Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

 

Σε περιοχή κατά συνήθεια διωρόφων με Ημεγ στα 8,60μ +1,50 στέγη υποχρεωτική, υπάρχει επιθυμία από πλευράς του πελάτη για τρεις ορόφους.

Εκτός από το στρίμωγμα σε ύψος και την καθολική υποβάθμιση του υπογείου για τα οποία έχουμε συνεννοηθεί, σκέφτομαι τα εξής:

 

Ημικτό ισογείου και Α΄ορόφου 3,00(από +0,55 στάθμη δαπέδου ισογείου) => 6,55μ

Επομένως μένουν 2,05μ +0,40 (από πλαϊνό δοκού*)= 2,45μ από γεννέσεως στέγης συν το ύψος που θα δώσει η στέγη στο Β΄ όροφο.

 

Ερωτήματα:

1/ Η λύση είναι εφικτή πολεοδομικά; (το αρχιτεκτονικό μέρος είναι άλλο θέμα - παρακαλώ να μην συζητηθεί)

2/ Το μέγιστο ύψος αν θυμάμαι καλά μετράει από την κάτω στάθμη της *δοκού της στέγης - Σωστά; (βλ. τεχνικές οδηγίες ΝΟΚ αρθρο2. παρ91 σκαριφήματα)

3/ Ο χώρος της στέγης προσμετράται στον όγκο;

4/ Η απαίτηση των κατ΄ελάχιστον Η=2,40μ για ΚΧ εξακολουθεί ως είχε;

Link to comment
Share on other sites

Οι χωροι κυριας χρησης πρεπει να εχουν καθαρο ελευθερο υψος κατ ελαχιστο 2.65 μ.Ο χωρος της στεγης εφοσον ειναι υποχρεωτικη δεν προσμετραται στον ογκο.Αν δεν ειναι υποχρεωτικη προσμετραται.Το υψος της στεγης μετραει απο την κατω παρεια της δοκου.Στον υψος της στεγης περιλαμβανεται και η επικαλυψη της.Για τον υπολογισμο των αποστασεων σου απο τα ορια δεν λαμβανεις υποψη το υψος της στεγης.

 

Απο κει και περα εχω ενσταση στο εξης : Το δαπεδο του ΄Β οροφου εχει σταθμη στο +6.55 μ .Το μεγιστο υψος της περιοχης ειναι 8.60 μ .Αρα απομενουν για τον Β΄οροφο 2.05 μ (1.95 περιπου καθαρο αν βγαλεις τα γεμισματα) μεχρι αυτος να φτασει το μεγιστο της περιοχης.Επομενως ο Β΄οροφος δεν εχει το απαιτουμενο υψος για χωρο κυριας χρησης και για να το αποκτησει κανεις χρηση χωρου επιτρεπομενης κατασκευης πανω απο το υψος της περιοχης κατι που εχω σοβαρες αμμφιβολιες αν επιτρεπεται και ας δωσει και καποιος αλλος συναδελφος αποψη.

 

Ενα εγγραφο που ισως σε βοηθησει ειναι το 20392/04 (Το εγγραφο αυτο ερμηνευε ΓΟΚ και μιλαει για δαπεδο τελευταιου οροφου 2.00 μ κατω απο μεγιστο υψος της περιοχης σε περιπτωση ενσωματωσης)

Επιπλέον σας γνωρίζουµε ότι σύµφωνα µε την Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩ∆Ε Αποφ-80851/90 και την Εγκ-55/00 επιτρέπεται ο χώρος της στέγης να αποτελεί ενιαίο σύνολο µε τον τελευταίο όροφο του κτιρίου, εφόσον ο δηµιουργούµενος χώρος πληροί τις προϋποθέσεις των παρ.1 και παρ.2 του Αρθ-8 του Κτιριοδοµικού (Αποφ-3046/304/89) και εφόσον το δάπεδο του τελευταίου ορόφου κατασκευάζεται κατά 2 µ. χαµηλότερα από το µέγιστο επιτρεπόµενο ύψος (των 8.50 µ.)

 

Και η Αποφ-80851/90

Ο χώρος της στέγης που κατασκευάζεται σύµφωνα µε την παρ.1γ του άρθ-16 του ΓΟΚ/85 επιτρέπεται να αποτελεί ενιαίο σύνολο µε το χώρο του τελευταίου ορόφου του κτίριου εφόσον ο δηµιουργούµενος χώρος πληροί τις προϋποθέσεις των παρ.1 και παρ.2 του Αρθ-8 του κτιριοδοµικού κανονισµού. Η επιφάνεια του δηµιουργούµενου χώρου προσµετράται στο συντελεστή δόµησης (σδ). Σε περίπτωση που καθορίζεται επιτρεπόµενος αριθµός ορόφων στην περιοχή δεν επιτρέπεται να δηµιουργηθεί επίπλέον όροφος λόγω ενσωµάτωσης της στέγης.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ!

