Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρχιτεκτονικά στο Archicad


thaikick

Recommended Posts

Βρίσκω ότι τα φύλλα εργασίας που μπήκαν με την έκδοση 12 είναι ότι πρέπει για τους πρώην αουτοκαντίστες!

Link to comment
Share on other sites

Μετατροπή µετ' Επιστροφής (Έξυπνη Συγχώνευση)

Χρησιµοποιήστε την Έξυπνη Συγχώνευση (µετατροπή µετ' επιστροφής) όταν συγχωνεύετε το DXF ή DWG αρχείο πίσω στο ίδιο αρχείο ArchiCAD από το οποίο το αποθηκεύσατε. Η Έξυπνη Συγχώνευση σας επιτρέπει να εργαστείτε συγχρόνως στην ίδια µελέτη στο ArchiCAD και στο AutoCAD και να ανταλλάσσετε τις πρόσθετες πληροφορίες µε όσο το δυνατόν µικρότερες απώλειες και παρεµβάσεις.

Η Έξυπνη Συγχώνευση χειρίζεται τα εξής:

• Nέα Στοιχεία που προστίθενται στο ArchiCAD ή το AutoCAD.

 

• Στοιχεία που δηµιουργήθηκαν στο ArchiCAD ή στο AutoCAD και τροποποιήθηκαν (τέντωµα, µετατόπιση, στροφή, κατοπτρισµός) στην άλλη εφαρµογή ή και στις δύο εφαρµογές.

 

• Στοιχεία που δηµιουργήθηκαν στο ArchiCAD ή στο AutoCAD και διαγράφηκαν στη µία ή και στις δύο εφαρµογές.

 

Αν συνεργάζεστε µε κάποιον που χρησιµοποιεί AutoCAD (ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα επικοινωνεί µε τη διάταξη DXF ή DWG), η διαδικασία θα µοιάζει µε την ακόλουθη:

1) Μελετάτε τις αρχιτεκτονικές πτυχές της όλης µελέτης µέχρι του σηµείου να µπορεί να δοθεί σε ένα συνεργάτη σας για να προσθέσει κάποιες λεπτοµέρειες (σε αυτό το σηµείο δεν είναι απαραίτητο να έχετε ολοκληρώσει τη δική σας εργασία).

 

2) Τότε αποθηκεύετε ένα DXF ή DWG αρχείο για τον συνεργάτη σας το οποίο περιέχει και στοιχεία που αφορούν το ArchiCAD, έτσι ώστε να υποστηρίζεται η συγχώνευση. Μπορείτε να συγχωνεύσετε το αρχείο DXF ή DWG πίσω στο ίδιο αρχείο ArchiCAD από το οποίο το αποθηκεύσατε:

 

• Χρησιµοποιήστε Αρχείο > Αποθήκευση σαν, µετά κάντε κλικ στο κουµπί Ρυθµίσεις για να πάτε στο διάλογο Διαµόρφωση Μετάφρασης DXF-DWG.

 

• Στο πάνελ Ρυθµίσεις στον Επιλεγµένο Μεταφραστή χρησιµοποιήστε την επιλογή Αποθήκευση Κάτοψης: Προετοιµασία Αρχείου για Έξυπνη Συγχώνευση.

 

 

Σηµείωση: Πρέπει πρώτα να αποθηκεύσετε τη Μελέτη ArchiCAD (αποθήκευση ενός PLN) έτσι ώστε να περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία συγχώνευσης. Αν σε ένα αρχείο DXF/DWG δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγχώνευση, δεν θα µπορέσετε να ανακτήσετε τα στοιχεία µοντέλου του ArchiCAD, παρά µόνον απλά εγγενή δεδοµένα AutoCAD. Σε περίπτωση που το αρχείο ArchiCAD δεν έχει αποθηκευτεί προηγουµένως, αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιµη (γκριζαρισµένη).

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Διαµόρφωση Μετάφρασης DXF-DWG > Επιλογές Αποθήκευσης > Aποθήκευση Κάτοψης.

3) Συνεχίζετε να εργάζεστε στο αρχικό σχέδιο καθώς ο συνεργάτης σας εργάζεται στο αρχείο DWG/DXF. Δηλαδή καθώς εσείς ασχολείστε µε τα αρχιτεκτονικά, εκείνος προσθέτει τις δικές του λεπτοµέρειες (π.χ. ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ...) και ίσως να έκρινε απαραίτητο να αλλάξει κάτι που σχεδιάσατε εσείς. Για παράδειγµα, ίσως να µετατόπισε κάποιον τοίχο ή να δηµιούργησε αντίτυπα κάποιου αντικειµένου.

