Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνο διατηρητέο κτήριο


deskar

Recommended Posts

καλησπέρα συνάδελφοι!θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικής φύσης με το θέμα που θίγετε στην ενότητα.σε παραδοσιακό οικισμό των κυκλάδων μπορώ να προχωρήσω σε κατεδάφιση κατοικίας και ανέγερση νέας?το πρόβλημα είναι πως το υπάρχον κτίριο είναι 90 ετών, με εμφανής ρωγμές (όχι εκτεταμένες,αλλά με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αύξησή τους τόσο στον αριθμό όσο και στο μέγεθος) και προβλήματα υγρασίας. Ο ιδιοκτήτης θέλει αντί επισκευής, να προχωρήσει στην κατεδάφιση και ανέγερση νέας κατοικίας διατηρώντας το υπάρχον περίγραμμα αν απαιτηθεί!η άποψή σας ποιά είναι?θα εγκρίνει κάτι τέτοιο το ΣΧΟΠ ή υπάρχει κάποιος περιοριρισμός τον οποοίο αγνοώ?

ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Όταν ένας οικισμός είναι διατηρητέος (παραδοσιακός) τότε είναι διατηρητέα όλα όσα περιέχει. Η άποψή μου είναι ότι ο πελάτης σου είναι κάθαρμα...αλλά φαντάζομαι ότι ζητάς άποψη για άλλο πράγμα. Σαφώς και δε θα επιτρέψουν κατεδάφιση αλλά αποκατάσταση των ρωγμών.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι κι αλλιώς θα απαιτηθεί άδεια κατεδάφισης η οποία προυποθέτει έγκριση από το ΥΠΠΟ. Πιστεύω ότι η σχετική έκθεση του ΥΠΠΟ θα σου δώσει τις απαντήσεις που ζητάς.

Link to comment
Share on other sites

Η άποψή μου είναι ότι ο πελάτης σου είναι κάθαρμα...αλλά φαντάζομαι ότι ζητάς άποψη για άλλο πράγμα.

 

ss_sk μήπως είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός?με όλο τον σεβασμό,θεωρώ οτι το να προβαίνουμε χωρίς στοιχεία σε αβίαστα συμπεράσματα δεν προσφέρει τίποτα στην ποιότητα του forum!

τον πελάτη μου δεν τον γνωρίζω καλα προσωπικά, ωστόσο δεν μου έχει δώσει τέτοια εντύπωση. μια τεχνική άποψη ζητάει, γιατί η επισκεύη του κτιρίου οικονομικά δεν τον συμφέρει. συγκεκριμένα, ήρθε σε μένα υποψιασμένος οτι θα είναι δύσκολη ή αδύνατη η κατεδάφιση, αλλά ήλπιζε στο να βρούμε ένα νομικο παραθυράκη δια της ΝΟΜΙΜΗΣ οδού.

πληροφοριακά αναφέρω οτι μετά απο συζήτηση με το ΣΧΟΠ με παρέπεμψαν να παρακολουθήσω την επόμενη συνεδρίαση, και εκεί να παρουσιάσω φωτογραφικό υλικό ώστε να σχηματίσουν ιδία άποψη επι του θέματος και να μου δώσουν μια κάποια αρχική γνώμη.

Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας, και ελπίζω ss_sk να μη παρεξηγήθηκες με το σχόλιο μου!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καμιά επισκευή διατηρητέου κτηρίου δε συμφέρει - αυτό είναι Νόμος!

 

Και σαφώς οφείλω να είμαι προσεχτικός ως προς τους χαρακτηρισμούς ανθρώπων που δε γνωρίζω αλλά η εμπειρία μου στις Κυκλάδες (εργαζόμουν για μεγάλο διάστημα σε γραφείο που κυρίως έπαιρνε δουλειές εκεί) έχει αποδείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ''ντόπιων'' δεν έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να καταστρέψει ό,τι δίνει αξία στον τόπο τους. Δυστυχώς εδώ ισχύει το ''ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον''. Και με το να δηλώνει ο συγκεκριμένος την επιθυμία του να γκρεμίσει δεν αποκτά ελαφρυντικό! Αντίθετα θα έπρεπε να ζητά να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να το σώσει.

