Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη στέγης σε ρυμοτομούμενο κτίριο, στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι, σε οικόπεδο που ήταν εντός οικισμού και τώρα είναι εντός σχεδίου πόλης, υπάρχει υφιστάμενο κτίριο (με οικοδομική άδεια προ ισχύς του σχεδίου πολής) το οποίο σήμερα ρυμοτομείται γύρω στα 0.80μ στην πρόσοψη. Θέλω να εκδώσω άδεια δόμησης για προσθήκη στέγης στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα. Να σημειωθεί ότι σαν εντός οικισμού όπως βγήκε η άδεια έπρεπε να είχε κατασκευασθεί και στέγη η οποία δε έγινε ποτε. Μπορώ πιστεύετε να εκδώσω την εν λόγω άδεια δόμησης; Η ΥΠ.ΔΟΜ. δεν μου πρωτοκολλεί καν την αίτηση για έγκριση δόμησης. Δεν έχω βρει κάπου να απαγορεύεται ρητά αυτή η προσθήκη (ούτε βέβαια και ότι επιτρέπεται ρητά δεν έχω βρει κάπου).

Link to comment
Share on other sites

με το ΓΟΚ/85 δεν επιτρέπονταν 

 

επίσης αν κρίνουμε από το άρθρο 1 ΚΥΑ Αριθ. οικ. 55174 15-10-13 ΦΕΚ 2605Β/13

(κατά το οποίο επιτρέπεται μόνο συντήρηση και επισκευή

χωρίς να περιλαμβάνεται η περίπτωση  κζ. "αντικατάσταση στέγης

συμπεραίνεται ότι μάλλον δεν επιτρέπεται 

 

β. Επιτρέπεται σε ρυμοτομούμενα κτίρια μόνο η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις περ. η, ιδ, ιθ, κβ, της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν.4067/2012, ως ισχύει.

. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.

ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

ιθ. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

κβ. Συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων.)

Link to comment
Share on other sites

Παρά το ατελές της νομοθετικής ρύθμισης, εφόσον κατά την αλλαγή χρήσης ρυμοτομούμενων ακινήτων επιτρέπεται η αντικατάσταση στέγης σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 της απόφασης 14482/14 (ΦΕΚ 95/ΑΑΠ/2014) η οποία παραπέμπει στη παρ.2ζκ του ΝΟΚ, θεωρώ ότι κατά μείζονα λόγο επιτρέπονται οι ίδιες εργασίες σε ρυμοτομούμενα ακίνητα κατόπιν έκδοσης άδειας δόμησης (και με την ίδια διαδικασία) στην απλούστερη περίπτωση που δεν συντελείται αλλαγή χρήσης.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφε ο οικισμός όταν βγήκε η αρχική Ο.Α. ήταν παραδοσιακός ή απλά ήταν υποχρεωτική η στέγη;

Γιατί σε περίπτωση που ήταν παραδοσιακός ίσως υπάρχει κι άλλη λύση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλήμερα . Τι ισχύει σήμερα για τις εργασίες σε ρυμοτομούμενα κτίρια? Αφορά μόνο το τμήμα που ρυμοτομείται η επηρεάζει ολόκληρο το κτίριο? Επιτρέπεται η αντικατάσταση στέγης ? Έχω ένα κτίσμα 30 τμ. και ρυμοτομείται μια γωνιά 2 τμ.  εντός τοίχων Ηράκλειου Κρήτης.  Μου ζήτησαν απόφαση δημοτικοί συμβουλίου για τις εργασίες που θα κάνω.

Ευχαριστώ εκ των πρότερων

Link to comment
Share on other sites

υ.Γ 2 μάλλον δες πιο πάνω το  μήνυμα armenopoulos

 

παρ 3 άρθ 41 Ν 4495 

                Σε ρυμοτομούμενα κτίρια επιτρέπεται μόνο η εκτέλεση των εργασιών που προβλέπονται στις περιπτώσεις η, ιγ, ιθ και κα της παραγράφου 2 του άρθρου 29

 

Επιτρέπονται μόνο:

η) υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου

ιγ) επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων με χρήση ικριωμάτων

ιθ) τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών

κα) απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης

υ.γ (Παύλο μη με μαλώνεις- δεν μπορώ να αλλάξω χρώμα! γιατί δεν μου βγάζει  όλα τα εργαλεία)

Σε περιπτώσεις ρυμοτομούμενων οικοπέδων, όταν ζητούνται εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους, αυτές επιτρέπονται εφόσον αποδίδεται σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα και θα πρέπει η πράξη απόδοσης να προσκομίζεται ως ειδικό δικαιολογητικό.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 7/2/2020 at 10:28 ΠΜ, ΚΑΝΑ said:

 

Σε περιπτώσεις ρυμοτομούμενων οικοπέδων, όταν ζητούνται εργασίες στο μη ρυμοτομούμενο τμήμα τους, αυτές επιτρέπονται εφόσον αποδίδεται σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα και θα πρέπει η πράξη απόδοσης να προσκομίζεται ως ειδικό δικαιολογητικό.

(ελπίζω να το δεις μετά από τόσο καιρό). Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνεις καμία εργασία στο ρυμοτομούμενο τμήμα πλέον, σωστά? Γιατί μου ήρθε πελάτης που έχει ξεκινήσει την διαδικασία απόδοσης στην κοινή χρήση ρυμοτομούμενου τμήματος ισόγειας κατοικίας με σκοπό να κάνει εργασίες επισκευής και αντικατάσταση στέγης (στο σύνολο).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.