Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σπουδες στην Ιταλια


diegito21

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Σπουδαζω στο ΤΕΙ Χαλκιδας σαν Μ.Αυτοματισμου αλλα ειμαι πολυ απογοητευμενος και με την κατασταση που επικρατει εκει αλλα και με πολλα αλλα θεματα.Οποιος εχει κανει εκει φοιτητης θα με νιωσει :D

Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος ξερει λεπτομερειες για σπουδες προπτυχιακες στην Ιταλια στον τομεα των Μηχανικων Αυτοματισμου.Bρηκα φυσικα στην Μπολονια αλλα και σε αλλες πολεις αλλα χωρις εξετασεις εισαγωγικες.Θα υπηρχε περιπτωση να αναγνωριστουν μαθηματα που εχω περασει απο το ΤΕΙ εδω?Και επισης επειδη ειμαι λιγο μεγαλος γυρω στα 25 σκεφτομαι αν αξιζει ο χρονος κτλπ για σπουδες εκει..Αν γνωριζει καποιος και μπορει να βοηθησει θα ημουν ευγνωμων.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Γνωρίζω κάποιος Ιταλούς εδω στη δουλειά που είμαι.

 

Καταρχήν ποτέ δεν είναι αργα για σπουδές (αρκεί βέβαια να υπάρχει και το κατάλληλο αποθεματικό),

 

Προφανώς μιλάς για προπτυχιακό αφου αναφάρεις το θέμα της αναγνώρισης πτυχίου. Απ'οτι ξέρω όλα τα προπτυχιακά στην Ιταλία είναι στα Ιταλικά, οποτε πρεπει να έχεις άριστες γνωσεις Ιταλικών.

 

Λογικά θα σε δεχτούν, αλλά κατα τη γνώμη μου γιατι να πας Ιταλία (εκτος αν μιλάμε για Milano & Torino), όλοι οι Ιταλοί που είναι εδω στην Αγγλια (Bergamo, Padova, Roma) φυγανε γιατι τα πράγματα είναι δύσκολα εκει. Αν επιμένεις να πάς Ιταλία θα σου πρότεινα να πας προς βόρεια μεριά, και περισσοτερη δουλεια και καλύτεροι ανθρωποι πιστεύω.

 

Αυτο που θα σου πρότεινα ειναι αν είσαι κοντα στο να τελειωσεις το ΤΕΙ καλύτερα να το κάνεις, καθώς είναι ένα χαρτι με το οποιο θα μπορεις να κανεις ενα μεταπτυχιακό σε αρκετα παν. της Ευρώπης. Επισης μπορεις να πας Ερασμους και να σου αναγωρίσουν κάποια μαθήματα απο το ΤΕΙ, να περάσεις κάποια μαθηματα εκεί και να πάρεις πτυχίο και απο το πανεπιστήμιο που θα είσαι ερασμους (ρωτα το γραφειο Ερασμους της σχολής σου για επιπλέον πληροφοριες)

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχήν λεπτομέρειες στον τομέα μηχανικών αυτοματισμού δεν γνωρίζω διότι είναι και πέρα από την ειδικότητα μου. Γνωρίζω μερικά όμως για την Ιταλία.

Πρώτα απ όλα είναι δίπλα μας και κοντά στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μικρότερους σχετικά χρόνους αλλα και κόστος για να πας και να έρθεις.

Η Μπολόνια πρόσφατα έχει και άμεση σύνδεση με Αθήνα με rayaner με κόστος κάπου στα 40Ευρω πήγαινε έλα. Χρόνος πτήσης κάπου μιάμιση ώρα.

Χαλκίδα Αθήνα αν πήγαινες δεν θα κανείς λιγότερο πολλές φορές.

Καλοκαίρια Πάσχα αν θες να έρθεις με αμάξι, μιάμιση ώρα φτάνεις Ανκόνα, κοιμάσαι το βραδάκι στο καράβι και μεσημέρι είσαι πάτρα.

Πάλη της Μπολόνιας. Όμορφη πολη με πολλούς φοιτητές και απ όλο τον κόσμο. Στέκια δεκάδες στο ιστορικό κέντρο (όλο με τα πόδια) και σχετικά οικονομικές λύσεις.

Λεωφορεία κλπ έχει για τα πάντα για παντού και με δεδομένα ωράριο.

Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το πρώτο που έγινε στην αναγεννησιακή Ιταλία και ίσως είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Στον τομέα σου όπως είπα δεν έχω ιδεα τα τι και τα πως.

Στα πέριξ της Μπολόνιας υπάρχουν πολλές και μεγάλες ζώνες εμπορικές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές με εκατοντάδες εταιρείες στον τομέα που πιθανά θα ασχοληθείς.

Έχουν και ένα από τα σημαντικά εκθεσιακά κέντρα που σχεδόν κάθε μήνα έχει μια πανευρωπαϊκή έκθεση για μεγάλο κύκλο προϊόντων. (πάλι μπορεί να σε ενδιαφέρει)

Στη Μπολόνια εργάζονται ως στελέχη επιχειρήσεων και αρκετοί που μένουν Μιλάνο ή και διότι υπαρχει γενικα μεγάλη κινητικότητα (άρα ευκαιρίες) στην περιοχή.

