Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ σε σχολικό κυλικείο


takis1980

Recommended Posts

Μου έχει ζητηθεί να βγάλω Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης σε σχολικό κυλικείο. Το κυλικείο περίπου 10μ2, βρίσκεται σε ένα τμήμα του ισογείου ενός σχολικού συγκροτήματος. Μπορεί να βγεί ΠΕΑ μεμονωμένα για το κυλικείο ή θα πρέπει να βγεί για το σύνολο του σχολείου και γίνεται αναφορά στο κυλικείο.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν βρισκόταν σε δικό του, ξεχωριστό κτήριο, χωρίς καμία λειτουργική σύνδεση με το υπόλοιπο σχολικό συγκρότημα, τότε ναι, θα εκδίδονταν ΠΕΑ μόνο γι' αυτό, με χρήση (μάλλον "Κατάστημα", καθώς στα 10τ.μ. συνάθροιση κοινού ...δεν).

Τώρα, εφόσον βρίσκεται εντός κάποιου κτηρίου του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο κτήριο, εκτός από το κυλικείο στεγάζει και αίθουσες διδασκαλίας ή/και γραφεία διδασκόντων ή/και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήρια, κλπ, τότε αναγκαστικά, θα πρέπει να βγει ΠΕΑ ή για όλο το σχολικό κτήριο αν είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα κτήρια, ή για όλο το σχολικό συγκρότημα αν τα κτήρια επικοινωνούν μεταξύ τους. Η βασική-γενική χρήση, θα αφορά κτήρια της κατηγορίας "εκπαίδευση" και θα έχεις σαν επιμέρους θερμικές ζώνες, την κάθε μια χρήση, περιλαμβανομένων των βοηθητικών της κύριας. Ανάμεσα σε αυτές τις θερμικές ζώνες, θα είναι και το κυλικείο (σαν κατάστημα).

Link to comment
Share on other sites

Απαντηση του ΥΠΕΚΑ στο παραπανω ερωτημα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

 

 

 

 

Σύμφωνα με το Ν 4122/2013 – ΦΕΚ 42Α/2013

 

Άρθρο 2 - Ορισμοί

 

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι έχουν την εξής έννοια:

 

1. «Κτίριο»: στεγασμένη κατασκευή με τοίχους για την οποία χρησιμοποιείται ενέργεια προς ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου.

 

2. «Κτιριακή μονάδα»:  τμ ήμα,  όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή  ώσ τ ε να χ ρ ησ ιμ οπ οιε ίτα ι χ ωρι στ ά  .

 

 

Άρθρο 12, παρ 1 & 7,

Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

 

1. Η έκδοση ΠΕΑ  ε ί ναι υ ποχρε ω τική  :

α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4,

β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας,

δ) κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή  κ τιρ ιακ ής μ ονάδ ας  ,

ε) για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του  δημ όσιου κ αι ε υ ρύ τε ρου δημό σ ιου τομ έ α  , όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.).

 

7. Η έκδοση ΠΕΑ σε  κ τι ριακ έ ς μ ονά δε ς  με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια  μ ικ ρό τε ρη  από

 πε νήντα τε τραγ ωνικ ά μ έ τρα (50 τ.μ . ) ε ίν αι υ πο χ ρε ωτ ικ ή από 1 .1. 2016 .

 

 

Στο μέτρο που οι χώροι των σχολικών κυλικείων αποτελούν τμήμα του κυρίως κτιρίου και πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2, παρ. 2, είναι δυνατή η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού μόνο για αυτούς, ανεξαρτήτως του κυρίως κτιρίου.

 

 

Κατόπιν υποβολής ερωτήματος στο ΥΠΕΚΑ λάβαμε την παρακάτω άποψη:

 

 

 

2-3-2016

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

& ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Μεσογείων 119 - 101 92,  Αθήνα

e-mail:  depea@prv.ypeka.gr


Το ΠΕΑ εκδίδεται για  κτί ρι ο ή κτι ρι α κή μονάδα κ α τη γορί α ς και χρ ή ση ς π ου ε μπί πτε ι  στο  πε δί ο

 ε φ α ρμογή ς τ ο υ ν .412 2/ 20 13  νεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Εναρμόνιση με την Οδηγία

2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις." - ως ισχύει

– και σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τις Τεχνικές

Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΟΤΕΕ) που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση αυτού.

