Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηδενική αμοιβή - υποχρεωτική απαλλαγή από ΤΕΕ?


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Επειδή έζησα άλλη μια ιστορία καθημερινής τρέλας μεταξύ ΤΕΕ και εφορίας που σίγουρα μπορεί να τύχει και σε άλλους συναδέλφους, θα ήθελα ειλικρινά να ακούσω απόψεις πάνω στο θέμα...

Πρόκειται να βγάλω άδεια σε οικόπεδο 50% δικό μου και 50% του αδελφού μου. Η άδεια θα βγει στα ονόματά μας με ποσοστά 50-50 (δύο ίδια διαμερίσματα). Δεν θα εισπράξω καμία αμοιβή (προφανώς).

Είπα να κάνω απαλλαγή αμοιβών από το ΤΕΕ. Μου ζήτησαν άτυπη δωρεά από τη ΔΟΥ για το τμήμα της αμοιβής που αναλογεί στον αδελφό μου, παρόλο που πρόκειται για ιδιοκατοίκηση και στα δικαιολογητικά του ΤΕΕ γράφει ότι σε τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται (η εξήγηση ήταν ότι είναι λάθος γραμμένο και θέλουμε να το αλλάξουμε εδώ και καιρό αλλά δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα). Πάω λοιπόν στη ΔΟΥ να καταθέσω τη δήλωση άτυπης δωρεάς, χωρίς να γράφω πάνω συγκεκριμένο ποσό αμοιβής γιατί έτσι ακριβώς μου είπε να κάνω η υπάλληλος στο ΤΕΕ. Οπότε μου λέει η εφοριακός ότι στο ποσό άτυπης δωρεάς πρέπει οπωσδήποτε να μπει το σύνολο της νόμιμης αμοιβής που αντιστοιχεί στον αδελφό μου (15000€ περίπου!) το οποίο θα συνυπολογίζεται, πλέον, στο όριο του αφορολόγητου που ισχύει για δωρεές μεταξύ αδελφών (30000€). Όταν αναρωτήθηκα φωναχτά και γιατί να μην κόψω απλά μια αμοιβή 50€, εννοείται ότι δεν είχε κάποιο επιχείρημα περί του αντιθέτου. Στη συνέχεια μίλησα τηλεφωνικά με το ΤΕΕ και μου είπαν ότι πρώτη φορά ζητάει η ΔΟΥ να αναγραφεί η νόμιμη αμοιβή, ότι αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία για την απαλλαγή και, όταν επέμεινα, ότι μπορώ να κόψω ό,τι ποσό θέλω αλλά μπορεί να έχω πρόβλημα από την εφορία σε έλεγχο (ανέφεραν ξεκάθαρα ότι το ΤΕΕ δεν κάνει τέτοιου είδους ελέγχους και ότι η ΥΔΟΜ δεν ασχολείται με αυτά).   

 

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, ρωτώ με το φτωχό μου το μυαλό:

1. Τι νόημα έχει πια η απαλλαγή αμοιβής από το ΤΕΕ? Δεν μπορώ να κόψω μηδενική έτσι και αλλιώς (με ιδιωτικό συμφωνητικό εννοείται) για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ (θεωρητικά) θέλω? Τι θα σου πει δηλαδή η εφορία, γιατί δεν πήρες λεφτά από τον αδελφό σου? Ακόμα περισσότερο, χρειάζεται να πάρω απαλλαγή από το ΤΕΕ για τη δική μου αμοιβή?!

2. Οι ΥΔΟΜ ζητάνε το χαρτί απαλλαγής του ΤΕΕ και, αν ναι, με βάση ποιο Νόμο? 

 

Link to comment
Share on other sites

Εκανα ρύθμιση αυθαιρετου για τον πατερα μου, δεν ασχολήθηκα καθόλου με τις βλακείες τους ,εκοψα μια απόδειξη 100 ευρω μαζι με το φπα και τελος. Σε βενζίνες πιο πολλα θα εδινα για να πάρω απαλλαγη. Κάνε το ίδιο

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι το θέμα τα λεφτά (προφανώς), ήθελα να ξεκαθαρίσω αν η έννοια 'απαλλαγή αμοιβής από το ΤΕΕ' έχει νόημα να υφίσταται ή μπορούμε να κόβουμε μηδενικά. Φιλοσοφικά ερωτήματα θα μου πεις...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις:)

Link to comment
Share on other sites

Έχει (ένα ελάχιστο) πια νόημα η έννοια της απαλλαγής ειδικά για περιπτώσεις μηχανικών που υπογράφουν σε εταιρίες ή ακόμα και σε Τράπεζες.

Υπερκαλύπτει όμως ως ευκολία να βάλεις σε συμφωνητικό αφού αφορά εσένα και συγγενικό σου πρόσωπο πρώτου βαθμού αμοιβή 50 ή 100 ευρώ ή και 10 ακόμα.

Κανένας έλεγχος εφορίας μελλοντικά δεν θα στο αμφισβητήσει (ελπίζω). Φυσικά αν το κάνεις για μισή κωμόπολη διότι και καλά είσαστε φίλοι και συγγενείς τότε σίγουρα θα υπάρξει αμφισβήτηση με ότι προκύψει.

 

 


Ιάσονα μιας και είσαι ο πιο λάρτζ απ όλους μας… σε δική μου υπαγωγή στο πατρικό μου, στον 4178 με μοναδικό κληρονόμο εμένα τι να κόψω στη μαμά? (το έχω έτοιμο να το φτιάξω… ότι πεις θα βάλω) :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

επειδή έκανα απαλλαγή  αμοιβών σε μελέτη-επίβλεψη σταδερφια μου  τελικά δεν άξιζε

 

σε 3843  κανονικά η απυ και πλήρωνα  φπα  φεμ  κτλ

σε 4178   σε πατέρα μου και αδέρφια  40+φπα

 

 

δεν ξανατρέχω με τπτ

 

ακόμα και στον εαυτό ου 40+φπα  έκοψα

Link to comment
Share on other sites

:mrgreen:Διδονις η ελαχιστη αμοιβή που μπορείς να κόψεις είναι 1€, ίσα για να βγει το φεμ ενα λεπτό! Άντε επειδή είναι και η μανα μέσα να το κατεβάσεις στα 0,99  

Link to comment
Share on other sites

:mrgreen:Διδονις η ελαχιστη αμοιβή που μπορείς να κόψεις είναι 1€, ίσα για να βγει το φεμ ενα λεπτό! Άντε επειδή είναι και η μανα μέσα να το κατεβάσεις στα 0,99  

 

 

στα πεθερικά υπάρχει ασυμβιβαστο  8-)

 

έχω συνάδελφο πουμουδωσε να κάνω τις ρυθμίσεις του ν4178  της πεθεράς του

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.