Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνένωση δύο καταστημάτων διαφορετικών ιδιοκτητών και ΠΕΑ για ενοικίαση


GriGaS

Recommended Posts

Έχουμε δύο όμορα καταστήματα 25 τ.μ. και 40 τ.μ. τα οποία ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες (αδέρφια εξού και συνέβησαν τα παρακάτω). Δημιουργήθηκε άνοιγμα 2 μέτρων στην μεσοτοιχία και τα μαγαζιά νοικιάστηκαν στον ίδιο (διαφορετικά μισθωτήρια συμβόλαια προφανώς).

 

Μιας και μιλάμε για διαφορετικούς ιδιοκτήτες είναι αδύνατο να βγει ένα ΠΕΑ. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

 

Μία σκέψη που κάνω είναι να βγάλω δύο ΠΕΑ με την επιφάνεια μεταξύ των δύο καταστημάτων αδιαβατική.

 

Τα περί νομιμότητας κλπ τα αγνοούμε, τα καταστήματα νοικιάστηκαν το 2015 που δεν υπήρχε υποχρέωση για ΠΕΑ κάτω των 50 τ.μ. σε υπό σύσταση νομικό πρόσωπο και τώρα που η εταιρεία πήρε ΑΦΜ χρειάζεται να γίνουν νέα μισθωητήρια και από το Taxis μου είπαν πως και στην περίπτωση αυτή χρειάζονται ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Το κατάστημα είναι ένα.

Δεν μπορείς να βγάλεις 2 ΠΕΑ.

Πρέπει να βγει ένα ΠΕΑ.

 

Το ότι ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες δεν είναι καθόλου πρόβλημα.

Θα καταχωρήσεις και τους δύο.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα διαβάζω και την ΔΕΠΕΑ/ Γ/ 172335/ 16.2.2016 Διευκρινίσεις για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την καταχώρηση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» η οποία αναφέρει τα εξής:

 

Το ΠΕΑ εκδίδεται για κτίριο ή κτιριακή μονάδα και όχι σύμφωνα με την άδεια δόμησης (οικοδομική άδεια), το ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ. Συνεπώς:
 
- Σε συγκροτήματα κτιρίων (π.χ. διακριτές πτέρυγες) εκδίδεται κατ' ελάχιστον ένα ΠΕΑ ανά κτίριο.
 
- Σε ιδιοκτησίες που έχουν συνενωθεί λειτουργικά (π.χ. καταστήματα) εκδίδεται ένα ΠΕΑ για το κτίριο ή την κτιριακή μονάδα που έχει προκύψει.
 
- Για μέρος κτιριακής μονάδας (όπως για παράδειγμα επαγγελματικό χώρο εντός κτιριακής μονάδας ή δωμάτιο κατοικίας) δεν εκδίδεται ΠΕΑ, καθώς το μικρότερο τμήμα κτιρίου για το οποίο μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ είναι η κτιριακή μονάδα.

 


 
έστω λοιπόν ότι το κάνουμε έτσι. στο σύστημα αμοιβών και στο ΦΕΜ πώς μπαίνουν οι συνιδιοκτήτες; τους κάνω ποσοστά ανάλογα με τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στα 2 καταστήματα; π.χ. ο ένας έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 40/65 και ο άλλος 25/65;
 
Ξέχασα παραπάνω να αναφέρω, ότι τα δύο καταστήματα ανήκουν σε διαφορετικά κτίρια, με διαφορετικές άδειες και διαφορετικά ΚΑΕΚ.
Edited by GriGaS
Link to comment
Share on other sites

Θα βάλεις όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Τις άδειες (αυτές που είναι) τα ΚΑΕΚ (αυτά που είναι) και τους ιδιοκτήτες. ΦΕΜ αποδείξεις όπως πιστεύεις ότι πρέπει.

Αυτό νομίζω.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Το παρακάτω σημείο της εγκυκλίου ΔΕΠΕΑ/ Γ/ 172335/ 16.2.2016, στην οποία αναφέρθηκε ο GriGaS, κάπως δεν μου κάθεται:

 

- Για μέρος κτιριακής μονάδας (όπως για παράδειγμα επαγγελματικό χώρο εντός κτιριακής μονάδας ή δωμάτιο κατοικίας) δεν εκδίδεται ΠΕΑ, καθώς το μικρότερο τμήμα κτιρίου για το οποίο μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ είναι η κτιριακή μονάδα.

 

Παράδειγμα: Φαρμακείο, εντός εμπορικού κέντρου. Δεν μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ για το φαρμακείο και μόνο, αλλά θα πρέπει να βγει ΠΕΑ για όλο το εμπορικό κέντρο, με αυτή σαν κύρια χρήση και το φαρμακείο σαν μια θερμική ζώνη εντός αυτού;

 

Επίσης, πως εννοούν οι συντάκτες της εγκυκλίου τις <<διακριτές πτέρυγες>> σε συγκρότημα κτιρίων; Να μην υπάρχει μεταξύ τους καμία λειτουργική ένωση;

Link to comment
Share on other sites

Εννοεί προφανώς τα κυλικεία των σχολείων, τα κυλικεία των νοσοκομείων, μια καφετέρια -  εστιατόριο σε έναν κινηματογράφο και τέτοιου είδους επαγγελματικούς χώρους. Που για να μπεις και να το λειτουργήσεις θα πρέπει να ανοίξει η κεντρική πόρτα της κτιριακής μονάδας.

Αν το εμπορικό κέντρο δεσμεύει με το χρονοπρόγραμμα λειτουργίας του και όλες τις επιμέρους επαγγελματικές χρήσεις νομίζω (αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος) ότι θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο με θερμικές ζώνες τους επιμέρους επαγ/κούς χώρους.

 

Για τις πτέρυγες μάλλον εννοεί αυτό που λες Πάνο. Ανεξάρτητα εντελώς κτίρια είτε σε απόσταση μεταξύ τους είτε σε επαφή.

 

Γενικά η εγκύκλιος είναι μια σούμα αποριών που καλό ήταν που ξεκαθαρίστηκαν.

 

Υπάρχουν και πράγματα που αναφέρονται ενώ δεν χρειαζότανε. Προφανώς τους ζάλισαν ρωτώντας τους τα ίδια και τα ίδια πράγματα.

Και αντί να απαντήσουν > διευκρινίζουν ότι δεν εκδίδεται ΠΕΑ σε ημιτελή, ότι το ΠΕΑ ολόκληρου κτιρίου μιας χρήσης καλύπτει τις επιμέρους κτιριακές μονάδες με αυτή τη χρήση.... και τέτοια πράγματα.

 

Επίσης η εγκύκλιος δείχνει ότι κάποιοι από εκεί ούτε και οι ίδιοι το πολυέχουν με την ενημέρωση αφού αναφέρεται η δεκαετής ισχύς του ΠΕΑ.

 

Και τέλος με έναν απαράδεκτο τρόπο και ένα βιασμό της λογικής, ενώ αναφέρεται ότι το ΠΕΑ στις μισθώσεις είναι υποχρεωτικό από 9/12/2011, μερικές σειρές πιο κάτω λέει ότι > πρέπει να βγάλεις υποχρεωτικά ΠΕΑ αν είχες υποβάλλει Δήλωση ΠΣΜΑΠ μετά τις ..... 09/11/2015 !!!!!!!

 

Προφανώς πάει η εγκύκλιος να > τα πριν.

Λες και μια εγκύκλιος μπορεί να παράγει > από αυτό που ορίζει ο νόμος.

Είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.