Μετάβαση στο περιεχόμενο

FESPA ΚΑΝΕΠΕ απορίες


cvlengnr

Recommended Posts

Τσεκάρω το FESPA σε ΚΑΝΕΠΕ ενισχύσεις και έχω μερικές απορίες. Αν κάποιος συνάδελφος το  έχει δουλέψει θα εκτιμούσα κάποιες απαντήσεις.

 

Πως λαμβάνεται υπ΄όψιν η κατηγορία σπουδαιότητας ?

Είχε συζητηθεί και σε παλαιότερο θέμα, αλλα δεν είχε προκύψει σαφές συμπέρασμα

 

Στο manual λέει ότι η σπουδαιότητα λαμβάνεται υπ όψιν μέσω των επιλεγμένων πιθανοτήτων υπέρβασης και ότι το γΙ πρέπει να μένει μονάδα στη σχέση  

ag=agR*γΙ*(TR/TLR)1/κ

 

Δηλαδή σε σπουδαιότητα Σ2 θα λάβουμε πιθανότητα υπέρβασης 50% σε 50 έτη, ενώ σε σπουδαιότητα Σ3 10% για 50 έτη και αυτό τροποποιεί φυσικά το φάσμα.

 

Στον ΚΑΝΕΠΕ  δεν γίνεται αναφορά για γΙ και κατηγορίες σπουδαιότητας πάρα μόνο για στάθμες επιτελεστικότητας και πιθανότητες υπέρβασης εντός της ζωής του κτιρίου.

 

Τελικά για Σ3 πρέπει να μείνει το γΙ μονάδα  ή να γίνει 1,20 ?????

 

Πως υπολογίζονται τα διαγράμματα Μ-Θ στα ενισχυμένα στοιχεία.

 

Νομίζω ότι υπάρχει θέμα με τις ποιότητες των υλικών που λαμβάνει το πρόγραμμα. και το πώς συμμετέχουν τα παλαιά υλικά στον υπολογισμό

 

Αν έχουμε πχ μια δοκό B160 StI και κάνουμε ένα μανδύα 10 εκ C20/25 με νέο οπλισμό B500C, βλέπω στο τεύχος ότι οι υπολογισμοί γίνονται με αντοχή σκυροδέματος 20Mpa και χάλυβα 500MPa 

 

Δηλαδή ενώ το νέο υλικό είναι ένα μικρό ποσοστό της συνολικής διατομής, το πρόγραμμα λαμβάνει όλη τη διατομή με τις παραμέτρους των προστιθέμενων υλικών.Δεν είναι ιδιαίτερα ευμενές να θεωρούμε ολόκληρη τη διατομή του ενισχυμένου στοιχείου ότι έχει το νέο υλικό, ειδικά όταν η αστοχία οφείλεται στη θλίψη του σκυροδέματος ?

 

Επίσης στους ενισχυόμενους στύλους μπορούμε να δώσουμε τον υφιστάμενο οπλισμό εσωτερικά του νέου, αλλα πάλι υπάρχει το πρόβλημα της ποιότητας των υλικών που είναι διαφορετική.

Σε δοκούς όμως δεν υπάρχει δυνατότητα να περιγραφεί ο παλιός οπλισμός άλλα ούτε να περιγραφούν οι διαφορετικές ποιότητες των υλικών.

 

Αν δε κάνω λάθος ο ΚΑΝΕΠΕ δεν ορίζει πως υπολογίζονται τα Μ-Θ σε διατομές με 2 ποιότητες υλικών. 

 

Στην 7.2 μιλά για υφιστάμενα και νέα στοιχεία ενώ στην 7.3 για υφιστάμενα με βλάβες. Με τα ενισχυμένα τι γίνεται ?

 

Πως ερμηνεύονται τα διαγράμματα απαίτησης - ικανότητας ?

Αν καταλαβαίνω σωστά  αυτά που λέει το manual η κατακόρυφη μεγάλη γραμμή δείχνει την ικανότητα του φορέα και η κουκίδα  δείχνει την απαίτηση. Aν λοιπόν η κουκίδα είναι αριστερά της κατακόρυφης γραμμής τοτε είμαστε ΟΚ

 

Ομως η κουκίδα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην τομή του φάσματος με την καμπύλη αντίστασης του κτιρίου ? Πως γίνεται να είναι σε διαφορετικό σημείο ? (δείτε και την εικόνα)

post-14591-0-03944300-1460889985_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΜΗ-ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Πολιτικού Μηχανικού
ΠΑΤΡΑ

 

"Για την αποτίμηση ή την ενίσχυση του Φέροντος οργανισμού υφισταμένων κτιρίων υψηλής σπουδαιότητας ο ΚΑΝΕΠΕ συνιστά την υιοθέτηση δύο ταυτόχρονων στόχων:
• «Προστασία ζωής» για σεισμική δράση με πιθανότητα υπέρβασης στο συμβατικό χρόνο ζωής των 50 ετών 10% (μέση περίοδο επαναφοράς 475 χρόνια), και
• «Σχεδόν πλήρης λειτουργικότητα στο σεισμό» για σεισμική δράση με πιθανότητα υπέρβασης στο συμβατικό χρόνο ζωής των 50 ετών 50% (μέση περίοδο επαναφοράς 72 χρόνια).
Επίσης ο ΚΑΝΕΠΕ ορίζει ότι η σεισμική δράση με πιθανότητα υπέρβασης 10% στο συμβατικό χρόνο ζωής των 50 ετών είναι αυτή του ΕΑΚ 2000, ενώ για πιθανότητα υπέρβασης 50% στο χρόνο ζωής των 50 ετών λαμβάνεται υπόψη το 60% της σεισμικής δράσης του ΕΑΚ 2000. Επιπλέον ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο συντελεστής σπουδαιότητας γI κατά ΕΑΚ 2000, για επέκταση της συμβατικής διάρκειας ζωής πέραν των 50 ετών ή / και μείωση της πιθανότητας υπέρβασης στα 50 χρόνια."

Αυτα αναγραφονται στην εν λογω διατριβη

Βλεπε και ΚΑΝΕΠΕ &4.4.1.2 ,4.4.1.3 και 2.2.1 (Σχολια ).

Πρακτικα : Ο κυριος του εργου (που επιλεγει την επιτελεστικοτητα) μπορει να απαιτησει και το γ=1.20 εφ οσον υπαρχει εγγυημενη υπολοιπη διαρκεια (περαν των 50 ετων ) του κτιριου.

Στη γενικη περιπτωση που δεν υπαρχει τετοιο θα παρεις γ=1.00 (αλλα προσοχη επιτελεστικοτητες με συνδυασμο Α2-Β1 του πινακα 2.1 Κανεπε ).Ετσι το καταλαβαινω εγω.Δε σε χαλαει βεβαια να παρεις ουτως ή αλλως 1.20 ανεξαρτητα του χρονου υπολοιπομενης ζωης.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.