Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άμπου Ντάμπι: Η πρώτη μονάδα παράλληλης παραγωγής τροφίμων και βιοκαυσίμων στην έρημο


Engineer

Recommended Posts

Η πρώτη ερευνητική εγκατάσταση στον κόσμο για την παράλληλη παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων εγκαινιάστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Η μονάδα βρίσκεται σε μια τοποθεσία δύο στρεμμάτων στο Άμπου Ντάμπι και χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό για την εκτροφή ψαριών και γαρίδων, καθώς και για την άρδευση και την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στο αλάτι, που χρησιμοποιούνται έπειτα για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

 

Το έργο αποτελεί προσπάθεια της Ερευνητικής Κοινοπραξίας Αειφόρου Βιοενέργειας του Ινστιτούτου Μασντάρ, μιας ομάδας που ασχολείται με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αεροπορική βιομηχανία και τη μετάβαση σε βιώσιμες εναλλακτικές πηγές καυσίμων. Στην έρευνα συνεργάζονται επίσης οι μεγάλες εταιρείες αερομεταφορών της Boeing και της Etihad, καθώς και ο προμηθευτής πετρελαίου UOP Honeywell.

 

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να λύσει ταυτόχρονα προβλήματα της υδατοκαλλιέργειας και της αεροπορίας. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες παράγουν απόβλητα που συχνά ρέουν στον ωκεανό. Αυτά τα λύματα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη επιβλαβών αλγών και φυκών, με τις προκύπτουσες τοξίνες να απειλούν τους ανθρώπους και τα ζώα της περιοχής.

 

Η νέα μονάδα λύνει αυτό το πρόβλημα με τη χρήση των υποπροϊόντων από την υδατοκαλλιέργεια για την καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στο αλάτι. Αυτά τα φυτά ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες και μπορούν να μετατραπούν στη συνέχεια σε βιοκαύσιμο για αεροπλάνα. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 2.000 εμπορικές πτήσεις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μείγμα βιοκαυσίμων με πετρέλαιο από το 2011.

 

Μετά την άρδευση των φυτών, τα εναπομείναντα λύματα περνάνε από ριζοφόρα δέντρα ώστε να απομακρυνθούν τα τελευταία ίχνη θρεπτικών ουσιών προτού καταλήξουν στη θάλασσα. Τα δέντρα αυτά ταυτόχρονα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Εάν η τεχνολογία αποδειχθεί αποτελεσματική, το ερευνητικό κέντρο σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε μία εγκατάσταση 200 στρεμμάτων κατά μήκος της δυτικής ακτής του Άμπου Ντάμπι.

 

Πηγή: http://www.naftempor...imon-stin-erimo

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.