Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ταφόπλακα» στον Κυπαρισσιακό με υπογραφή Τσιρώνη


george68

Recommended Posts

Σε μία καθόλα αγροτική περιοχή, χωρίς το παραμικρό ενδεχόμενο ανάπτυξης οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τον μαγευτικό Κυπαρισσιακό κόλπο με την έννοια του ανθρώπου να “θεσμοθετείται” ως κάτι υποδεέστερο από την Καρέτα-Καρέτα... Το ακανθώδες ζήτημα της εκμετάλλευσης ή όχι του Κυπαρισσιακού κόλπου έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν την ανακήρυξη του κόλπου ως περιφερειακού πάρκου (δήμαρχοι, τουριστικοί φορείς κ.λ.π.) και εκείνων που θέλουν τη θεσμοθέτησή του ως εθνικού πάρκου (Κυβέρνηση, ΜΚΟ).

 

Το ΣΤΕ αποφάνθηκε αρχικά επί του σχεδίου κρίνοντας ότι η περιοχή μπορεί και πρέπει να ονομαστεί εθνικό πάρκο αντί για περιφερειακό, με την εν λόγω γνωμοδότηση να έχει ωστόσο συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα και συνεπώς να μη δεσμεύει σε καμία περίπτωση τη διοίκηση. Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εμμένει στην άποψη ότι η εν λόγω περιοχή πρέπει να παραδοθεί αποκλειστικά στην οικολογία ισοπεδώνοντας έτσι την όποια οικονομική προοπτική των κατοίκων της. Μεγάλη απορία προκαλεί πως η ίδια περιβαλλοντική μελέτη είναι δυνατόν να δημιουργήσει δύο προεδρικά διατάγματα, ένα του κ. Μανιάτη το οποίο μιλούσε για τη δημιουργία περιφερειακού πάρκου με ζώνες οικιστικής ανάπτυξης και βεβαίως προστασίας του περιβάλλοντος και όλων των μορφών ζωής με την ίδια περιβαλλοντική μελέτη να καθοδηγεί τον κ. Τσιρώνη προς ένα προεδρικό διάταγμα όπου ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας έμεινε με το στόμα ανοικτό μπροστά στην καθόλα προκλητική δήλωση του υπουργού, ο οποίος δήλωσε: “Η οικολογία πρέπει να κερδίσει μια μάχη πάση θυσία!”. Το ότι μία ενδεχόμενη ήπια ανάπτυξη στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου θα συμβάλλει εκτός των άλλων και στην αναζωογόνηση των περιοχών γύρω από τα καμένα της Ζαχάρως όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού σε ποσοστό 20% αφήνει ως φαίνεται τον υπουργό παντελώς αδιάφορο.

 

Όπως ακριβώς αδιάφορο αφήνει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και η δυνατότητα συνδυασμού μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης με τον σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς το δεύτερο να εμποδίζει την ουσιαστική επιβίωση μιας περιοχής που έχει βαλτώσει οικονομικά. Η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου χρειάζεται επενδύσεις, δηλαδή θέσεις εργασίας μέσα από μία τουριστική προοπτική και με παράλληλο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον.

 

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την αναθεώρηση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης βάσει της οποίας έχει δημιουργηθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της εν λόγω περιοχής το σχέδιο που αφορά στον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης βασίζεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στην οποία αποτυπώνονται λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα και όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, κ Γιώργος Γεωργιόπουλος: “Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ανακληθεί άμεσα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από μηδενική βάση”.

 

Σήμερα, στην ισοπεδωμένη Ελλάδατου 2016 είναι όσο ποτέ απαραίτητη η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου που θα προστατεύει το περιβάλλον και συγχρόνως θα επιτρέπει μία ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Διότι αν η οικολογία χρειάζεται μία νίκη, τότε και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων έχουν ανάγκη από μια καλύτερη μέρα...

 

Πηγή: http://www.protothem...grafi-tsironi-/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω για την διαβουλεψη ... αλλα ετσι οπως σκεφτονται μαλλον δεν σκεφτονται ... ετσι ομως οπως σκεφτονται δεν βλεπω να γινεται καμια επενδυση ... και το αστειο ειναι οτι εχουμε τοσους συριους επενδυτες που δεν εχουν που να επενδυσουν τα 250.000 ...