Οι γνωριμίες που θα κάνεις στις σπουδές σου και στον εργασιακό περιβάλλοντα χώρο κατά πάσα πιθανότητα θα φάνουν χρήσιμα ακόμα και όταν ή αν γυρίσεις Ελλάδα. Όπως είπαμε είναι μικρή η απόσταση (χρόνος, χρήμα) με Ελλάδα οπότε υπαρχει πλεονέκτημα αν αξιοποιηθεί.

Μαθήματα για αναγνώριση ναι το κάνουν αλλα θα το αποφασίσει η σχόλη υποδοχής που θα πας. Θα ζητήσουν μαθήματα που έχεις, περιεχόμενο σπουδών και θα κρίνουν.

Το κακό (από παλιά που ξέρω εγώ) είναι ότι οι ελληνικές σχολές έχουν έναν μεγάλο πλούτο από τίτλους περιεχομένου που όταν το βλέπουν οι ιταλοί καθηγητές λένε μα αν τα έκανες όλα αυτά 4 πτυχία παίρνεις από εμάς… Στην πράξη ξέρουμε ότι δεν είναι ετσι.

Τσέκαρε αν μπορείς να έχεις μια προέγκριση ή μια προεκτίμηση από την σχολή τι δυνητικά θα μπορούσε να σου αναγνωρίσει.

Όμως ότι και να σου αναγνωρίσει όταν θα πας να κάνεις τα επόμενα μαθήματα ή την διπλωματική αν δεν έχεις γνώση ουσιαστική του περιεχομένου τους θα κάνεις αρκετό χρόνο για να προχωρήσεις τα μαθήματα που ακολουθουν  και έχουν εξάρτηση από την προηγούμενη γνώση αν την έχεις λάβει ή όχι.

 

Αυτά…

(ναι καλό είναι να ξέρεις καλούτσικα τουλάχιστον στην αρχή ιταλικά και είναι μια πανέμορφη χώρα και λαός που αν πας θα το χαρείς)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παρα πολυ και τους 2 για τις απαντησεις σας και το κοπο σας.

 

Κωστα ξερω πολυ καλα οτι υπαρχει ανεργια κτλπ απλα πιστεψε με αγανακτεις 2 και 3 φορες με το ελληνικο ΤΕΙ...ΑΘΛΙΟ σε πολλα πραγματα και εκεινο που με πειραζει ακομα πιο πολυ η ελλειψη αξιοκρατιας.Οσο αφορα τους ανθρωπους αυτο ειναι ενα θεμα μεγαλο και δεν τους ξεχωριζω με βαση το Βορρα και το Νοτο.Τελος θα ρωτησω αυτο για Erasmus.

 

Didonis ευχαριστω επισης για τις πληροφοριες σχετικα με την Μπολονια και ολα αυτα που ανεφερες.Πολυ χρησιμα..Φυσικα και εχω κανει μια ερευνα σχετικα και με τα μαθηματα και ειδα οτι στο Πανεπιστημιο της Μπολονια ειναι πιο κοντα με του δικου μου ΤΕΙ, αλλα εχω στειλει και email οσο αφορα αν θα δεχτουν ή οχι τα μαθηματα που εχω περασει εδω και περιμενω απαντηση.

 

Γνωριζω ελαχιστα ιταλικα αλλα αν λαβω θετικη απαντηση θα κανω εντατικα μαθηματα.

Edited by diegito21
Link to comment
Share on other sites

Κωστα ξερω πολυ καλα οτι υπαρχει ανεργια κτλπ απλα πιστεψε με αγανακτεις 2 και 3 φορες με το ελληνικο ΤΕΙ...ΑΘΛΙΟ σε πολλα πραγματα

 

Και εγω Ελληνικό ΤΕΙ τελείωσα και όλα δουλεύανε ρολόι και μετα απο περικοπές χρηματοδότησης κλπ.  (χάρη στο φιλότιμο των καθηγητών και του προσωπικού βέβαια), και μου εχουν δωθεί πολλές ευκαιρίες απο το "ΑΘΛΙΟ" ΤΕΙ που αναφέρεις. Προσωπική σου άποψη ειναι, και σεβαστή, απλά δεν μπορέις να το γενικεύεις και να βάζεις όλα τα ΤΕΙ στην ίδια μοίρα. Eπίσης μην περιμένεις να πάς στην Ιταλία και σε όποια Ιταλία και να σε περιμένουν με ανοιχτες αγκάλες, ή να έχεις εναν καθηγητη πάνω απο το κεφάλι σoυ για ότι απορία έχεις.

