Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κινεζικό το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο


Engineer

Recommended Posts

Γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο στη νότια Κίνα υποχρεώνει 9.000 ανθρώπους σε μετεγκατάσταση. Η λειτουργία του θα μπορούσε να συλλάβει ραδιοκύματα που προέρχονται από νοήμονα όντα.

 

 

Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία στην Κίνα το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το λεγόμενο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από πέντε χρόνια σε επαρχία στα νότια της χώρας. Το δορυφορικό κάτοπτρό του έχει διάμετρο μισού χιλιομέτρου κι είναι έτσι αισθητά μεγαλύτερο από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, η διάμετρος του οποίου είναι 300 μέτρα. Έτσι το κινεζικό τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να παρατηρήσει τη διπλάσια έκταση στο ουράνιο φάσμα απ' ό,τι εκείνο του Αρεσίμπο.

 

Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι κατάλληλα για την παρατήρηση αστέρων πάλσαρ και υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) καθώς και όλων εκείνων των αστροφυσικών φαινομένων που παράγουν ραδιοκύματα. Στη συγκεκριμένη συχνότητα έρευνας του τηλεσκοπίου θα μπορούσαν να φτάσουν και κύματα που προέρχονται από νοήμονα όντα σε κάποια άγνωστη γωνιά του σύμπαντος. Κι επειδή το ραδιοτηλεσκόπιο FAST είναι το ισχυρότερο του είδους του, αν φτάσουν ποτέ σημάδια ζωής στον πλανήτη από εξωγήινα όντα, τότε τα νέα θα διαδοθούν από την Κίνα.

 

Υποχρεωτική μετακίνηση των κατοίκων

 

 

Για τη λειτουργία του FAST είναι ωστόσο απαραίτητο να μη λειτουργούν ηλεκτρικές συσκευές σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Για το σκοπό αυτό η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τους κατοίκους της γύρω περιοχής της νότιας Κίνας να μετεγκατασταθούν, προσφέροντας αποζημίωση 12.000 γουάν (1.651 ευρώ).

 

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ωστόσο συχνά διαμαρτυρηθεί για ανάλογες πρακτικές του Πεκίνου, κατά τις οποίες κάποιες φορές ασκείται βία ενώ οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις αποζημιώνονται με ελάχιστα χρήματα.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εχουν το πλεόνασμα και τους τρέχουν απο τα μπατζάκια. Εχουν και την τεχνογνωσία για τα πάντα και ότι θέλουν φτιάχνουν.
Ακόμα και έργα γοήτρου (πιθανόν και για άλλους σκοπούς αργότερα) για νοήμονα απο το διάστημα. Μπράβο τους.
.
Αλλά και εμείς όμως είμαστε μάνες στο να ανακαλύπτουμε (ή να δημιουργούμε) μαύρες τρύπες και χωρίς ραδιοτηλεσκόπια κλπ.
Στους προϋπολογισμούς.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.