 

Ως "Κτιριακή μονάδα" ορίζεται το "τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή  ώ στε ν α χ ρ ησ ιμ οπ ο ιε ίτ αι χ ωρι σ τά  ".

 

Εφόσον το κυλικείο συνιστά "κτιριακή μονάδα", υφίσταται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή.

 

Ως προς τη χρήση (είδος) του ακινήτου,  κατά τ η ν ά ποψη τη ς Υ πη ρε σί ας μας  , το ΠΕΑ θα αφορά σε κτιριακή μονάδα - "τμήμα κτιρίου", η γενική κατηγορία - χρήση του κτιρίου θα είναι "πρωτ/δευτεροβάθμια εκπαίδευση" και η χρήση της θερμικής ζώνης "κατάστημα" ή άλλη που παραπέμπει σε μία από τις χρήσεις του πίνακα 1.5 της ΤΟΤΕΕ 20701−1/2010 "Αναλυτικές εθνικές προδιαγραφές παραμέτρων για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης" (3η έκδοση).

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι (για τις "περιπτώσεις {κυλικείων} παλαιών σχολείων εκτός του κτιρίου"), από την έκδοση ΠΕΑ εξαιρούνται  με μονωμέ να κ τί ρι α  με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από 50 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στο buildingcert, όταν κατεβάζουμε το αρχείο .xml με τον αρ. πρωτ. βάζουμε χρήση "πρωτ/δευτεροβάθμια εκπαίδευση", η οποία θα φαίνεται και στο ΠΕΑ, αλλά μετά στην ζώνη βάζουμε χρήση "κατάστημα".

 

Λογικό μου ακούγεται, αφού έτσι το κυλικείο (κατάστημα) θα ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας για πρωτ/δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως συμβαίνει και στην πράξη, και όχι το ωράριο λειτουργίας για κατάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Με το σκεπτικό του ΥΠΕΚΑ, μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ και μόνο για τα γραφεία προσωπικού-διεύθυνσης ή γυμναστηρίου ή μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας (για αυτές η χρήση της θερμικής ζώνης θα αφορά "εκπαίδευση"), ενταγμένα εντός ενός κτηρίου με παράλληλες χρήσεις. Το ίδιο, π.χ. και μόνο για το/τα χειρουργείο/α ενός κτηρίου "υγείας και κοινωνικής πρόνοιας", και πάει λέγοντας.

Τι δεν καταλαβαίνω σε σχέση με αυτά που ήξερα ως τώρα :confused:;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το σκεπτικό του ΥΠΕΚΑ μας οδηγεί στο ότι μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ σε τμήμα κτηρίου εντός κτηρίου με διαφορετική γενική χρήση, εφόσον αυτό μπορεί να ενοικιαστεί από τρίτο, όπως π.χ. τα κυλικεία.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έτσι akaliak Κι αν στο μέλλον επέλθουν αλλαγές π.χ. στα δομικά στοιχεία ή/και τις η/μ εγκαταστάσεις του κυλικείου, πάλι θα εκδοθεί ΠΑ μόνο γι' αυτό και όχι για όλο το σχολείο.

 

@takis1980

Ποιος υπέβαλλε το ερώτημα; Και το παραπάνω ενημερωτικό δελτίο, από ποιόν φορέα/υπηρεσία εκδόθηκε και σε ποιόν/αν/ους απευθύνεται;

 

Και αν το ΥΠΕΚΑ (ΥΠΑΠΕΝ ή όπως αλλιώς το βαφτίζει, ο κάθε καραμπουζουκλής που ανεβαίνει κάθε φορά), εκφράζει ερμηνευτικές <<απόψεις>> αντιμετώπισης, αντί ν' απαντά τεκμηριωμένα και σίγουρα, βάσει κανονισμών και νομοθεσίας, τότε βράσε όρυζα, ας στείλει στο γεροδιάολο τις εξετάσεις -στις οποίες κάλλιστα θα μπορούσε να τεθεί τέτοια ερώτηση- κι ας μη φορτώνει ευθύνες αυτούς που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο, δηλαδή επί του συγκεκριμένου: εμάς.

