Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπογειοποιείται το σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Π.Ράλλη με υπόγειο σταθμό στον Κεραμεικό


Engineer

Recommended Posts

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η μελέτη υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού τμήματος από την Αθήνα μέχρι την Πέτρου Ράλλη στην περιοχή του Ρουφ. Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από περίπου 1 έτος είναι σε προχωρημένη φάση και τα πρώτα αποτελέσματα είναι σημαντικά.

 

Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΣΕ το έργο της υπογειοποίησης μήκους περίπου 2χλμ θα περιλαμβάνει διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή που θα κινείται σε βάθος περίπου 7-8 μέτρων ενώ θα κατασκευαστεί και ένας νέος υπόγειος Προαστιακός Σταθμός με την ονομασία ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ο οποίος θα συνδέεται με τον ομώνυμο σταθμό της Γραμμής 3 προσφέροντας μετεπιβίβαση σε ένα κρίσιμο σημείο της πρωτεύουσας. Ο σταθμός θα διαθέτει κεντρική αποβάθρα (όχι πλάγια όπως συμβαίνει στους περισσότερους σταθμούς του Μετρό) και θα διαθέτει κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες ενώ θα είναι πλήρως προσβάσιμη για ΑΜΕΑ.

 

Θα ξεκινά μετά το σταθμό της Αθήνας, θα αρχίζει να βυθίζεται στο ύψος της Λένορμαν και θα βγαίνει στην επιφάνεια στην Πέτρου Ράλλη όπου θα συνδεθεί με το υπάρχον δίκτυο λίγο πριν το σταθμό ΡΟΥΦ.

 

Το έργο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται σε περίπου 30εκ.ευρώ, ποσό σημαντικά μικρό σε σχέση με το κόστος άλλων υπόγειων έργων. Η γραμμή αυτή με την ολοκλήρωση της θα αντικαταστήσει την σημερινή επίγεια γραμμή που κινείται κυρίως παράλληλα με τη οδό Κωνσταντινουπόλεως.

 

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Την ίδια στιγμή μία άλλη μελέτη για την υπογειοποίηση του βόρειου τμήματος της γραμμής από την Αθήνα μέχρι τις 3 Γέφυρες έχει ολοκληρωθεί και αναζητά χρηματοδότηση. Όπως όλα δείχνουν και λόγω της μεγάλης ανάγκης ολοκλήρωσης του υπεραστικού δικτύου τα έργα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 εφόσον φυσικά υπάρξει η απαιτούμενη βούληση.

 

Μαζί με την υπογειοποίηση του τμήματος Π.Ράλλη-Αθήνα θα δημιουργήσει ένα υπόγειο δίκτυο που θα ξεκινά από την Πέτρου Ράλλη και θα γίνεται επιφανειακό στις 3 Γέφυρες, απελευθερώνοντας την περιοχή από την επίγεια διέλευση των τρένων ενώ θα καταργηθούν και όλες οι σημερινές ισόπεδες διαβάσεις. Το σύνολο της παρέμβασης μέσα στην πόλης φτάνει τα 5χλμ μαζί με το μήκος του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών.

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Το θέμα των 2 υπογειοποιήσεων έφερε και στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης όπου ρωτά σε ποια φάση υλοποίησης είναι το έργο υπογειοποίησης Αθήνα-3 Γέφυρες, αν θα γίνει με τα όσα προβλέφθηκαν στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΣΕ-Δ.Αθηναίων και αν θα δημοπρατηθεί άμεσα.

 

Για το έργο της υπογειοποίησης του τμήματος Αθήνα-Π.Ράλλη ρωτά πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και αν περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν για αυτό το τμήμα στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΣΕ-Δ.Αθηναίων.

 

Τέλος ο κος Κακλαμάνης ρωτά αν στα σχέδια του Υπουργείο περιλαμβάνει και τη Ζώνη του Κεντρικού Σταθμού Μνημονίου λαμβάνοντας υπόψη το Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΣΕ-Δ.Αθηναίων.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....-ston-kerameiko

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.