 

4) Τώρα πλέον ήλθε η ώρα της ένταξης των προσθηκών που έγιναν ανεξάρτητα. Ενεργοποιήστε την εντολή Aρχείο > Ειδικά Aρχεία > Συγχώνευση και επιλέξτε το κατάλληλο DXF/DWG αρχείο. Αν έχετε αποθηκεύσει ένα αρχείο ArchiCAD σε διάταξη dxf/dwg µε το σωστό τρόπο (βήµα 2) µπορείτε να το συγχωνεύσετε στο ίδιο αρχείο ArchiCAD χρησιµοποιώντας τις Επιλογές Έξυπνης Συγχώνευσης:

 

• Αρχείο > Ειδικά Αρχεία > Συγχώνευση > Άνοιγµα

 

• Από το διάλογο Συγχώνευση DXF / DWG, επιλέξτε το Συγχώνευση περιεχοµένου του Model Space στην τρέχουσα Άποψη

 

• Από το διάλογο Συγχώνευση DXF/DWG διαλέξτε Επιλογές Συγχώνευσης.

 

 

• Εµφανίζεται ο διάλογος Επιλογές Έξυπνης Συγχώνευσης που σας επιτρέπει να τροποποιήσετε το αρχείο διαµόρφωσης Έξυπνης Συγχώνευσης και τις επιλογές µεταφραστή (αν θέλετε).

 

Σηµείωση: Μπορείτε επίσης να έχετε ρυθµίσει προηγουµένως αυτές τις επιλογές µε την εντολή Aρχείο > Ειδικά Aρχεία > Επιλογές Έξυπνης Συγχώνευσης που ανοίγει τον ίδιο διάλογο διαµόρφωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Επιλογές Έξυπνης Συγχώνευσης.

5) Επαναλάβετε από το βήµα (2) όσες φορές χρειαστεί.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά. Εγώ χρησιμοποιούσα την εξαγωγή για επεξεργασία στη συνέχεια στο autocad. Ηθελα να ρωτήσω, υπάρχει εντολή τοποθέτησης σημείου στο πρόγραμμα? Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ κυκλάκια όταν θέλω να τοποθετήσω ένα σημείο. Είναι δυνατόν? Δεν βρήκα τίποτα στο manual.

Link to comment
Share on other sites

siradrab

καλησπέρα

Στην αριστερή αργαλειοθήκη-χαμηλά-περισσότερα-ρολάρισε-εχει στοιχειο καννάβου κλπ γραφει "χαρ σημείο' δηλαδή εκεί που έχει την "κάμερα"

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω αυτό ΚΑΝΑ, αλλά το χαρακτηριστικό σημείο είναι για βοήθεια στην σχεδίαση, δεν μπορείς να το τυπώσεις μετά. Μου χρειάζεται πχ στα τοπ/κά και στο δ/μμα κάλυψης όταν κάνω περιγραφή της δόμησης-κάλυψης, λές ότι ...... ο χώρος Α_Β_Γ_Δ_Α είναι υπόγειο κλπ.

Μάλλον δεν υπάρχει από ότι έχω καταλάβει και η λύση είναι τα κυκλάκια ή autocad. Προσπαθώ όμως να μπαίνω όσο πιο σπάνια μπορώ στο autocad για να εξασκηθώ καλλίτρερα

στο archicad. Από την άλλη όμως έχω γίνει κουλουράς με τα κυκλάκια.!

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να τα έχεις και τα δύο ανοικτά

Δηλαδή archicad & autocad -cadware

Προσπάθησε να μάθεις την έξυπνη συγχώνευση.Να πως γίνεται

Άνοιξε το archicad και όπως εισαι «σε κάτοψη». Αποθήκευσε την ως siradrab.pln (δεν γίνεται σε ανώνυμο σκέτο-ανώνυμο1 γίνεται)

Μετά πήγαινε «αποθήκευσέ σαν dwg» ως siradrab.dwg ΕΔΩ ΠΡΟΣΕΞΕ έχει πιο πριν από το όνομα «μεταφραστής» «διάλεξε για περαιτ επεξεργασία»

Κατέβασε προσωρινά το archicad και άνοιξε το autocad -cadware βρες και άνοιξε το αρχείο siradrab.dwg-Τώρα πρόσθεσε blocks ή κείμενο ή αν θες βάλε μέσα το τοπογραφικό σου με κλιμπουαρ και κάνε save . Δεν χρειάζεται να το κλείσεις το αρχείο siradrab.dwg για την ώρα και ούτε και το autocad –cadware (που μπορείς να το έχεις ανοιχτό συνέχεια)

Ανέβασε το archicad, πήγαινε "αρχείο" «ειδικό αρχείο» «διαμόρφωση μεταφραστή DXF-DWG» “περαιτέρω επεξεργασία» «ρυθμίσεις στον επιλογή μεταφραστή» {«μονάδα σχεδίασης 1μ» «επιλογές αποθήκευσης» πήγαινε «διάταξη εγγράφου» στην εκδοση autocad 200.. ΚΑΙ «αποθ κάτοψης» ρολάρισε βρες «έξυπνη συγχώνευση»} και κάτω “αποθηκ ρυθμίσεων»

