Μετάβαση στο περιεχόμενο

ηλεκτρομηχανολογική επάρκεια πισίνας


saradis1

Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους.

Δεν ξέρω αν πρέπει να το βάλω σε αυτή την κατηγορία καθώς η ερώτηση δεν είναι καθαρα μηχανολογική αλλά ουτε και καθαρά ηλεκτρολογική.

Μου ζητήθηκε μια βεβαίωση ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας και συγκεκριμένα ότι "η κολυμβητική δεξαμενή είναι κατασκευασμένη κατά τρόπο άρτιο και σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ηλεκτρομηχανολογικής επάρκειας" για ένα τουριστικό κατάλυμα για να περάσει από ΕΟΤ.

Έστω λοιπόν ότι θα πάω να κάνω έναν έλεγχο. Ήθελα να συζητήσουμε ένα check list για να κοιτάξω σε αυτή την πισίνα ώστε να πληρεί αυτές τις προδιαγραφές (που δεν ορίζει ποιες ακριβώς...." και να έχω και εγώ όσο γίνεται το κεφάλι μου ήσυχο.

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις....

Το πρώτο εγώ που σκέφτηκα είναι ο hd384 μέρος 7. Κάτι άλλο?

Ευχαριστώ.

Edited by saradis1
Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν υγειονομικοι κανονισμοι που καθοριζουν το πως πρεπει να επιλεγουν μηχανολογικες διαταξεις ωστε να εξασφαλιζεται κθααρο και ασφαλες για τον κολυμβητη νερο. Με μια αναζητηση θα το βρεις ευκολα. Διαβασε τις διαταξεις ωστε να παρεις μια εικονα απο το τι ανακυκλοφοριες απαιτουνται, να δεις τι φιλτρα χρειαζονται κτλ κτλ.

 

Απο ηλεκτρολογικης αποψεως βλεπεις οπως ειπες αν τηρουνται τα του κανονισμου.

 

Υπαρχει και μια τριτη διασταση στο θεμα, το αμιγως κατασκευαστικο κομματι. Το πως ειναι "χτισμενη" η δεξαμενη. Δες την οικοδομικη αδεια και τα σχεδια που την συνοδευουν. Δες αυτο που εχει κατασκευαστει. Δεν θυμαμαι αν ηταν απαιτηση εοτ ή κτιριοδομικου/γοκ, αλλα θυμαμαι οτι υπαρχουν ελαχιστες διαστασεις απο την περιμετρο της δεξαμενης με τριγυρω τοιχους εμποδια πχ... δηλ διαδρομους καποιου ελαχιστου πλατους. Ξεκινα το ψαξιμο και το διαβασμα, τωρα πια με το νετ ειναι πανευκολο να βρεις τετοιες πληροφοριες, 

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ. Θα προσπαθήσω να βγάλω μια άκρη. Δεν είναι τόσο εύκολο γιατί υπάρχουν πολλές παραπομπές. Θα ήταν ωραίο ίσως να συζητούσαμε εδω μια check list ίσως τα πιο κοινά και χαρακτηριστικά.

Link to comment
Share on other sites

Από ηλεκτρολογικής πλευράς ,βάσει εμπειρίας , αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τα παρακάτω

 

α. Υποχρεωτικά ΔΔΕ (30 mA) σε όλη την εγκατάσταση του μηχανοστασίου (τουλάχιστον ένα). 

β. Όλα τα κουτιά διακλάδωσης ,πρίζες, διακόπτες,φωτιστικά, πίνακες με βαθμό προστασίας τουλάχιστον ΙΡ 55 . Ειδικά για τους πίνακες προτιμότερο να είναι πλαστικοί στεγανοί και ακόμα καλύτερα πολυεστερικοί.

γ. Μετασχηματιστές 230 V / 12 V για τα εμβαπτισμένα φώτα της πισίνας εντός κιβωτίου ή κουτιού στεγανού και ασφαλισμένοι με διπολικές αυτόματες ασφάλειες τόσο στο πρωτεύον όσο και στο δευτερέυον με ανάλογα μεγέθη 

δ. Επαρκής φωτισμός σε όλο το μηχανοστάσιο

ε. Ολες οι καλωδιώσεις εντός πλαστικών σωλήνων βαρέου τύπου

στ. Επαρκής εξαερισμός για αποφυγή δημιουργίας υγρασίας  λόγω υδρατμών

ζ. ΔΔΕ (30mA) παντού

Edited by Stavros Perakis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.