Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ: Η εξαγωγή τεχνογνωσίας από Μηχανικούς απάντηση στο brain drain


Engineer

Recommended Posts

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα που θα αναδείξουν κάποιους τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του φαινομένου brain drain, μέχρι να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

ΤΕΕ: Η εξαγωγή τεχνογνωσίας από Έλληνες Μηχανικούς απάντηση στο brain drain

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) και το ελληνικό τμήμα της ASCE (του επαγγελματικού φορέα των Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ) διοργανώνουν σήμερα, από τις 10.00 ως τις 17.00, ημερίδα, με θέμα «Εξαγωγή Τεχνογνωσίας από Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς», «για να αναζητήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές ώστε εργαζόμενοι στην πατρίδα μας να προσφέρουμε υπηρεσίες στη διεθνή αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην Εθνική Οικονομία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΣΠΜΕ.

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του υπουργείου και αναμεταδίδεται σύγχρονα (live streaming: ) μέσω διαδικτύου με ελεύθερη πρόσβαση αλλά και σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας (Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κόρινθο, Λάρισα, Ναύπλιο, Ρόδο, Σπάρτη, Τρίπολη, Χίο κ.ά.) σε τοπικά τμήματα του ΣΠΜΕ και του ΤΕΕ.

 

Για την εξαγωγή υπηρεσιών Μηχανικού από τη χώρα μας προς το εξωτερικό θα μιλήσουν καταξιωμένοι και διακεκριμένοι μηχανικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, επαγγελματίες, που παρουσιάζουν πραγματικά παραδείγματα εξωστρέφειας και αντικειμενική αξιολόγηση του ελληνικού δυναμικού.

 

Στόχος είναι να αναλυθούν:

 

- τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Ελλήνων Πολιτικών Μηχανικών - το τι μπορούμε να προσφέρουμε δηλαδή,

- οι βέλτιστες πρακτικές μέσα από πετυχημένα παραδείγματα (case studies) Ελλήνων και ξένων συναδέλφων,

- ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των πανεπιστημίων και των επαγγελματικών φορέων,

- ο ρόλος των νέων τεχνολογιών με έμφαση στην τεχνολογία λογισμικού BIM.

 

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι οι φορείς των μηχανικών προσπαθούν πλέον ενεργά για να μειωθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, «ένα φαινόμενο που λόγω της οικονομικής κρίσης μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει και αν δεν το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα οι φορείς των μηχανικών σε συνεργασία με την Πολιτεία μπορεί να φτάσει στο ακραίο σημείο να μείνει η Χώρα χωρίς επιστημονικό προσωπικό».

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά όλες οι ενδείξεις που έχουμε αυτό δείχνουν. Από έναν μόνο αριθμό θα πειστείτε. 4000 μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από το ΤΕΕ».

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο είναι:

 

1. Η έλλειψη δουλειάς για τους Έλληνες Μηχανικούς είναι ο βασικός παράγοντας. «Εμείς οι μηχανικοί πηγαίνουμε παράλληλα με την πορεία της χώρας και την ανάπτυξη. Όταν υπάρχει ανάπτυξη έχουμε δουλειά κι όταν δεν έχουμε ανάπτυξη, όπως τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει ίχνος δουλειάς», σημείωσε ο κ. Στασινός

 

2. Η υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα είναι 26% από το πρώτο ευρώ, που γίνεται σύντομα 29%. «Σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου που από 80% θα γίνει 100% είναι κάτι εντελώς παράλογο για επαγγελματίες χωρίς καμία σταθερή σχέση εργασίας και δεν ισχύει σε καμία σύγχρονη χώρα», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

 

3. Οι πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που με τον νόμο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα γίνουν εξωπραγματικές και συγκεκριμένα 38.50% του εισοδήματος των μηχανικών.

 

4. Η εκπληκτική καθυστέρηση υπουργών της Κυβέρνησης να εκδώσουν έτοιμες διοικητικές πράξεις όπως η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και το ΠΔ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που θα καταπολεμούσαν φαινόμενα διαφθοράς, θα διευκόλυναν τη ζωή των μηχανικών και θα μείωναν το κόστος των πολιτών.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι παραπάνω παράγοντες και η αδράνεια της πολιτείας να δει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σε συνδυασμό με το υψηλό επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών, το οποίο αναγνωρίζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι οποίες χρειάζονται επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, οδηγούν στο φαινόμενο brain drain («διαρροή εγκεφάλων»).

 

«Πολύ απλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σπουδάζουμε σε υψηλό επίπεδο Έλληνες "δωρεάν" για να τους βρουν έτοιμους χώρες του εξωτερικού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι στην ημερίδα παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα που θα αναδείξουν κάποιους τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του φαινομένου brain drain, «μέχρι να βρούμε στην Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης».

 

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «περισσότερο από το 30% της ύφεσης συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές. Σε όρους απασχόλησης, χάθηκαν και χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στους Πολιτικούς Μηχανικούς, το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού ("διαρροή εγκεφάλων", γνωστό ως brain drain) γίνεται εκρηκτικό με τους νέους απόφοιτους των Σχολών και των Τμημάτων να το προγραμματίζουν ως "μονόδρομο". Το πρόβλημα δεν συγκεντρώνεται μόνον στους νέους Μηχανικούς. Η επαγγελματική καθημερινότητα και οι ζημίες των τελευταίων ετών δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και για τους παλαιότερους Μηχανικούς. Συνάδελφοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους, γιατί στη χώρα μας τα αντικείμενα δουλειάς είναι περιορισμένα και τα έξοδα συντήρησης γραφείου δυσανάλογα μεγάλα. Για την ανακοπή του brain drain χρειάζονται πολλές και συντονισμένες προσπάθειες».

 

Πηγή: http://www.euro2day....ys-apanths.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πολύ αργά για brain-drain, τώρα το χάσαμε το train...
Μέχρι να ξεκουνήσουν οι ελληνικές εταιρείες να κάνουν εξαγωγή τεχνογνωσίας, θα έχουν μείνει μόνο οι Σύριοι εδώ.

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
akius

Edited by akius
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έλεος πια με τα σχόλια μιζέριας σε όλες τις ειδήσεις....Μπαίνουν και τα βλέπουν και τρίτοι...

Έγινε μια ημερίδα, κατά την γνώμη μου το αντικείμενο ήταν επίκαιρο. Κανένα σχόλιο επ' αυτού??

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.