Μετά

"ειδικό αρχείο" "συγχώνευση" ανοίγει παράθυρο με αρχεία dwg διάλεξε το siradrab.dwg (τα έχεις πλέον όλα στη μελέτη σου) συνέχισε στο archicad βάλε παράθυρα κλπ αποθήκευσέ το πάλι σαν siradrab.dwg (εδώ χρειάζεται να το έχεις κλειστό το siradrab.dwg και όχι το autocad –cadware-και εδώ πλέον τα έχεις όλα και στο AUTOCAD)

 

Για να μην συναντήσεις κάποιο πρόβλημα βάλε σε ολους τους «μεταφραστές» μονάδα 1m , autocad 200…, και «έξυπνο μεταφραστή»

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ΚΑΝΑ,

Συνήθως έτσι δουλεύω, έχω 2-3 προγράμματα ανοιχτά συγχρόνως. Ποτέ όμως δεν έκανα αυτά που πολύ ωραία επεξηγείς με την συγχώνευση, μένει να το δοκιμάσω και να εξασκηθώ πάνω σ' αυτό όπως το λές. Το cadware έχω την παλιά έκδοση για cad2000, το χρησιμοποιώ πολύ λίγο και μόνο για τα τοπογραφικά. Δουλεύω με το autocad2006 όλα τα άλλα. Τελικά αν δουλεύει καλά η αμφίδρομη επικοινωνία archicad-autocad θα μου ανοίξει νέους ορίζοντες.

Θέλω να σημειώσω επίσης ότι, μέχρι τώρα για εξαγωγή απο archicad se autocad η ρύθμιση στον ''μεταφραστή'' ήταν πάντα για ''περαιτέρω επεξεργασία'' αλλά τα σχέδια (γραμμές κλπ)στο autocad ερχόντουσαν σαν μπλόκ αλληλοκαλυπτόμενα. Δεν θυμάμαι να είχα βάλει σαν μονάδα το 1μ, θα το κάνω τώρα, θα τα δώ όλα αυτά, και θα επανέλθω όσον αφορά την συγχώνευση.

'Ενα άλλο θέμα που δεν έχω καταλάβει στο πρόγραμμα, αλλά δεν με εμποδίζει να δουλεύω σ' αυτό, είναι η λειτουργία ή χρήση του Χάρτη Μελέτης και Χάρτη Απόψεων. Δουλεύω στον Χάρτη Μελέτης και απο εκεί τα πάω στο βιβλίο πινακίδων. Ο Χάρτης Απόψεων μου φαίνεται παραπανήσιος εκτός κι αν έχω μπερδέψει το Ε με το 3 πάλι! Τί να πώ...

Link to comment
Share on other sites

ο χάρτης μοντέλο είναι ότι βλέπεις στην οθόνη εκείνη τη στιγμή (μπορείς να τυπώσεις και από κει ότι βλέπεις εκείνη τη στιγμή-αλλά δεν προσφέρεται)

ο χάρτης απόψεων είναι το πώς θα φαίνεται όταν το εκτυπώσεις στο plotter

(leyrs-κλίμακα-χρώματα-διαστάσεις din κλπ)

ο χάρτης ή βιβλίο πινακίδων είναι σε τι χαρτί –μπορείς να βάλεις πολλά σχέδια μαζί πινακάκι έργου –λεπτομέρεια κλπ (όπως φαίνονται στο χαρτί απόψεων-όλα αυτά)

και το σύνολο εκδότη είναι πως μπορείς να τα δημοσιεύσεις στο internet ή στο πελάτη ή να τα εξάγεις σε rdf (με άλλη κλίμακα με άλλα χρώματα με άλλη εμφάνιση σαν όψη ή κάτοψη με άλλα legeyr πχ για τον μπετατζή για ηλεκτρολόγο κλπ- (ξανά αν θες τα ξαναρυθμίζεις όλα αυτά)

Link to comment
Share on other sites

πολυ χρησιμη η βοηθεια σου kana!απο οτι βλεπω εχεις ασχοληθει αρκετα με το archicad οποτε ας κανω αλλη μια ερωτηση.αν σε τομη (και πιο εξειδικευμενα σε οψη) θελω να φαινονται τα κεραμιδια τι κανω?μπορω πχ να φτιαξω μια συνθετη δομη? δεν εχω καταλαβει ακριβωσ πωσ γινεται αυτο...

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις στέγες στο πρόγραμμα από ότι βλέπω τώρα που το άνοιξα στις ρυθμίσεις του εργαλείου ''στέγη'' έχει παραμέτρους για την ''δομή'', =''ράστερ τεμνομένων'' και για το ''μοντέλο''=υλικά για την επάνω επιφάνεια της στέγης. Διαλέγεις το υλικό=κεραμύδι γαι την στέγη σου που θα είναι αυτό που θα φαίνεται στις όψεις σου. Στίς τομές-όψεις θα βλέπεις και το υλικό της ''δομής'' που έχεις επιλέξει. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα, αλλά δικίμασέ το.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.