Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια για κατασκευή πέργκολας - στεγάστρου


evakanellop

Recommended Posts

ΚΑΝΑ, έχει ξεκαθαριστεί από το τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ,  ότι ο περιορισμός κάλυψης στα στέγαστρα ισχύει μόνο για τα πρατήρια καυσίμων. Στις υπόλοιπες χρήσεις δεν υπάρχει περιορισμός.

Και ισχύει ως εξής κατά την άποψή μου: π.χ. επιτρεπόμενη κάλυψη 100τ.μ., πραγματοποιούμενη κάλυψη κτιρίου 100τ.μ. επιτρεπόμενη κάλυψη στεγάστρων έως 100τ.μ. δηλαδή κτήριο και στέγαστρα 200τ.μ. Αλλά αυτό ισχύει ΜΟΝΟ στα πρατήρια καυσίμων.  

Edited by melissa
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 14/6/2017 at 11:23 ΠΜ, ΚΑΝΑ said:

Ερωτήσεις - Απαντήσεις 12ης Σύσκεψης ΤΕΕ ΤΚΜΥ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας

8. Ερ.: Σύμφωνα με την παρ 7ια του αρθ 16 του ΝΟΚ, επιτρέπονται στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση ,και με πλάτος μέχρι 1/4Δ ή δ όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων .

Επίσης καθορίζεται στο τέλος της παρ 7 του ίδιου άρθρου ότι το σύνολο των κατασκευών (α) και (ια) (δηλαδή πέργκολες και στέγαστρα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης.

Η παραπάνω απαγόρευση της υπέρβασης του εμβαδού της επιτρεπόμενης κάλυψης σημαίνει ότι οι πέργκολες και τα στέγαστρα συμπεριλαμβάνονται στον συντελεστή κάλυψης ή ότι μόνο οι εν λόγω κατασκευές, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες που υπολογίζονται στην κάλυψη, δεν μπορούν να υπερβούν την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου?

Απ.: «Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης» (άρθρο 2 παρ 79 Ν. 4067/12).

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου μεταξύ άλλων δεν προσμετρούνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο, χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17, με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτάαρ. 4δ, άρθρου 12, ν. 4067/11).

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 7 ια και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, επί των ακαλύπτων χώρων επιτρέπονται στέγαστρα, με περιορισμό του πλάτους τους όταν αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων. Το σύνολο των κατασκευών των περιπτώσεων αέργολες) και ια (στέγαστρα) της παρ. 7 του άρθρου 17, του ν. 4067/11, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου (τελευταίο εδάφιο παρ.7, άρθρου 17, ν. 4067/11) χωρίς - όπως προαναφέρθηκε - να προσμετρούνται σε αυτήν.


Καλησπέρα συνάδελφοι!

Μελετάω την εξής περίπτωση: σε γήπεδο 4000 τμ, το υπο μελέτη κτίριο κατοικίας εξαντλεί την μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου= 200 τ.μ.
Το πρόβλημα μου είναι το αν γίνεται υπέρβαση της κάλυψης στη περίπτωση που θέλω να κατασκευάσω ελεύθερο στεγάστρο στάθμευσης (Ελαφρά κατασκευή), εντός του ακαλυπτου χωρου και συγκεκριμενα εντος της απόστασης των 15 μ. από τα όρια του γηπέδου. Ποιές είναι οι μέγιστες/ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις του στεγάστρου/ων;

Ο συλλογισμός μου έχει ως εξής:
Έστω ότι η έννοια "Υποχρεωτικός ακάλυπτος" οπως οριζεται στον ΝΟΚ, δεν εφαρμόζεται σε εκτός σχεδίου (παραπομπή 1)
Συνεπώς για εκτός σχεδίου δόμηση ισχύει ο ορισμός του ΓΟΚ. (παραπομπή 2)
Άρα
- Υποχρεωτικός ακάλυπτος =3.800 τμ
- Μέγιστη επιτρεπόμενη Κάλυψη =400 τ.μ. 
Και συνεπώς επιτρέπεται να κατασκευάσω Στέγαστρα-Πέργκολες με συνολικο εμβαδόν μέχρι και 200 τ.μ. σε οποιαδήποτε θέση; (400 μεγιστη κάλυψη - 200 κτίριο =200 τ.μ.) 


