραλαβών ρωσικού αερίου, οι οποίες μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, ήταν υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων περσινών. Συγκεκριμένα, τις πρώτες 48 μέρες του χρόνου, η ρωσική Gazprom τροφοδότησε το δίκτυο με 4.179.251 μεγαβατώρες έναντι 2.125.243 μεγαβατωρών του 2015, δηλαδή σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις.

 

Οι εισαγωγές «αζέρικου» αερίου μέσω της τουρκικής BOTAS ήταν επίσης αυξημένες κατά 14,6%, ενώ μειωμένες στο μισό, έναντι των περσινών, ήταν οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (1.422.933 μεγαβατώρες, έναντι 2.739.763 μεγαβατωρών το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Γίνεται φανερό δηλαδή ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το φυσικό αέριο από αγωγούς, έχει καλύτερες τιμές από το υγροποιημένο, έστω και αν στην Ελλάδα οι υπερβάλλουσες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρήσεις δικτύων, φορολόγηση κλπ) επιβαρύνουν σημαντικά την τιμή του καυσίμου, αν συγκριθεί με την τιμή σε άλλες χώρες.

 

Η αυξημένη διείσδυση του ρωσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης, φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική διευθύντρια Gazprom Export που είναι ο εμπορικός βραχίονας της ρωσικής Gazprom. Σύμφωνα με την κ. Elena Burmisttrova, οι παραδόσεις της Gazprom Export στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και εξαιρουμένων των χωρών της Βαλτικής) αυξήθηκε κατά 8.2% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τα 158.6 δις. κυβικά μέτρα.

 

Μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου είναι η Γερμανία με 45,3 δισ. κ.μ., ακολουθούν η Τουρκία και Ιταλία με 27 και 24,4 δισ. κ.μ. αντιστοίχως, το Ην. Βασίλειο με 11,1 δισ. κ.μ., η Γαλλία με 9,7 δισ. κ.μ. και άλλες με μικρότερες ποσότητες. Η Ελλάδα παρέλαβε το 2015 1,98 δις. κ.μ.. Από τις πρώην ανατολικές χώρες, η Πολωνία και η Ουγγαρία εισήγαγαν αντιστοίχως 8,9 και 5,8 δις. κ.μ. η Τσεχία 4,2 δις. κ.μ., η Σλοβακία 3,8 δις. κ.μ. και η Βουλγαρία 3,1 δις. κ.μ.

 

Πηγή: http://www.euro2day....hs-15-logo.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.