Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βοήθεια για κύρια χρήση


zio7

Recommended Posts

Επειδή δεν πολυασχολούμε με βιοτεχνικά κτίρια θέλω άποψη για την άδεια βιοτεχνίας ρούχων με συνολική ισχύ 6KW που θέλω να βγάλω. Η χρήση γης είναι γενικής κατοικίας οπότε λογικά επιτρέπεται. Το Πρόβλημα είναι με το αν είναι χώρος ΚΧ. Ανεβάζω όλα τα στοιχεία της πολεοδομίας. Επίσης ανεβάζω και μια φωτογραφία απο την τελική έξοδο που έχει πόρτα 1,00x1,85μ αλλά μετά έχει δύο σκαλοπάτια και το τελικό ύψος εξόδου είναι 1,54. Θα έχει κάποιο θέμα στο βιομηχανίας ή στην πυροσβεστική? Τέλος στον χώρο έχει γίνει νομιμοποίηση του WC. 

Μικρογραφίες Συνημμένων
  • msg-6641-0-31527900-1459597381_thumb.jpg
  • msg-6641-0-71535100-1459597428_thumb.jpg
  • msg-6641-0-43343300-1459597474_thumb.jpg
  • msg-6641-0-43078000-1459597510_thumb.jpg
  • msg-6641-0-75257200-1459597571_thumb.jpg
  • msg-6641-0-78965500-1459597612_thumb.jpg
  • msg-6641-0-59092500-1459597912_thumb.jpg
  • msg-6641-0-63123300-1459597958_thumb.jpg
Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Εποπτικά και μόνο εκφράζω  αμφιβολία για το αν ο χώρος μπορεί να αδειοδοτηθεί ως χώρος κύριας χρήσης, αφού στην άδεια φαίνεται ως αποθήκη (χώρος Β.Χ). Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο χώρος πληροί τα κριτήρια κτιριοδομικού κανονισμού (φυσικός φωτισμός-αερισμός) κλπ. Αυτό με το ύψος της πόρτας είναι ένα αρνητικό. Θα χρειαστείς συνεργασία με πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα για τον έλεγχο του χώρου.

Η άδεια νομιμοποίησης αναγράφει το υπόγειο ως αποθήκη (μάλλον δεν έχει μετρήσει στο Σ.Δ).

Αν θυμάμαι καλά τη νομοθεσία τα 6kw προσδιορίζουν επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης.

Link to comment
Share on other sites

  Το Υπόγειο συνήθως δεν μετράει στο Συντελεστή Δόμησης  ,είναι δε Βοηθητικός Χώρος. Επομένως κοιτάζουμε

1. Στο εγκεκριμένο διάγραμμα κάλυψης  έχουν μετρήσει στο Σ.Δ. τα τετραγωνικά μέτρα του Υπογείου? 

2.Αν τα τ.μ. έχουν μετρήσει τότε από Αποθήκη χρειάζεται σύμφωνα με το ΝΟΚ αλλαγή χρήσης ( Ρώτησε Πολιτικό Μηχανικό).

3.Αν τα τ.μ. δεν έχουν μετρήσει τότε η αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει αν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης στο οικόπεδο και αφού  εινα σύμφωνα με το ΝΟΚ  .

4. Ακόμη πρέπει να ελέγξεις αν προβλέπεται στη σύσταση και στο κανονισμό της Οικοδομής  η συγκεκριμένη χρήση ( και όχι μόνο από τις χρήσεις του Σχεδίου Πόλεως).

5. Μετά την Τακτοποίηση  (Ν.4178/13) στο χώρο του Υπογείου σχετικά με τα WC ,θα μπορούσες να απευθυνθείς στο Μηχανικό που την έκανε και σίγουρα διαβάζοντας την Τεχνική Έκθεση το,Δελτίο.Δομικής Τρωτότητας η την Στατική Μελέτη και το έντυπο της περαίωσης  θα είχες και άλλα στοιχεία  για το τι μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά βλέπω κι εγω πρόβλημα το να δωθεί βεβαίωση για ΚΧ ως έχει (με τα δεδομένα που έχουμε)

 

Είναι με διατάξεις προ του ΓΟΚ73 και ήταν η εποχή που "έπαιζαν" με τα ημ/υπόγειο που τα έκαναν καταστήματα σε μερικές περιπτώσεις. (σαν το βίτσιο του ΓΟΚ85 με τους ημ/υπαιθριους χώρους)

 

Αρα

99% δεν έχει προσμετρήσει στο ΣΔ του κτιρίου

99%% δεν υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστής Δόμησης για να το νομιμοποιήσει

90% και να υπήρχε υπόλοιπο οι συνιδιοκτήτες δεν θα έδιναν το οκ

 

Ακόμα και αυτό το 1% να ισχύει το πρόβλημα της πόρτας (Η=1.55) δεν είναι αποδεκτό για αλλαγή χρήσης με άδεια νομιμοποίησης.