 

Just sayin'

 

Καλη τύχη σε ότι αποφασίσεις

Link to comment
Share on other sites

Και εγω Ελληνικό ΤΕΙ τελείωσα και όλα δουλεύανε ρολόι και μετα απο περικοπές χρηματοδότησης κλπ.  (χάρη στο φιλότιμο των καθηγητών και του προσωπικού βέβαια), και μου εχουν δωθεί πολλές ευκαιρίες απο το "ΑΘΛΙΟ" ΤΕΙ που αναφέρεις. Προσωπική σου άποψη ειναι, και σεβαστή, απλά δεν μπορέις να το γενικεύεις και να βάζεις όλα τα ΤΕΙ στην ίδια μοίρα. Eπίσης μην περιμένεις να πάς στην Ιταλία και σε όποια Ιταλία και να σε περιμένουν με ανοιχτες αγκάλες, ή να έχεις εναν καθηγητη πάνω απο το κεφάλι σoυ για ότι απορία έχεις.

 

Just sayin'

 

Καλη τύχη σε ότι αποφασίσεις

 

Ποτε δεν το γενικευσα μιλησα για το συγκεκριμενο και δεν ειμαι ο μοναδικος που μιλαει γι αυτο και εχει παραπονα..Οπως λεει κ ο λαος απεξω απο το χορο πολλα τραγουδια λεγονται.Τωρα αν εσυ τελειωσες καποιο αλλο και ησουν ευχαριστημενος μια χαρα και μπραβο σου που σε βοηθησαν.

 

Δεν ειπα ποτε οτι θα παω καπου και τα βρω ροδινα ουτε οτι θα ειναι οι καθηγητες απο πανω μου δεν με πολυνοιαζει αυτο με νοιαζει να μαθαινεις κατι και οταν προσπαθεις να ανταμοιβεται ο κοπος σου.

 

Ειναι αθλιο οπως το λεω με ολη τη εννοια...δεν ειναι τυχαιο οτι οι 9 στους 10 φοιτητες θα χουν την ιδια αποψη μαζι μου.

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω ακούσει και εγώ για το συγκεκριμένο ΤΕΙ και με στενοχωρεί γιατί είχε ξεκινήσει με καλές προοπτικές το 1981 . Αλλά ξέρω ότι έπαιξαν πολύ τα κόμματα εκεί ρόλο στα πάντα . 

Link to comment
Share on other sites

Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια στην ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας οι φοιτητές και οι Καθηγητές κανόνιζαν το προγραμμά τους να βρίσκονται στους χώρους της σχολής 1-2 μέρες την εβδομάδα (ειδικά οι Αθηναίοι)

Link to comment
Share on other sites

... εχω στειλει και email οσο αφορα αν θα δεχτουν ή οχι τα μαθηματα που εχω περασει εδω και περιμενω απαντηση.

 

...

Με το εμαιλ δύσκολα να έχεις πρακτικές οδηγίες για το ζητούμενο σου. Στην Ιταλία από όσο γνωρίζω τα εμαιλ ειδικά τα πιστοποιημένα λειτουργούν με πλήρη νομική δέσμευση σαν να πάρεις χαρτί με γνήσιο υπογραφής στην Ελλάδα.

Οπότε οι όποιες απαντήσεις θα είναι τυπικές ή τι έχουν ήδη γραμμένο και τίποτα περισσότερο.

Αν έχεις κάποιο φίλο φίλη που μιλαει καλά ιταλικά τηλεφώνησε στην γραμματεία της σχόλης και προφορικά βρες μερικά αρμόδια άτομα να σου πουν «γνώμη» και ας μη είναι επικυρωμένη… αλλα θα έχεις μια εικόνα της διαδικασίας περίπου.

(αν τα βρεις σκούρα για φίλο φίλη με καλά ιταλικά στη διάθεση σου να τα πούμε και κάνω εγώ ένα δυο τηλεφωνά εκεί. Στο πακέτο σύνδεσης είναι το σταθερό μου για τηλέφωνα σε όλη την Ευρώπη  οπότε κανένα πρόβλημα.)

 

Επίσης μη υποτιμάς αυτό που σου είπα ότι με 40ευρω πήγαινε έλα και σε μιάμιση περίπου ώρα είσαι εκεί.

 

Αν βρεις μια πρώτη βάση ή κάποια διαδικασία αρχική μια βόλτα έχει μικρό κόστος. Πας μια μέρα έρχεσαι την άλλη διανυκτέρευση κάπου στα 40 ευρώ αν είναι εβδομάδα χωρίς έκθεση και τρως και τις πίτσες σου κατω από πύργο.

 

Υ.Γ.

Θα έχει μεγάλη πλάκα αν τους έστειλες το εμαιλ στα αγγλικά 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@BAS oπως το αφησες ετσι ειναι.

 

@georgecv Τωρα μονο οι καθηγητες και δεν πατανε και μερικοι.

 

@Didonis Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες και παλι...χαχα Ναι το στειλα στα Αγγλικα και δεν νομιζω να βγαλουν ακρη αλλα βρηκα μια φιλη που ειναι καθηγητρια Ιταλικων οποτε ισως την βαλω να παρει τηλ να ρωτησει τα πραγματα που θελω να μαθω.Ξερω οτι οι Ιταλοι τα Αγγλικα δεν τα πολυμιλανε.Μπορει να το κανω αν μου δωσουν μ ια θετικη απαντηση και να παω απο κοντα να δω τι και πως.Ελπιζω τα ενοικια να μην ειναι πολυ ακριβα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.