Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το CO2 «έφερε» την κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης έχει πρασινίσει τη γη


Engineer

Recommended Posts

Μπορεί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά έχει και μια θετική όψη: έχει σημαντικά πρασινίσει τη Γη, αυξάνοντας την φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των δέντρων και των άλλων φυτών μετά τη βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν τα πράσινα φύλλα που προστέθηκαν λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, απλώνονταν στην επιφάνεια του πλανήτη μας, θα κάλυπταν μια έκταση διπλάσια από τις ΗΠΑ. Επεσήμαναν όμως ότι η θετική αυτή πλευρά του διοξειδίου πιθανότατα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και αντισταθμίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα (άνοδος θερμοκρασίας και στάθμης θαλασσών, λίωσιμο πάγων, οξίνισιη ωκεανών, περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.).

 

Οι 32 ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνγκα Μινένι του Τμήματος Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», σύμφωνα με το BBC.

 

Η μελέτη, που βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων 33 ετών από αμερικανικούς δορυφόρους, καθώς και στην μελέτη μοντέλων μέσω υπολογιστών, δείχνει διαχρονική αύξηση της τάξης του 25% έως 50% στο πράσινο της Γης. Η εξέλιξη αυτή επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, καθώς τα περισσότερα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο από την ατμόσφαιρα. Μόνο το 4% του πλανήτη εμφανίζει απώλεια πρασίνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Εκτιμάται ότι το διοξείδιο είναι μακράν ο σημαντικότερος παράγων (σε ποσοστό 70%) για την ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών στη Γη και ακολουθεί σε σπουδαιότητα (9%) η αύξηση του επιπέδου του αζώτου.

 

Το επιχείρημα ότι το αυξημένο διοξείδιο πρασινίζει τον πλανήτη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη, που μάλιστα δείχνει ότι η θετική επίπτωση του διοξειδίου στα φυτά είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα, αναμένεται να δώσει νέα τροφή στα επιχειρήματά τους.

 

Δείτε την πρωτότυπη επιστημονική εργασία: http://www.nature.co...limate3004.html

 

Πηγή: http://www.ypaithros...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κακή ερμηνεία μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας.

 

Πρώτον η έρευνα αποτελεί επιβεβαίωση της κλιματικής αλλαγής και δεύτερον τα κριτήρια είναι ποσοτικά και όχι ποιοτικά καθώς υπάρχει ένα περιθώριο λάθους 20-30% οταν δεν γίνονται άμμεσες μετρήσεις.

Δεν προσφέρει ίδιες ποσότητες οξυγόνου ένα εκτάριο τροπικού δάσους με ένα εκτάριο καλλιέργειας κοκοφοίνικα. Μπορούν όμως να δώσουν παρόμοιο ίδιο δείκτη LAI (πράσινο φύλλων/τετραγωνικό).

 

Όπως λέει και ένας απο τους συγγραφείς της έρευνας:

"The fallacy of the contrarian argument is two-fold. First, the many negative aspects of climate change, namely global warming, rising sea levels, melting glaciers and sea ice, more severe tropical storms, etc. are not acknowledged. Second, studies have shown that plants acclimatize, or adjust, to rising CO2 concentration and the fertilization effect diminishes over time," says co-author Dr. Philippe Ciais, Associate Director of the Laboratory of Climate and Environmental Sciences, Gif-suvYvette, France
 
Και το δεύτερο που λέει είναι το πιο ουσιαστικό. Τα φυτά προσαρμόζονται στις συγκεντρωσεις CO2 κάποια στιγμή, άρα θα σταματήσουν να αναπτύσονται τόσο γρήγορα στο μέλλον.
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ήρωνα διόρθωσε με αν κάνω λάθος αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το τελευταίο που λες μαζί και ο  Dr. Philippe Ciais ότι ισχύει. Ουσιαστικά αυτό που ξέρω είναι ότι η φωτοσύνθεση είναι μια αντίδραση που ο ήλιος δρα καταλυτικά ώστε το φυτό να απορροφήσει το CO2.

 

Πιο συγκεκριμένα, η ατμόσφαιρα πρέπει να έχει κάπου 300 ppm CO2. Παρόλα αυτά εάν αυξηθεί στα 700-1000 ppm τότε η πρόσληψη του CO2 από το φυτό μπορεί να λάβει χώρα χωρίς τη παρουσία του ήλιου. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι χώρες με λίγες ώρες ηλιοφάνειας για να μεγαλώσουν τα φυτά στα θερμοκήπια. Σαν τακτική την χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του 80 περίπου οπότε μου φαίνεται λίγο δύσκολο τώρα να το ανακάλυψαν αυτό. Βέβαια ίσως διαφορετική η επίδραση τα επίπεδα του CO2 σε ένα φυτό με χρόνο ζωής 1 έως 10 έτη και διαφορετική σε ένα με 200 χρόνια ζωής. Θα είχε ενδιαφέρον να το γνωρίζαμε. Θα έπρεπε όμως να είχε ξεκινήσει πριν 2 αιώνες η μελέτη!