Μόνη ελπίδα για το ζήτημα της κοντής κεντρικής εισόδου να μπορεί να οριστεί άλλη κεντρική είσοδος απο το κεντρικό κλιμ/σιο και αυτο υπό όρους και προυποθέσεις που δεν ξέρω

 

Συνήθως υπόγεια σαν αυτά στονπίσω ακάλυπτο με διαφορές στις στάθμες του ακαλύπτου εκεί ειναι ως ισόγειο (σχεδόν)

 

οπότε η μόνη λύση (αν υπάρχει) είναι να τσεκάρεις αν μπορεί τμήμα του (πχ το πίσω προς ακάλυπτο) ή όλο στις διατάξεις του 4178 για αλλαγή χρήσης.

Θα πρέπει όμως να αποδείξει ότι είχε προ του 2011 χρήση ως ΚΧ (πχ επίσημα ενοικιοστάσια με κατάλληλη χρήση κλπ)..

 

 

 

εδιτ

ενημέρωσε τον πελάτη σου και για την επισήμανση που έκανε ο Γιώργος Μ να τσεκάρει τον κανονισμό. Να το γράφει ρητά επιτρεπτή η χρήση που θες είναι σχεδόν απίθανο .... αλλά να μη γράφει ρητά απαγορευτικό για την χρήση που θέλει οπως κατα κανόνα έχουν οι κανονισμοί

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας. Το βασικό είναι ότι έχω πει στον πελάτη μου να μην νοικιάσει τον χώρο πριν του δώσω απάντηση γιατι ήταν πολύ βιαστικός για να ανοίξει το μαγαζί. Θα δώσω όλα τα στοιχεία σε πολιτικό μηχανικό και θα αποφασίσει αυτός αν είναι χώρος ΚΧ. Απο τα λεγόμενα σας πάντως δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι σε αυτό τον χώρο. Ευχαριστώ και πάλι

 

edit: Την νομιμοποίηση του WC σε χώρο που δεν μπορεί να πάρει βεβαίωση ΚΧ για ποιο λόγο την κάνανε?

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

...

edit: Την νομιμοποίηση του WC σε χώρο που δεν μπορεί να πάρει βεβαίωση ΚΧ για ποιο λόγο την κάνανε?

Θεωρητικά θα μπορούσα να βρώ 10λόγους που το έκανε.... (πχ να μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης χωρίς να μπορεί κάποιος απο την υπόλοιπη πολ/κια να γκρινιάζει..... κλπ κλπ...

Δεν απαιτούν όλες οι χρήσεις βεβαίωση ΚΧ αλλά όλες οι χρήσεις που έχουν σε καθημερινή βάση ανθρώπους θέλου τουαλέτα .... (ειδικά αν τα χωράφια είναι μακριά :)

Δεν σε αφορά όμως ούτε είναι κάτι χρήσιμο για συμπεράσματα στο δικό σου βασικό ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα είναι να βρεις και άλλα στοιχεία από το φάκελο της νομιμοποίησης του w.c. και κυρίως την κάτοψη. Η νομίμοποίηση έχει γίνει με το άρθρο 22 του ΓΟΚ '85, οπότε από τις φωτογραφίες των σχεδίων που έχεις ανεβάσει καταλαβαίνω ότι ψάχνεις μια κάτοψη με χρονολογία 2006, πέρα από εκείνην της οικοδομικής άδειας (1971). Επίσης στην αρχική άδεια, στις αποθήκες μπορούσες να μπεις μόνο μέσω του κλιμακοστασίου και όχι από το δρόμο, όπου στην πραγματικότητα ανοίχτηκαν από μία πόρτα σε κάθε αποθήκη. Άρα υπάχει και αλλαγή στην όψη. Κατά τη γνώμη μου, όλα αυτά θα πρέπει να τα εξετάσει ο μηχανικός που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του χώρου και να δώσει τη βεβαίωση ΚΧ.

Edited by yo4
Link to comment
Share on other sites

Τελικά την απόφαση θα την πάρει συνάδελφος πολιτικός μηχανικός. Ευχαριστώ για την βοήθεια. Πέρα απο την ΚΧ σημαντικό θέμα είναι αν υπάρχει πρόβλημα και με την τελική έξοδο στην πυρασφάλεια και στο βιομηχανίας.

Link to comment
Share on other sites

Αν τελικά κάνουμε αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία απο αποθήκη σε χώρο ΚΧ, η πολεοδομία θα ελέγξει και παθητική?

 

Μπορούμε στην τελική έξοδο που έχει τα δύο σκαλοπάτια (μετά την πόρτα) να κάνουμε κατάτμηση του πεζοδρομίου οπότε σαν τελική έξοδος να έχουμε ύψος όσο και η πόρτα δηλ. 1,85?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.