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από το Πρώτο Θέμα. Καμία αναφορά για την καταδίκη της χωρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρά μόνο τσιτάτα του στυλ ''με την έννοια του ανθρώπου να “θεσμοθετείται” ως κάτι υποδεέστερο από την Καρέτα-Καρέτα''! Μόνο που η Καρέτα Καρέτα απειλείται με εξαφάνιση. Δεν είναι εύκολο όλοι να κατανοήσουν ότι επενδύσεις του τύπου 5 αστερο ξενοδοχείο σε τέλεια παραλία είναι μία μετεξέλιξη του ήλιος θάλασσα και greek salad που δυστυχώς δεν πάει μακρυά. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, ότι προστατεύτηκε εξυψώθηκε, τα παραδείγματα δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα. Ας δούμε και λίγο πέρα από την μύτη μας. Η προστασία του κόλπου και των περιοχών ωοτοκίας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για μας και τα παιδιά μας.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω για την διαβουλεψη ... αλλα ετσι οπως σκεφτονται μαλλον δεν σκεφτονται ... ετσι ομως οπως σκεφτονται δεν βλεπω να γινεται καμια επενδυση ... και το αστειο ειναι οτι εχουμε τοσους συριους επενδυτες που δεν εχουν που να επενδυσουν τα 250.000 ...

 

ανεφερα την διαβουλευση γιατι εκει

- και εχει τις αρχικες-προτεινομενες  διαταξεις

-και τις προτασεις οσων πηραν μερος σε αυτη

 

και χαρτες της πςεριοχης  με διαφορες χρησεις

Δεν γνωριζω την περιοχη, επομενως δεν εχω γνωμη

 

Ομως "η περιφερεια Δυτικης Ελλαδας ζηταει "αναθεωρηση"  της ειδικης περιβαλοντικης μελετης [ό,τι και να σημαινει αυτο...]

 

Εν πασει περιπτωσει

το  σωστο θα ηταν μια "αιτιολογημενη" αρνηση της προτασης...εν ολω ή εν μερει....

 

για να καταλαβουμε και οι υπολοιποι ποσο "καταστροφικο" ειναι το σχεδιο και "για ποιούς",  ωστε το ονομαζουν "ταφοπλακα"..

 

για τον κολπο??..όλη την περιοχη???....ωρισμενους...???

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

H περιοχή είναι ο τελευταίος παραθαλάσσιος παράδεισος στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μια παραλία αλλά για 30 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην οποία σε πολλά σημεία έχει παραμείνει το παράκτιο δάσος με πεύκα. Βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος τα χωράφια έχουν φτάσει στη θάλασσα ενώ όπου υπάρχουν οικιστικά συγκροτήματα, αυτά επεκτείνονται παραλιακά καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει. Πχ στην φωτογραφία ίσως να φαίνεται η μεγαλύτερη "νησίδα" δένδρων της περιοχής- το γηπεδάκι που φύτρωσε μεσα στα πεύκα το βλέπετε, στο κάτω μέρος της φωτό? 

Αν ο συντάκτης μιλάει για "καταστροφικό σχέδιο" τη προσπάθεια να σωθεί ότι έχει μείνει και μη τσιμεντοποιηθεί τότε τι να πώ?  Εχουμε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής με θαυμάσιες παραλίες, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε την επενδυτική μας ανάπτυξη?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ταχω ξαναπει.....

επειδή  νιώθουν  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  άχρηστοι  να προστατέψουν

πάνε σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΤΡΑ...

αςκάνουν και το ίδιο στη ΖΑΚΥΝΘΟ  αν μπορούν 8-)

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ταχω ξαναπει.....

επειδή  νιώθουν  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  άχρηστοι  να προστατέψουν

πάνε σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΤΡΑ...

αςκάνουν και το ίδιο στη ΖΑΚΥΝΘΟ  αν μπορούν 8-)

Και στο Λαγανά δίπλα απο το θαλασσιο πάρκο κυνηγάνε τις καρέτα - καρέτα με πλοιάρια για να τις βγάλουν φωτογραφίες οι τουρίστες...Τραγικό.

Μιλάμε για μια ακτογραμμή πάνω απο 60 χλμ. και προκειται για το μεγαλύτερο μέρος τις ακτογραμμής του ν. Ηλείας , μίλαμε για την απόλυτη καταδίκη για εναν νομό με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και άπειρου φυσικού κάλλους.

Δεν λέω να μην προστατευτεί η φύση, αλλα μιλάμε για τον απόλυτο οικονομικό μαρασμό για την τοπική κοινωνία σε έναν νομό που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην τελευταία θέση της ανάπτυξης πανευρωπαικά...

Τέλος στην περιοχή του κυπαρισσιακού έχει γίνει η μεγαλύτερη καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων απο αυθαίρετες κατοικίες Πανελλαδικά...

Link to comment
Share on other sites

Οπως πάντα ξεχνάμε τον κανόνα Παν μέτρον άριστον .

 

Μεταξύ της ασυδοσίας και της απαγόρευσης υπάρχει πολύυυυυυς χώρος .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.