 

Αλλά αν(!) γκρεμιστεί (με άδεια ή...τυχαία) και το περίγραμμα θα ακολουθήσει και όλα: ακριβώς ίδιο πρέπει να το κάνει και με το ίδιο δομικό μοντέλο (λιθοδομές, ξύλινα πατώματα κ.λ.π.). Θεωρητικά. Βέβαια ''συμφέρει'' γιατί θα χρειαστεί σοβαρή αποτύπωση που θα κοστολογηθεί φαντάζομαι αδρά.

 

Και δεν είναι πως δεν έχω αντίληψη της πραγματικότητας - δεν έχει όλος ο κόσμος τραπεζικούς λογαριασμούς περιωπής. Αλλά έχει λίγο παρατραβήξει το θέμα στην Ελλάδα με την οικοδόμηση: στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι εκνευριστικά δύσκολο να χτίσεις κάτι νέο. Ε, μη θέλουμε πάντα να βάζουμε κεραμίδι στο κεφάλι μας με κατοστάρικα - παραείναι φτηνά.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Καλησπέρα,

σε μία περίπτωση διατηρητέου κτιρίου, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί

επισκευή του ενός τοίχου ο οποίος έχει καταρρεύσει.

Θα ήθελα να ρωτήσω τα ακόλουθα:

1) Υπάρχει η δυνατότητα να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης,

εάν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο;

2) Για το χαρακτηρισμό του πρέπει ο ιδιοκτήτης να απευθυνθεί στην αρμόδια ΥΔΟΜ;

3) Υπάρχει περίπτωση να επιτραπούν ορισμένες εργασίες, παράλληλα με την έκδοση

της άδειας (αποκλειστικά και μόνο για να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι) ή απλά θα

προταθεί να εμποδιστεί η διέλευση από το σημείο (π.χ. με τοποθέτηση κάποιων εμποδίων

στο πεζοδρόμιο);

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για τον χαρακτηρισμο σαν επικινδυνως ετοιμορροπο υπευθυνη ειναι η Αποκεντρωμενη Διοικηση (Ν4030/11 αρθρο 42).Επειδη ομως πολλοι φορεις εχουν παλαιοτερες επιτροπες που δεν τις αλλαξαν ρωτα (ρωτα πρωτα πολεοδομια και μετα Περιφερειακη Ενοτητα)

Ομως προσοχη (βλ. ΠΔ 13/4/1929 ΦΕΚ 153Α περι επικινδυνων οικοδομων ).Αν χαρακτηριστει επικινδυνα ετοιμορροπο δεν επιτρεπεται επισκευη παρα μονο κατεδαφιση.

Στις υπολοιπες περιπτωσεις ("κοινα ετοιμορροπο"  ) υπευθυνη ειναι η Πολεοδομια.

Την αιτηση θα την ξεκινησεις απο την Πολεοδομια (μην αναφερεις τη λεξη "επικινδυνα ετοιμορροπο" )

Δεν γνωριζω να υπαρχει διαταξη που σε περιπτωση "κοινα ετοιμορροπου  κτιριου" και οχι "επικινδυνως ετοιμορροπου κτιριου" να επιβαλλει την ταχυτερη εκδοδη αδειας.Για τα μετρα ασφαλειας κ.λ.π βλ ΠΔ 13/4/1929. Σε περιπτωση βεβαια που κανεις αιτηση υπαρχει ο κινδυνος να χαρακτηρισθει "επικινδυνα ετοιμορροπο" και να σου επιβαλουν την αμεση κατεδαφιση του (πολυ δυσκολο αν ειναι διατηρητεο βλ. και ΠΔ 1929)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ άρθρο 4

4. Για τις ακόλουθες περιπτώσεις οι εργασίες εκτελούνται χωρίς άδεια δόμησης σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και ύστερα από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα :
α) κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου,
β) εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

 

Υπόψη

ότι μια κατασκευή μπορεί να χαρακτηρισθεί στατικώς επικίνδυνη με δήλωση 2 ιδιωτών Π.Μ ή 1 Π.Μ +1 Α.Μ ή 1Π.Μ +1 Π.Μ τε

 

(Υ.Γ αν ως προς τους αρμόδιους μηχανικούς δεν κάνω λάθος- κατ' αντιστοιχία της δήλωσης στατικής επάρκειας -που μπορεί να υπογράφεται από αυτές τις ειδικότητες σύμφωνα με τις κατά καιρούς εγκυκλίους)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.