Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συγκριτική μέθοδος εκτίμησης ακινήτων


Toposauros

Recommended Posts

Ευχαριστω erling.

Θα δω αν μου κάνει γιατι ο πελάτης μου λέει οτι του ζητησαν απο ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) κατι αρκετα αναλυτικο για το ακινητο. (δεν ξερω αν προκειται για φωτοβολταικο)

Link to comment
Share on other sites

gio,

Δεν είναι τόσο απλό πράγμα μια σωστή εκτίμηση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ανάλογα με την περίπτωση.

Κάπου έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, για ψάξε λίγο.

 

Αν σε ενδιαφέρουν γενικά οι εκτιμήσεις δες κι εδώ:

http://www.elie.gr/web/index.php

Link to comment
Share on other sites

Μου ήρθε κιαλλος φιλος για εκτίμηση...

λετε λόγο κρ'ισης να τα οπανε για "σκότωμα"; Κρίμα.

 

Λοιπον ένας συμβολαιογράφος μπορει να βγάλει την αντικειμενικη αξια ενός ακινήτου. Την εμπορικη ή την πραγματικη (όπως λεω) ποιος την βγάζει και ποια η διαφορά τους;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι εκτιμητικής.

 

Μαθηματικοί τύποι που λαμβάνοντας υπ' όψη παραμέτρους όπως :

 

1) Αξία οικοπέδου ή γηπέδου

2) Αξία κτίσματος

3) Υπεραξία

 

Αυτά εμπερικλείουν όρους δόμησης - υπάρχον κτίσμα - προοπτικές - είδος κατασκευής-υλικά και ποιότητα-παλαιότητα-χρήση κ.α.

 

Βγάζεις εμπορική.

 

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος για αστικά ακίνητα και δη οριζόντιες είναι η συγκριτική μέθοδος ή μέθοδος με στοιχεία αγοράς.

 

Βρίσκεις τιμές για παρόμοιων χαρακτηριστικών ακίνητα και εκτιμάς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

στο http://www.gsis.gr (γενική γραματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν όλα τα έντυπα για αντικειμενικό όμως, προσδιορισμό αξίας ακινήτων. εντός - εκτός σχεδίου, κατοικία κλπ. ανάλογα την κατηγορία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα. Κάνω ένα μεταπτυχιακό στο Real Estate και θα ήθελα τη βοήθεια όποιων από εσάς γνωρίζουν και έχουν την καλοσύνη να διαθέσουν λίγο από τον πολύτιμό τους χρόνο. Λοπόν, ας πάμε στο κυρίως θέμα! Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας είναι η "Απόκλιση των εκτιμήσεων στα επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα", έτσι λοιπόν θα χρειαστώ εκτιμήσεις 2 με 3 ακινήτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από όσο το δυνατόν περισσότερους εκτιμητές γίνεται. Όπως καταλαβαίνεται, επειδή είναι δύσκολο να βρώ εκτιμητές στην Ελλάδα (δεν είναι και ότι πιο διαδεμένο!) θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε βοήθεια.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

δύσκολο να βρεις στοιχεία αφού οι περισσότερες εκτιμήσεις ειδικά των επαγγελματικών ακινήτων είναι εμπιστευτικές.

 

έχεις κανέναν γνωστό σε καμιά τράπεζα? εκεί θα βρεις πολλά στοιχεία αν βρεις άνθρωπο να σε βοηθήσει.

 

επίσης στη θέση σου θα κοίταζα να κάνω επαφή με κάποιον από τους εκτιμητικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ουσιαστικά αυτοί ασχολούνται με επαγγελματικά ακίνητα και έχουν πληθώρα στοιχείων.

 

για να σε βάλω σε κάποιον δρόμο, να σου πω οτι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σε εκτιμήσεις για το ίδιο κτίριο παρατηρούνται λόγω διαφορετικής μεθόδου (συγκριτική versus υπολειμματική για παράδειγμα) ενώ στην υπολειμματική που είναι η πιο διαδεδομένη ειδικά για έργα ανάπτυξης (σε υφιστάμενα κάνεις απλά κεφαλαιοποίηση των μισθωμάτων) όλη η κουβέντα γίνεται για τον συντελεστή κεφαλαιοποίησης (η "απόδοση" που λανθασμένα λέγεται), δηλαδή η τράπεζα λέει 8%, ο επενδυτής 5,5%, ο εκτιμητής 7,5% και άντε βγάλε άκρη.

 

Εκτιμητές στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες αφού όλοι κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς επαρκείς γνώσεις. Πραγματικούς εκτιμητές θα βρεις όπως σου είπα στις ξένες εταιρείες που έχουν γραφεία εδώ, αν δεις πιστοποίηση από RICS μιλάς με σχετικούς, αλλιώς μιλάς απλά με μηχανικούς (και όχι πάντα) που απλά κάνουν εκτιμήσεις ερασιτεχνικές.

 

Επίσης για το ίδιο κτίριο πάνω από 3-4 εκτιμήσεις δεν θα βρεις. Δηλαδή άντε ο μηχανικός, ένας ξένος οίκος και η τράπεζα να κάναν διαφορετικες εκτιμήσεις - πώς θα βρεις και τα 3 νούμερα εσύ?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για την απάντηση howard_roark. Θα ήθελα να διευκρινίσω απλά, οτι πρόκειται για υποθετικά επαγγελματικά ακίνητα. Ουσιαστικά θα σχεδιάσω 2 καταστήματα για παράδειγμα, και απλά θα ήθελα μια εκτίμηση για το καθένα, σε δύο περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε συγκεκριμένη οδό και αριθμό (πχ Ερμού 58, Αριστοτέλους 200 κλπ).

Link to comment
Share on other sites

α τότε αλλάζει το πράγμα.

 

Πάντως η Ερμού που γνωρίζω, λόγω μηδαμινής προσφοράς είναι ιδιαίτερα στρεβλωμένη - δεν ξέρω τι στοιχεία θα βρεις. Ή παλιά μισθώματα έχει ή υπερβολικά ενώ τίποτα δεν πουλιέται για να δεις συγκριτικά στοιχεία. Μάλλον από μισθώματα θα πας με κεφαλαιοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλησπέρα σε όλους.Είμαι νεός μηχανικός και μου έτυχε σαν πρώτη δουλειά μια εκτλιμηση ακινήτου.Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε βιβλιογραφία για τον τρόπο εκτίμησης ακινήτων?? ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.