Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο φιλόδοξο σχέδιο για τον καθαρισμό του Τσερνόμπιλ


Engineer

Recommended Posts

Ένα νέο έργο βρίσκεται υπό κατασκευή κοντά στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, με τη φιλοδοξία να αφαιρέσει τα ραδιενεργά απόβλητα που απομένουν και να καταστήσει την περιοχή και πάλι κατοικήσιμη.

 

Την 26η Απριλίου θα συμπληρωθούν τριάντα χρόνια από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όταν εξερράγη ένας από τους αντιδραστήρες του. Οι υπόλοιποι αντιδραστήρες του σταθμού τέθηκαν σταδιακά εκτός λειτουργίας και από το 2000 δεν έχει παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια εκεί.

 

Μετά την αρχική έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ένα νέφος εξαπλώθηκε πάνω από ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης, Οι σοβιετικές αρχές κατασκεύασαν βιαστικά μία δομή σκυροδέματος και χάλυβα πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα, με στόχο να μη διαφύγουν απόβλητα στην ατμόσφαιρα.

 

Η κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις πέντε μήνες και είχε σχεδιαστεί για να διαρκέσει μόνο 30 χρόνια, δείχνει τώρα σημάδια σοβαρής επιδείνωσης.

 

Το νέο έργο, το οποίο θα κοστίσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από διεθνείς δωρεές και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, έχει ως στόχο να λύσει αυτό το πρόβλημα.

 

Η νέα δομή, η οποία θα μοιάζει με ένα 30-όροφο κυματοειδές μεταλλικό κτίσμα ύψους 108 μέτρων, πλάτους 205 μέτρων και μήκους 150 μέτρων, βρίσκεται υπό κατασκευή και θα μετακινηθεί σταδιακά πάνω σε ράγες πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

 

Αφού εγκατασταθεί, ρομποτικά μηχανήματα στο εσωτερικό της δομής θα ξεκινήσουν τη διάλυση της αρχικής κατασκευής και του αντιδραστήρα, ώστε να συγκεντρώσουν τα απόβλητα και να τα μεταφέρουν σε κοντινή εγκατάσταση αποθήκευσης. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 και η νέα δομή είναι σχεδιασμένη να αντέξει 100 χρόνια.

 

Οι 50.000 άνθρωποι που ζούσαν κάποτε στη γειτονική πόλη Πριπιάτ εκκένωσαν την περιοχή μετά την έκρηξη, αν και μερικοί σήμερα έχουν επιστρέψει, παρά τους κινδύνους για την υγεία τους. Εν τη απουσία τους, η πανίδα της περιοχής έχει σημειώσει κατακόρυφη πληθυσμιακή αύξηση.

 

Πηγή: http://www.naftempor...-tou-tsernompil

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.