Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέα κάμψη παρουσίασε ο εγχώριος κλάδος παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών & έτοιμου σκυροδέματος


Engineer

Recommended Posts

Ο εγχώριος κλάδος παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών & έτοιμου σκυροδέματος εξετάζεται σε μελέτη της IBHS ΑΕ. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009, οδήγησε στη διαχρονική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της οικοδόμησης κτιρίων, με συνέπεια την κάμψη των πωλήσεων στις περισσότερες κατηγορίες δομικών υλικών.

 

Ειδικότερα, στη μελέτη ανέφερεται ότι, «το 2014, η ζήτηση σε αρκετούς τομείς της αγοράς, κυρίως έτοιμο σκυρόδεμα και, γενικότερα, αδρανή υλικά, εμφάνισε ανάκαμψη, λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, οι εργασίες των οποίων είχαν σταματήσει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, καθώς και της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υποδομής. Η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης εξακολουθεί να είναι υποτονική, ενώ την τελευταία διετία σημειώθηκαν ενδείξεις ομαλοποίησης. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, μετά το 2005, δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2014 σε όγκο 11 εκ. κυβ.μ. και υποχωρώντας κατά 5,8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

 

Αναφορικά με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, «τους πρώτους εννέα μήνες, ο οικοδομικός όγκος εμφάνισε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης σε μόλις 2,3% σε ετήσια βάση. Η ομαλοποίηση αυτή αποτελεί σαφώς θετική ένδειξη, ωστόσο ανάκαμψη δεν έχει προκύψει ακόμα, καθώς το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων δεν περιορίστηκε ιδιαίτερα. Η τόνωση της ζήτησης το 2014 συνοδεύτηκε από αύξηση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, με το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ για τον ευρύτερο κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών να αυξάνεται κατά 2%, μετά από πενταετή υποχώρηση. Επίσης, στον υποκλάδο έτοιμου σκυροδέματος σημειώθηκε άνοδος 21,8%. Το 2015, επιφύλασσε σταδιακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, η οποία εντάθηκε τον Ιούλιο με την επιβολή των capital controls. Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις οδήγησε εκ νέου σε υποχώρηση τη δημόσια κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

Το δυσμενές αυτό κλίμα επέδρασε αρνητικά στον εξεταζόμενο κλάδο, η παραγωγή του οποίου το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των αντίστοιχων μηνών του προηγούμενου έτους. Τους επόμενους τρεις μήνες σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί, για να ακολουθήσει απότομη πτώση 16,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, όταν και τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

 

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του έτους, ο δείκτης παραγωγής εμφάνισε ήπια υποχώρηση 1,8%. Το εν λόγω διάστημα, επηρεάστηκε ιδιαίτερα δυσμενώς ο τομέας έτοιμου σκυροδέματος, η παραγωγή του οποίου υποχώρησε κατά 16,2%».

 

Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «προκειμένου να ενισχυθούν οι σχετιζόμενοι με τις κατασκευές και την οικοδόμηση κλάδοι απαιτείται οικονομική ανάπτυξη και επανεκκίνηση των δημοσίων έργων σε διαχρονική -και όχι προσωρινή- βάση. Επίσης, ζητείται ενίσχυση και αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της αγοράς κατοικίας, μέσω μέτρων, όπως: Μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές και κατηγορίες αγοραστών, επιδότηση τόκων στα στεγαστικά δάνεια, κλπ».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Α) Δομικά υλικά

 

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 307 επιχειρήσεων δομικών υλικών. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

-Ο κύκλος εργασιών το 2014 αυξήθηκε για πρώτη φορά, μετά την εκδήλωση της ύφεσης κατά 5,7%, στα 577,25 εκατ. ευρώ.

-Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 12,4%, ξεπερνώντας τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές προ φόρων επιδεινώθηκαν ελαφρώς στα 20 εκατ. ευρώ.

-Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διατηρήθηκε στο 5,6%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε στο 0,2%, μετά τα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων ετών.

-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς στο 0,8 προς 1.

-Το διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 6 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 4 μηνών.

 

Β) Έτοιμο σκυρόδεμα

 

Επίσης, η IBHS διεξήγαγε ανάλυση στις οικονομικές καταστάσεις 133 επιχειρήσεων έτοιμου σκυροδέματος, με τα βασικά συμπεράσματα να συνοψίζονται στα εξής:

-Το 2014, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε περαιτέρω κατά 29%, στα 393,78 εκατ. ευρώ.

-Το δείγμα εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 20 εκατ. ευρώ έναντι οριακών ζημιών το 2013, ενώ οι προ φόρων ζημιές βελτιώθηκαν στα 27,52 εκατ. ευρώ.

-Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκε στο 8,9% από 6,9%, το 2013, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έλαβε θετικό πρόσημο, ανερχόμενο στο 1,1%.

-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς στο 1 προς 1.

-Το διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων υποχώρησε στους 7 μήνες.

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113934504

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα παραπάνω με το Νιάρχειο και 2-3 μικρότερα έργα. Στο τέλος του 2016 θα φανεί η πραγματική κατάσταση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.