 

Πάντως στο πρώτο έχεις δίκιο, έχει σημασία και το είδος που θα αναπτυχθεί.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να πάρω θέση , απλά επιβεβαιώνεται η άποψη μου , ότι τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι αρκετά για να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα , ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι το κλίμα αλλάζει εξ ορισμού και ότι ζούμε σε μεσοπαγετώδη περίοδο . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έυλογη η απορία σου engmech, δεν ήμουν συγκεκριμένος.

Αναφέρομαι στην πρόταση:

"Η νέα μελέτη, που μάλιστα δείχνει ότι η θετική επίπτωση του διοξειδίου στα φυτά είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα, αναμένεται να δώσει νέα τροφή στα επιχειρήματά τους."

 

Όσοι ερμηνεύουν την έρευνα ως επιχείρημα σκεπτικισμού, θεωρώ πως κάνουν λάθος ερμηνεία. Άλλωστε η ίδια η έρευνα αναφέρει πως τα θετικά απο την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι ελάχιστα μπροστά στα αρνητικά.

 

@Apostolos-4

Απόστολε δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα, ειλικρινά.

Η φωτοσύνθεση χρειάζεται φως με συγκεκριμένα μήκη κύματος, γι' αυτό λέγεται και φωτοσύνθεση.

Δεν γνωρίζω την περίπτωση που αναφέρεις, αν έχεις κάποιο άρθρο-έρευνα στείλε το γιατί φαίνεται ενδιαφέρον.

Αλλα μάλλον διάβασες κάτι και το παρερμήνευσες, δεν μπορώ να φανταστώ πως τα φυτά μπορούν να ζήσουν, έστω και έμμεσα, χωρίς την παρουσία φωτός.

 

Τώρα για την προσαρμογή των φυτών δεν γνωρίζω πολλά, πάντως είναι λογικό καθώς ο άνθρακας δεν είναι το μόνο θρεπτικό το οποίο χρειάζονται τα φυτά.

Αν δεν υπάρξει αύξηση και στα υπόλοιπα θρεπτικά (άζωτο, κάλιο, θείο, φώσφορος) είναι λογικό η αύξηση να έχει ένα όριο.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σωθούμε απο τα φυτά.

Η φωτοσύνθεση γίνεται ούτως η άλλως σε χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης CO2 από αυτά της ατμόσφαιρας. Επομένως τα φυτά θα κορεστούν κάποια στιγμή, και άρα οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του CO2 δεν θα επηρεάζει την φωτοσύνθεση.

Αυτό είναι παρατηρούν οι επιστήμονες και γι' αυτό το αναφέρει και ο Dr. Philippe Ciais στην συνέντευξη του.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να πάρω θέση , απλά επιβεβαιώνεται η άποψη μου , ότι τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι αρκετά για να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα , ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι το κλίμα αλλάζει εξ ορισμού και ότι ζούμε σε μεσοπαγετώδη περίοδο . 

 

BAS τί είναι αυτά που λες τώρα, πας κόντρα στο σύστημα;......

στην πυρά, στην πυρά .... ;) (+1)

Link to comment
Share on other sites

Τα στοιχεία είναι αρκετά για να ξέρουμε που βαδίζει το κλίμα και ποιος φταίει για αυτό.

Επίσης ξέρουμε πως αν δεν αλλάξει κάτι (είτε από τη φύση είτε απο τον άνθρωπο), τα παιδιά μας θα μας βρίζουν γιατί βλέπαμε την καταστροφή να έρχεται και χαριεντιζόμασταν.

Το "δεν έχουμε αρκετά στοιχεία" ισοδυναμεί με το "νίπτω τας χείρας μου", για να συμβαδίζουμε και με τις μέρες.

 

Όταν είσαι άρρωστος και βλέπεις ότι κάτι σου κάνει κακό, δεν περιμένεις να δεις αν θα καταλήξεις στην εντατική για να δράσεις.

 

Τα στοιχεία λοιπόν είναι εκεί έξω και έχουν επαληθευτεί πάρα πολλές φορές. Δείτε τα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό κάνει  να χαριεντιζόμαστε, παρά να παραμυθιαζόμαστε με το ...... αγαστό ενδιαφέρον για το περιβάλλον από Brezinsky, Rockefellers, Rothchilds, Soros, και κάποιους συνοδοιπόρους Al Gore κ.λ.π.

Συμφωνώ μόνο στο "δείτε τα" και προσαυξάνω με το "αντιληφθείτε τα"........

