Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναβλήθηκε το Δ.Σ. της ΕΚΧΑ για την ακύρωση διαγωνισμών του Κτηματολογίου


Engineer

Recommended Posts

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΧΑ ΑΕ, στην οποία επρόκειτο να αποφασιστεί η ακύρωση του μεγάλου πακέτου διαγωνισμών του Κτηματολογίου, συνολικού ύψους 570.000.000 ευρώ.

Αναβλήθηκε το Δ.Σ. της ΕΚΧΑ για την ακύρωση διαγωνισμών του Κτηματολογίου

Advertisement

Εν μέσω έντονων πιέσεων, η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ αποφάσισε να αναβάλει τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. στην οποία θα αποφάσιζε την ακύρωση του περίφημου "ΚΤΙΜΑ 13", του πακέτου διαγωνισμών για το Εθνικό Κτηματολόγιο, ύψους 570.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα την αναβληθείσας συνεδρίασης ήταν η «ανάκληση της από 04.10.2013 προκήρυξης και ματαίωση του διαγωνισμού για την ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης & υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου στο υπόλοιπο της χώρας (κωδικός ΚΤΙΜΑ 13) για το σύνολο των συμβάσεων τις οποίες αφορά και επαναπροκήρυξη αυτού με νέους όρους».

 

Το σύνολο του τεχνικού κόσμου πίεζε εδώ και εβδομάδες την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, αλλά η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από καταγγελίες της ισπανικής εταιρείας Tragsatec για χαμηλές εκπτώσεις στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς, υπήρξε καθοριστική. Οι Ισπανοί προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές εταιρείες «τα βρήκαν» και προσέφεραν πολύ χαμηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς που δεν συμμετείχε η Tragsatec. Αντίθετα, προσέφεραν υψηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς που ήταν οι Ισπανοί, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρεθούν εκτός παιχνιδιού.

 

Τα επιχειρήματα των μελετητικών γραφείων που ασχολούνται με την κτηματογράφηση περί λογικών εκπτώσεων και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η ακύρωση στον στόχο για ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν ήταν αρκετά. Ούτε και το επιχείρημα πως η μέση έκπτωση στους 28 διαγωνισμούς ήταν κοντά στο 9%, ποσοστό που θεωρούν υψηλό, αφού προηγήθηκε οριζόντιο «κούρεμα» περί το 30% στον προϋπολογισμό των έργων κτηματογράφησης.

 

Επί είκοσι χρόνια έχει κτηματογραφηθεί λιγότερο από το 20% της έκτασης της χώρας. Κατά την πρώτη γενιά κτηματογράφησης, που αποτέλεσε και αιτία για τη σκληρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιήθηκαν τρία προγράμματα σε 340 αγροτικές περιοχές που κάλυπταν το 6% της χώρας.

 

Η δεύτερη γενιά κτηματογράφησης, που «σέρνεται» από το 2008 μέχρι σήμερα, καλύπτει περί το 3% της έκτασης της χώρας. Πρόκειται για 3,2 εκατ. στρέμματα σε 107 αστικές περιοχές που αφορούν σε περίπου 6,7 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η λεγόμενη τρίτη γενιά κτηματογράφησης, που ξεκίνησε το 2011 με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης, αφορά στο 26% της έκτασης της Ελλάδας (34,7 εκατ. στρέμματα) και περίπου 6,9 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

 

Το πακέτο διαγωνισμών "ΚΤΙΜΑ 13" αφορά στην τέταρτη γενιά κτηματογράφησης για το 65% της έκτασης της Ελλάδας (περί τα 86 εκατομμύρια στρέμματα και 16 εκατομμύρια δικαιώματα. Με βάση τα στατιστικά μοντέλα της ΕΚΧΑ ΑΕ, «εκτιμάται ότι στη χώρα αναμένεται να υπάρχουν περί τα 37.792.315 δικαιώματα (εκτίμηση που προκύπτει από τα ήδη καταγεγραμμένα δικαιώματα, αυτά που έχουν προκηρυχθεί και αυτά που εκτιμώνται από στατιστικό μοντέλο που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία)».

 

Πηγή: http://www.euro2day....osh-diagon.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εμπνευστής κατάρτισης του Εθνικού κτηματολογίου με το τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα ποιος ήταν να του δώσουμε ένα μεγάλο φάσκελο;;;

Μιλάνε για στημένους διαγωνισμούς οι Ισπανοί;;; Γίνονται αυτά στην Ελλάδα;;;; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.