Εγώ θεωρώ πως η <<πρόταση>> του παραπάνω φορέα, είναι λάθος, άλλος μπορεί να πει <<αφού έτσι λέει η  υπηρεσία, εντάξει>>, και να προχωρήσει σε έκδοση ΠΕΑ μόνο για το κυλικείο. Αν τον εγκαλέσει η ΕΥΕΠΕΝ, τι θα πει; Ακολούθησα την ερμηνεία του τάδε;

Link to comment
Share on other sites

Το κυλικείο δηλαδή του σχολείου είναι κτιριακή μονάδα που χρησιμοποιείται χωριστά;

 

Δηλαδή μπορεί να πάει κάποιος ότι ώρα θέλει και να το ανοίξει για να προσφέρει σάντουιτς στους περαστικούς;

 

Εχω την εντύπωση ότι το > αφορά την λειτουργική ανεξαρτησία ενός χώρου από το υπόλοιπο κτίριο.

Το κυλικείο του σχολείου δεν είναι σε καμιά περίπτωση λετουργικά ανεξάρτητος χώρος.

Οσο λειτουργικά ανεξάρτητος χώρος είναι το υπνοδωμάτιο από το υπόλοιπο σπίτι τόσο είναι και το κυλικείο από το σχολείο.

Ή κάτι μας έχει ξεφύγει ή η απάντηση έχει τελείως ξεφύγει.

 

Και αυτήν την εξαίρεση με τα πράσινα γράμματα στο τέλος... επίσης δεν την έχω καταλάβει.

 

Ετσι είναι...

Αν στο υπουγείο διορίζεις σε θέσεις τεχνικού συμβούλου κυλικιάρχες, τέτοιες απαντήσεις θα πάρεις.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά , ολα αυτά τα φιρμάνια , οι γραπτές απαντήσεις , ερωταπαντήσεις του υπουργείου  , οι ερωταπαντήσεις του παραρτήματος ΤΕΕ Αμοργού κλπ ,ακόμα και οι υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν καμία σοβαρή νομική ισχύ , απλώς δινουν μια κατεύθυνση , κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα αν πας με τα ισχύοντα ΦΕΚ και αγνοήσεις τα υπόλοιπα .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε αντίστοιχο ερώτημα έλαβα διαφορετική απάντηση. Σας παραθέτω το απόσπασμα από την αρμόδια υπηρεσία:

 

 

Το ΠΕΑ εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα κατηγορίας και χρήσης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.4122/2013 "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις.".

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου, ως "κτιριακή μονάδα" ορίζεται το "τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά".

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4122/2016, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική - μεταξύ άλλων - κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας.

Κατά τη συνήθη σχεδιαστική πρακτική για τα σχολικά κτίρια, η χρήση των κυλικείων είναι αλληλένδετη με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που τα στεγάζουν και δεχρησιμοποιούνται χωριστά.

Μόνον εφόσον το κυλικείο έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τη σχολική μονάδα – και συνεπώς συνιστά "κτιριακή μονάδα" - υφίσταται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την επιφύλαξη της ως άνω παραγράφου, η Υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι για χώρους εντός σχολικών μονάδων οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως κυλικεία δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ κατά τη μίσθωσή τους.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση από την έκδοση ΠΕΑ εξαιρούνται μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από 50 τ.μ.

 

 

Ακόμη :

 

- Σε συγκροτήματα κτιρίων (π.χ. διακριτές πτέρυγες) εκδίδεται κατ' ελάχιστον ένα ΠΕΑ ανά κτίριο.

 

- Σε ιδιοκτησίες που έχουν συνενωθεί λειτουργικά (π.χ. καταστήματα) εκδίδεται ένα ΠΕΑ για το κτίριο ή την κτιριακή μονάδα που έχει προκύψει.

 

- Για μέρος κτιριακής μονάδας (όπως για παράδειγμα επαγγελματικό χώρο εντός κτιριακής μονάδας ή δωμάτιο κατοικίας) δεν εκδίδεται ΠΕΑ, καθώς το μικρότερο τμήμα κτιρίου για το οποίο μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ είναι η κτιριακή μονάδα.

 

 

........

 

Μπορείτε να ανατρέξετε και στη με α.π. 172335/16.02.2016 (ορθή επανάληψη 22.04.2016), Εγκύκλιο "Διευκρινίσεις για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την καταχώρηση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.