Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύγκριση ταχυτήτων και κόστους/σελ inkjet-laser εκτυπωτών


palex

Recommended Posts

Ψάχνοντας σήμερα βρήκα ένα πολυμηχανημα inkjet HP Pro L7590 που εμφανίζει κόστος ανα σπρομαυρη σελ 0,012€ και ταχύτητες 30σελ/λεπτο.

Laser σε αντίστοιχη τιμή και ακριβότερη, παρουσιαζονται πιο αργοί και ακριβοι με περιπου 20/σελ ανα λεπτό και κόστος εκτυπωσης 0,03€ ενώ έχουν και μικρότερη ανάλυση.

Τελικά γιατι θεωρούνται καλύτεροι οι Laser?

Προφανώς οι ταχύτητες που αναφέροι ο inkjet αφορα λειτουργία fast print γιατι αναφερει κάπου το site της εταιρείας oτι για εκτύπωση ποιότητας laser 12σελ/λεπτο.

Μηπως τελικά εμείς που τυπώνουμε στατικά τευχοι μας συμφερει οικονομικά και σε χρόνο ένας καλός inkjet ρυθμισμένος στο fast print? O oποίος αμα τον ρυθμίσεις και σε best print τυπώνει αργα αλλα σε μεγαλυτερη αναλυση απο τον laser μια φωτογραφία π.χ?

Link to comment
Share on other sites

Το θεωρώ απίθανο. Συνήθως αυτά που λένε οι εταιρείες για τα κόστη εκτύπωσης απέχουν πολύ απ' την πραγματικότητα.

Τι να είναι όμως ένας inkjet πιο οικονομικός από ένα laser ακούγεται σε μένα ανατρεπτικό όσων γνωρίζω μέχρι τώρα.

Αν δεν θέλεις κάτι περισσότερο από ασπρόμαυρη εκτύπωση και θέλεις ταχύτητα, ποιότητα και εκτύπωση, νομίζω ότι ο laser είναι μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Λάβε υπόψη σου ότι οι ταχύτητες που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές για τους inkjet μετρούνται με την πρότυπη σελίδα, που περιλαμβάνει 5ή10% (δεν θυμάμαι ακριβώς) κάλυψη. Για να τυπώσεις μια σελίδα από τεύχος στατικών, που είναι πολύ περισσότερο πυκνογραμμένη, οι ταχύτητες πέφτουν στο μισό και λιγότερο. Ενώ με τους laser, όση και να είναι η κάλυψη, η ταχύτητα είναι σταθερή.

Επίσης οι inkjet, δεν μπορούν να τυπώσουν αυτόματα duplex (μπρος-πίσω). Αυτό είναι κρίσιμο αν έχεις ένα πρόγραμμα στατικών που βγάζει τεράστια τεύχη (και πιο οικολογικό).

Αν δε ξαναγεμίζεις τα toner σου, και δεν αγοράζεις τα καινούργια-αυθεντικά της εταιρίας, το κόστος εκτύπωσης πέφτει στο μισό.

Γι αυτούς τους λόγους, αν και έχω ένα inkjet με παρόμοια χαρακτηριστικά, έχω έναν Kyocera μονόχρωμο laser, που δεν τον αλλάζω με τίποτα-ο ορισμός του επαγγελματικού εκτυπωτή.

Link to comment
Share on other sites

ο laser εχει σταθερη ταχυτητα και ποιοτητα εκτύπωσης που δεν επιδεχεται και ρυθμίσεις; και ουτε εξαρταται απο το ειδος της σελιδας που εκτυπώνεις;

Τωρα βγάλαν και ιnject με διπλή εκτύπωση, αλλα δεν ξερω ποσο πεφτουν οι χρόνοι σε αυτην την περίπτωση.

Ο προβληματισμός μου πηγάζει απο το γεγονος οτι δεν θελω να γεμισω με μηχανήματα αλλο για εχρωμη άλλο για ασπρόμαυρη κτλ, αν και ήδη εχω κανει το λαθός να έχω ξεχωριστή συσκευη τηλεφωνου που γυρίζει αυτόματα σε φαξ και βγαζει και καμμια φωτοτυπία, ξεχωριστο scanner και ενα ιnject της πλάκας (δώρο με φωτογραφική μηχανή!) που μασαει σελίδες, στραβοτυπώνει και απο όταν εκανα αναγόμωση τις κεφαλες ουσιαστικά επαψε να τυπώνει!!

Οπότε για να γίνω πιο συγκεγκριμένος:

α)τα τονερ των laser όταν ξαναγεμίζονται εμφανίζουν προβλήματα; ο λόγος τιμής αναγόμωσης προς σελίδες που εκτυπώνουν έτσι σίγουρα είναι καλύτερος απο τα γνήσια, ποσο παει περίπου ξέρουμε;

β)αν πάρω εγρωμο λαζερ το κόστος εκτύπωσης παραμένει ίδιο για ασπρόμαυρες εκτυπώσεις; επιπλέον παρατηρώ οτί σίγουρα οι έγχρωμοι του εμπορίου έιναι πολύ πιο αργοί απο τους ασπρόμαυρους

γ) αν θες να τυπώσεις και μια εγρωμη φωτο που και που, αυτό δεν γίνεται καλύτερα στον ιnkjet που εχει πολυ μεγαλύτερη ανάλυση εκτύπωσης;

Συγγνώμη με το πρηξιμο αλλα δεν θέλω να παρω παλι καμμια πατάτα!!