Γνωρίζει κανείς:
1)αν ισχυουν τα παραπανω και δεν γίνεται υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης, τότε μπορώ να τοποθετήσω το Ελευθερο στεγαστρο όπου θέλω; (παραπομπή 3)

2)ποιες είναι οι ελάχιστες και ποιες οι μέγιστες προβλεπόμενες διαστάσεις για να μη μετρήσουν τα στέγαστρα στο Σ.Δ και Σ.Κ;
(παρ.6-ιστ-αρθρο 11 ΝΟΚ). Οτι δηλ το στέγαστρο δεν προσμετράται στον ΣΔ (Δεν προσμετρόνται στο σ.δ.: -> ιστ. Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16,17 και 19 του παρόντος με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.)
(παρ.4-δ-άρθρο 12 ΝΟΚ). Ότι δηλ το στέγαστρο δεν προσμετράται στον ΣΚ (4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :δ.Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.)


________________________________________________________________________
(παραπομπή 1) 
ΝΟΚ-Αρθρο 1-παρ2. 
Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις του παρόντος:
α) το άρθρο 2, εξαιρουμένων των παραγράφων που αναφέρονται στην εντός σχεδίου δόμηση,

ΝΟΚ-Αρθρο 2-παρ89
Σε αυτή τη παράγραφό γίνεται καθορισμός της έννοιας "Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου" ο οποίος αναφέρεται σε οικόπεδα (όχι σε γεωτεμάχια γενικά) άρα σε εντός σχεδίου δόμηση. Η άποψη αυτή ενιχύεται από το γεγονός ότι οι όροι 'οικόπεδο' και 'γήπεδο' είναι ξεκάθαροι, όπως επίσης και από το ότι σε άλλα Αρθρα του ΝΟΚ γίνεται ξεκάθαρα ανοφορά σε γήπεδα! (π.χ. ΝΟΚ-Άρθρο 17-Παρ.3 Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω διαμορφώσεις)


-Συνεπώς η παρ.89 εξαιρείται από τις διατάξεις που εφαρμόζονται σε εκτός σχεδίου δόμηση. Και άρα δεν υφίσταται Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος στα γήπεδα εκτός σχεδίου.


(παραπομπή 2 ) 
Στον ΓΟΚ (ΦΕΚ270/Δ/85) από τα Άρθρο 1-Παρ 3 και Άρθρο 6-Παρ 1β), είναι πιστεύω ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των εννοιών "επιτρεπόμενη κάλυψη" και "επιτρεπόμενη επιφάνεια κτιρίου". Συνεπώς 
Μέγιστη επιτρεπόμενη Κάλυψη =400 τ.μ. (10% * 4000) (3. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των γηπέδων ορίζεται σε δέκα τοις εκατό (10%) της επιφανείας τους.)
Μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου =200 τ.μ. (β) Η μεγίστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου ως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει: Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 4000 τμ. τα 200 τμ.)
=> Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος= Εμβαδόν γηπέδου * - Εμβαδόν Επιτρεπόμενης Κάλυψης 
=> Υποχρεωτικός ακάλυπτος= 4000 - 400 =3.800 τ.μ.


(παραπομπή 3) 
ΝΟΚ-Άρθρο 17-Παρ.7 ια)
7.Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές:
ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ.

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 3/22/2016 at 1:20 PM, Didonis said:

πανιά.... οκ 

Μικρής κλίμακας κατά κανόνα.

καλησπέρα, γνωρίζετε τί είδους άδεια πρέπει να πάρω για κατασκευή στεγάστρου ή  στέγης πάνω απο εξωτερική σκάλα σε 2όροφη μονοκατοικία;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, από όσο διαβάζω τον ΝΟΚ με τις τροποποιήσεις συμπεραίνω ότι καταργήθηκε το μέγιστο ύψος πέργκολας 3.00μ. Συμφωνείτε?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Spiderman said:

...ΝΟΚ με τις τροποποιήσεις συμπεραίνω ότι καταργήθηκε το μέγιστο ύψος ....

σε ποια τροποποίηση αναφέρεσαι για αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Ο 4759/20 εξαφάνισε τον περιορισμό στο ύψος της πέργκολας με τις τροποποιήσεις που έφερε στους ορισμούς του ΝΟΚ.

Οπότε δεν υπάρχει πια ο χαζός περιορισμός στο ύψος της πέργκολας.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.