Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πήραν το «πράσινο φως» τρεις... μικρές ΣΔΙΤ


Engineer

Recommended Posts

Το «πράσινο φως» για ακόμα τρεις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα απορρίμματα έδωσε προχθές η κυβέρνηση. Πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν σε Ηπειρο, Ηλεία και Σέρρες και στις οποίες οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν φθάσει μέχρι την ανάδειξη αναδόχου, αλλά όχι την υπογραφή σύμβασης. Αγνωστη παραμένει η τύχη της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων στην προτεινόμενη συμφωνία.

 

Οι τρεις «μικρές» ΣΔΙΤ είναι οι τελευταίες από το «πακέτο» των διαγωνισμών για την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες που έφθασαν σε προχωρημένο στάδιο. Εξαρχής οι ΣΔΙΤ Ηπείρου και Σερρών είχαν αντιμετωπιστεί διαφορετικά, λόγω του μικρού τους μεγέθους, όμως η ΣΔΙΤ Ηλείας έφθασε πολύ κοντά στην ακύρωση, καθώς θεωρήθηκε ότι βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία (ως προς τις εκτιμώμενες ποσότητες απορριμμάτων).

 

Στη διυπουργική

 

Όπως συζητήθηκε προχθές στη διυπουργική, για την υπογραφή των τριών ΣΔΙΤ πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη της άνοιξης. Τα ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ το ΠΕΣΔΑ Ηλείας βρίσκεται αρκετά πίσω: πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στους δήμους για διαβούλευση και αφού οριστικοποιηθεί θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία.

 

Το διάστημα αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους τρεις υποψηφίους αναδόχους για μικρές βελτιώσεις στους όρους των συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινός ανάδοχος στις ΣΔΙΤ Ηπείρου και Σερρών ήταν η κοινοπραξία Archirodon-Intrakat-Envitec και στη ΣΔΙΤ Ηλείας η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ.

 

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια παραμένει η τύχη της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Οπως αποκάλυψε η «Κ» (25.2.16), η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τον προσωρινό ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου για συγκεκριμένες βελτιώσεις στο έργο. Ωστόσο, οι επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τους δημάρχους της Περιφέρειας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε διαρκή σύγκρουση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το έργο αυτό, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι επικεφαλής μεγάλων δήμων της Περιφέρειας επέμειναν την κατηγορηματική τους αντίθεση. Με δεδομένο ότι το νέο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου (το οποίο πλέον εκπονεί εξαρχής ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, μετά την αφαίρεση της αρμοδιότητας από την Περιφέρεια) μόλις ξεκίνησε να εκπονείται, υπάρχει αρκετός χρόνος για να συνεχιστεί η συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δήμαρχοι κλήθηκαν από τη διυπουργική να καταθέσουν μέχρι το τέλος Απριλίου ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις περιοχές τους και τους έγινε γνωστό πως, αν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμπραξης με τον ιδιώτη.

 

Δρόμοι

 

Το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει ως προς τις νέες αποζημιώσεις που θα λάβουν οι τρεις παραχωρησιούχοι και οι κατασκευαστές των αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η Ολυμπία Οδός και η Νέα Οδός να λάβουν από 150 εκατ. ευρώ και η Κεντρική Οδός 70 εκατ. ευρώ. Οι παραχωρησιούχοι ζητούν ως αντάλλαγμα για τη μείωση των απαιτήσεών τους να καταβληθεί μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων μέσα στον Απρίλιο, κάτι που διερευνά αυτές τις ημέρες σε επαφή με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...eis-mikres-sdit

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.