Jump to content

Φωτοβολταϊκά: κοινοτικό μικροδίκτυο επιτρέπει την πώληση ενέργειας στη γειτονιά


Engineer
 Share

Recommended Posts

Μια νεοφυής εταιρεία στη Νέα Υόρκη φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στους μεγάλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σύστημα κοινοτικών μικροδικτύων που βασίζεται στην αγοραπωλησία της ενέργειας που παράγουν οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες.

 

Το μικροδίκτυο Brooklyn Microgrid αξιοποιεί μια τεχνολογία με την ονομασία «TransActive Grid», η οποία αποτελείται τόσο από εξοπλισμό όσο και από λογισμικά (software) που επιτρέπουν στα μέλη του να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια μεταξύ τους μέσω ενός συνδυασμού «έξυπνων συμφωνητικών» και μιας προστατευμένης βάσης δεδομένων (blockchain).

 

Πρόκειται για το πρώτο μικροδίκτυο που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, «μια ομάδα μικρών παραγωγών διανεμημένης ηλεκτροπαραγωγής» και που καλύπτει τις κοινότητες Παρκ Σλόουπ και Γκογουάνας στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης.

 

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνδεδεμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδυάζει τις ΑΠΕ με την διομότιμη (peer-to-peer) οικονομία.

 

Αντί της υποχρέωσης να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια στην τοπική «ΔΕΗ» (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), οι καταναλωτές-κάτοχοι οικιακών φωτοβολταϊκών που συμμετέχουν στο TransActive Grid (TAG) θα μπορούν να επιλέξουν τους πελάτες τους και να μετατραπούν σε τοπικούς παρόχους ενέργειας πουλώντας το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας από τη στέγη τους σε άλλους κατοίκους ή επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Το TAG υποτίθεται ότι συνδέει ολόκληρα κτήρια στο μικροδίκτυο «μέσω μιας διαρκώς ενημερωμένης κρυπτογραφημένης ασφαλούς λίστας» που αποθηκεύεται σε τοπικούς υπολογιστές σε κάθε τοποθεσία και χρησιμοποιεί το λογισμικό Ethereum για να παρακολουθεί την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας σε κάθε σημείο του δικτύου.

 

Η λύση «blockchain» επιτρέπει στους διαχειριστές την ασφαλή παρακολούθηση της πλατφόρμας και στα μέλη την αυτοματοποίηση των συναλλαγών τους στο τοπικό «ενεργειακό οικοσύστημα» με χρήση των υπαρχουσών υποδομών.

 

«Το όλο σύστημα ωφελεί την γειτονιά του καθενός. Αγοράζοντας ενέργεια από τοπικούς παραγωγούς αντί για τον μεγάλο πάροχο τα χρήματα επιστρέφουν στις τσέπες των ανθρώπων της κοινότητας» αναφέρει ο συνιδρυτής του TAG, Τζόζεφ Λούμπιν.

 

Δείτε το video:

 

 

Σχετικά με τα κοινοτικά μικροδίκτυα αξίζει να διαβάσετε για τη φωτοβολταϊκή «κομμούνα» που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2015 στη Γερμανία: ένα πρόγραμμα σύνδεσης νοικοκυριών που έχουν φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη στέγη τους με άλλους καταναλωτές, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη κατανομή των πλεονασμάτων ηλιακής ενέργειας και με απώτερο σκοπό τα μέλη του προγράμματος να αυτονομηθούν από τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

 

Πηγή: http://www.econews.g...odiktya-129263/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

ναι, αλλα,  εκει δεν υπαρχουν λεξεις αντίστοιχες με

-χαρατσι

- ΕΕΤΑ

-ΕΕΤΗΔΕ

-ρυθμιζόμενες χρεώσεις

- ΦΠΑ

- παγια χρέωση

-Ελληνικο συστημα μεταφοράς Η/Ε

- Ελληνικο συστημα διανομης Η/Ε

- Υπηρεσιες κοινης ωφελειας

- ειδικο τελος μειωσης εκπομπων αεριων ρυπων

- λοιπες χρεωσεις

-ρυθμιζομενες χρεωσεις

-ειδικο τελος 5ο/οο νομου... Ψ

- ΕΦΕ  νομου... Ω

- ΔΤ

- ΔΦ

- ΤΑΠ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.