Γιατί η μισή αλήθεια πολλές φορές ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο ψέμα......

Link to comment
Share on other sites

Αψεγάδιαστη λογική.

 

Να φανταστώ αν  Rockefellers, Rothchilds, Soros ενδιαφερθούν για τον υποσιτισμό στην Αφρική ή κάνουν καμπάνια κατά του καπνίσματος θα πρέπει να πιστέψουμε πως ο υποσιτισμός είναι ένα ψέμα και πως το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο.

 

Και αν θες να αφήσουμε την επιστήμη στην άκρη και να μιλήσουμε για παρασκήνια, όταν 2 απο τις πιο πλούσιες οικογένεις στον κόσμο, με τεράστιες επενδύσεις σε πετρέλαια και εξορύξεις πετρωμάτων και μεταλλευμάτων (οι δύο τομείς τις βιομηχανίας που συνεισφέρουν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή) αλλάζουν ρότα, αυτό σημαίνει πως έχουν κάποιο λόγο. Σχεδόν όλη η περιουσία των Rockefellers είναι απο τα πετρέλαια και εσείς μου λέτε πως επενδύουν στο περιβάλλον για να μπλοφάρουν και  πως μας κοροιδεύουν για να κάνουν μια αρπαχτή;

 

Οικογένειες σαν και αυτές είναι αδίστακτες και γνωρίζουν τις εξελίξεις πριν έρθουν. Οπότε όταν τις βλέπεις να επενδύουν μαζικά σε έναν τομέα, μάλλον δεν το κάνουν για ξεπέτα, ξέρουν ότι αυτό είναι το αναγκαστικό μέλλον.

Απο την στιγμή που σε ενδιαφέρουν τα παρασκήνια, θα πρέπει να γνωρίζεις πως η Exxon (εταιρια που ίδρυσαν οι Rockefellers) ήξερε για την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους των θερμοκηπιακών αερίων απο το 1977, σύμφωνα με μαρτυρίες ανώτατων στελεχών και έγγραφα που βρήκαν το φως της δημοσιότητας. Είχε διαξάγει ή ίδια η εταιρία έρευνα για την κλιματική αλλαγή αλλά την έκρυψε για ευνόητους λόγους.

 

Ευτυχώς τα μαθηματικά και η φυσική δεν επηρεάζονται απο το τι λέει ο Soros ή οι Rockeffeler.

Και η επιστήμη λέει τα εξής:

-CO2, CH4, NO2, O3 αποτελούν θερμοκηπιακά αέρια εντός της τροπόσφαιρας, με μέσο χρόνο ζωής μεγαλύτερο των 100 ετών και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς (το O3 έχει διάρκεια ζωής ώρες-μέρες)

- Ο άνθρωπος τα τελευταία 140 χρόνια έχει απελευθερώσει τερατόνους θερμοκηπιακών αερίων. Σχεδόν τα μισά δεσμεύονται απο την βιόσφαιρα και τους ωκεανούς και τα υπολοιπα παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αιώνες.

- Αποτέλεσμα αυτών είναι ο άνθρωπος να έχει αυξήσει κατα 44% την συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα, 160% το CH4, 20% το ΝΟ2 και 41% το Ο3.

 

Τώρα υπάρχει μια πολύ μικρή μερίδα επιστημόνων που ισχυρίζεται πως με κάποιο μαγικό τρόπο, που οι ίδιοι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν βρει ακόμα πως λειτουργεί, τα θερμοκηπιακά αέρια που απελευθέρωσε ο άνθρωπος δεν επηρεάζουν το κλίμα.

Απο την άλλη είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που εδώ και 190 χρόνια έχει καταγράψει, εξηγήσει και επαληθεύσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Ναι προφανώς κάποιες προβλέψεις πέσανε έξω, πχ την δεκαετία του 1980 υπήρχαν κάποιοι που υπερεκτίμησαν την μελλοντική αύξηση της θερμοκρασία της κατώτερης ατμόσφαιρας ενώ απο την άλλη υποεκτίμησαν της αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή είναι μια εφεύρεση συμφερόντων για να πλουτίσουν.

 

ΥΓ. Δεν είναι αξιοπερίεργο πως σχεδόν όλες οι εταιρίες πετρελαίου πλέον αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή; BP, Shell, Exxon Mobill στα site τους παραδέχονται της κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους τους.

Όμως συνεχίζουν να πιέζουν τους πολιτικούς των ΗΠΑ ώστε να μην δράσουν, ενώ πλεον έχουν πρόσβαση στην Αρκτική (αφού η έκταση των πάγων έχει μειωθεί δραματικά) και συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον με νέες τεχνικές άντλησης υδρογονανθράκων (βλ. fracking)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.