Link to comment
Share on other sites

Ναι νομίζω ότι οι laser έχουν σταθερή ταχύτητα εκτύπωσης. Σκέψου το ότι λειτουργεί περίπου σαν ένα φωτοτυπικό. Περνάει από όλη σελίδα και αφήνει "μελάνι" (δεν είναι ακριβώς μελάνι) το οποίο στη συνέχεια "ψήνει". Το αν θα αφήσει πολύ ή λίγο δεν παίζει ρόλο.

 

α) το κέρδος που θα έχεις εξαρταται από την εταιρεία και το μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση το κέρδος είναι υπολογίσιμο. Αξίζει να ψάξεις από ebay. Αγόρασα μελάνι για 3 τόνερ σε τιμή μικρότερη του ενός.

β) Το κόστος εκτύπωσης παραμένει σχεδόν το ίδιο. Αν εκτυπωνεις αρκετές έγχρωμες σελίδες θα χαλάσει πιο γρήγορα το drum το οποίο και θα πρέπει να αντικαταστήσεις (είναι πιο ακριβό από τα toners).Απλά να ξέρεις ότι τα έγχρωμα toner είναι ακριβά. Και αν θέλεις ποιότητα έγχρωμης εκτύπωσης δε θα κάνεις αναγομώσεις αλλά θα χρησιμοποιείς αυτά της εταιρείας.

γ) Αν μιλάς για πολύ λίγες εικόνες (10 -20 ετησίως) αξίζει σαφώς ένας inkjet ή να τις πηγαίνεις έξω. Το κόστος αγοράς ενός έγχρωμού laser είναι πολύ μεγάλο. Για περισσότερες σελίδες ίσως να αλλάζουν τα πράγματα.

 

Γενικά για την λειτουργία των laser κοίτα εδώ :

http://computer.howstuffworks.com/laser-printer.htm

Τυχαία βρήκα και αυτό εδώ για να διορθώσετε την ποιότητα εκτύπωσης :

http://printerspecial.blogspot.com/2008/08/laser-printer-problems.html

 

edit.

β) Οι έγχρωμοι εκτυπωτες είναι πολύ πιο αργοί από τους ασπρόμαυρους γιατί κανουν την ίδια διαδικασία 4 φορές - μία για κάθε χρώμα.

Link to comment
Share on other sites

a. Αν στο γεμισουν καλα δεν εχεις κανενα προβλημα...Υπολογισε αναλογα που θα το γεμισεις απο 50-70% σε σχεση με το αυθεντικο..

β. Εγω δεν θα προτεινα εγχρωμο λειζερ..Η ποιοτητα στο εγχρωμο δεν εχει σχεση με την ποιοτητα του inkjet για απλα μηχανηματα. Επιπλεον επειδη εχουν 4 διαφορετικα τονερ το καθε τονερ δεν δαιρκει οσο ενος μονοχρωμου..

γ. Ναι ο ψεκασμου εχει καλυτερη ποιοτητα..

 

Δυστυχως θα πας σε πολλα μηχανηματα αν θες να εχεις ευκολια στη δουλεια σου...

 

Εγω εχω ενα παλιο λειζερ ασπρομαυρο lexmark διπλα στο γραφειο για γρηγορες εκτυπωσεις.. Ενα οικονομικο ψεκασμου canon με καλη ποιοτητα στην εκυπωση και ενα φωτοαντιγραφικο ricoh για μεγαλη ποσοτητα φυλλων, διπλη οψη και αντιγραφη...Τωρα ψαχνω και για ενα οικονομικο πλοτερ...Δυστυχως καθενα μηχανημα στο ειδος του..

Link to comment
Share on other sites

Εγχρωμο laser δεν θα συνιστουσα και εγώ, για τους λόγους που αναφέρουν οι συνάδελφοι πιο πάνω. Αναγκαστικά θα πας τουλάχιστον σε ένα έγχρωμο inkjet της πλάκας, για την περιστασιακή εκτύπωση γραφικών και φωτογραφιών, και ένα χωριστό ασπρόμαυρο laser, ίσως και ένα φωτοτυπικό, ανάλογα τον όγκο εκτυπώσεων που έχεις.

 

Για τα toner :

Δες εκ τον προτέρων αν παίρνουν αναγόμωση. Σε κάποιες εταιρίες (π.χ. Kyosera, Brother), αν και έχουν πολύ καλούς laser εκτυπωτές, είναι πιθανό να μην βρίσκεις εύκολα αντίστοιχο αναγομωμένο toner.

Υπολόγισε ότι κάθε toner μπορεί να αναγομωθεί 1-2 φορές. Μετά θα πρέπει να βάλεις πάλι αυθεντικό.

Link to comment
Share on other sites

Από τότε που την πάτησα με αναγομωμένο toner, ποτέ ξανά. Από το service μου είπαν ότι αυτό δημιούργησε το πρόβλημα και μάλιστα ότι κυκλοφορούσαν στην αγορά και μαϊμού "αυθεντικά".

Και εγώ kyocera χρησιμοποιώ αφού πέρασα από τους brother που είχα για πολλά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.