 

Το 2,65 ύψος Κύρια χρήσης που το γράφει; Νόμιζα ότι ίσχυε το 2,40...

 

Παραθέτω ένα πρόχειρο σκαριφηματάκι που δείχνει πως πετυχαίνω το 2,45 στο Β΄όροφο.

σκαρίφημα τομη #020001.pdf

Link to comment
Share on other sites

-Για τους κυριους και βοηθητικους χωρους βλεπε τις παραγραφους §95 και §96 του αρθρου 2 και την τεχνικη οδηγια πανω στις παραγραφους αυτες

-Για το ότι η στεγη δεν συμετεχει στον υπολογισμο του Δ,δ βλεπε την τεχνικη οδηγια του αρθρου 3

-Για το ότι η υποχρεωτικη στεγη δεν προσμετραται στον ογκο βλεπε την §2α του αρθρου 13

Μου φαινεται παραξενο να εχω χωρο ( στεγη) που να αποτελει τμημα χωρου κυριας χρησης και να μην μετραει σε ογκο και Δ αφου ομως το γραφουν οι παραγραφοι παμε παρακατω.

 

Απο το τελειωμενο δαπεδο του δευτερου μεχρι το μεγιστο υψος της περιοχης εχεις περιπου 2.00 μ αναλογα το γεμισμα που θα κανεις.

Το 2.45 (2.65 θελεις για χωρο κυριας χρησης) σου προκυπτει αφου παρεις και την στεγη μεσα (η δοκος μετραει στο υψος της στεγης).

Εκει ειναι η δικη μου ενσταση .Εχω αμφιβολια οπως σου ειπα αν πρεπει να εχεις 2.65 καθαρο ελευθερο υψος από το τελειωμενο δαπεδο του Β΄οροφου μεχρι το μεγιστο υψος της περιοχης που ειναι και η αρχη της στεγης (κατω παρεια δοκου) ή μηπως κανεις την δουλεια σου με το εγγραφο 20392/04 που σου εχω παραθεσει και το οποιο μιλαει για εξασφαλιση 2.00 μ απο το τελειωμενο δαπεδο του δευτερου μεχρι το μεγιστο υψος που αρχιζεις και την στεγη σου.Το εγγραφο βεβαια ερμηνευε ΓΟΚ αλλα ειναι ενα μπουσουλας για να κανεις και εσυ ερωτημα.Οπωσδηποτε κατ εμε θελεις γραπτο ερωτημα.

Το γιατι μιλαει για 2.00 μ όπως το καταλαβαινω εγω είναι γιατι κατά πρωτον η §1 του αρθρου 8 του κτιριοδομικου αναφερει ότι ανεξάρτητα από χρήση του χωρου κάτω από δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία που προεξέχουν κάτω από τις οροφές ή τις ψευδοοροφές τους πρεπει να υπαρχει ελευθερο υψος 2,00 μ και κατά δευτερον η §2.1 του αρθ.8 του κτιριοδομικου αναφερει οτι το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος χώρου κτιρίου ισούται με το λόγο του καθαρού όγκου του προς το εμβαδόν της επιφανείας του δαπέδου του. Για τον υπολογισμό τόσο του καθαρού όγκου, όσο και του εμβαδού της επιφανείας του δαπέδου, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα του χώρου που έχουν ελεύθερο ύψος μικρότερο από 2,00 μ.

Κατι τελευταιο.Η Αποφαση 80851/90 αναφερει οτι σε περιπτωση ενσωματωσης στεγης δεν επιτρεπεται να δημιουργηθει επιπλεον οφορος εαν απο τις διαταξεις τις περιοχης καθοριζεται επιτρεπομενος αριθμος οροφων.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ και πάλι για την κατατοπιστική σου θέση!

 

Όσον αφορά στη λύση με τρίτο όροφο δεν πρόκειται να την προωθήσω, εφόσον υπάρχει και άλλη λύση καλύτερη.

 

Αν επιμείνουν => ερώτημα - για να είμαστε σίγουροι

 

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αριθμού ορόφων - θα το έγραφαν στους όρους δόμησης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.