Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδιάνοικτη - Αδιαμόρφωτη οδός


Recommended Posts

On 13/5/2016 at 10:37 ΠΜ, dimitris GM said:

παραθετω αυτο απο τον ΜΑΚΑΡ

Δημοσίευση 28 Φεβρουάριος 2010 - 07:48

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 25/1987 (16777/2577/Εγκ.25/23.2.1987),
Όταν η οδός καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από ιδιοκτησίες (αρχική διάνοιξη άρθ. 2 βδ 7.5.36) πρέπει να έχει διανοιχτεί όλο το εγκεκριμένο πλάτος δρόμου τουλάχιστον στο μήκος του προσώπου του οικοπέδου, και να υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού.
...
Επίσης πρέπει:
α) να εξασφαλίζεται επικοινωνία του οικοπέδου με άλλο διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσω εγκεκριμένου κοινόχρηστου χωρου διανοιγμένου, έστω και κατά τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους ή οδού προ του 1923, διαμορφωμένης και,
β) να υπάρχει υψομετρική μελέτη του δρόμου, χωρίς να απαιτείται και τελική διαμόρφωση του δρόμου στο οριστικό υψόμετρο της μελέτης, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1577/1985.
...
Στις περιπτωσεις αυτές και εφόσον πρόκειται για Σχέδια Πόλων που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί με τις διατάξεις του νδ 17.7.23, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια, προηγούμενα θα πρέπει να υποβάλει πλήρη φάκελο για τη σύνταξη της σχετικής πράξης αναλογισμού, μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι θα επισπεύσει την όλη διαδικασία μέχρι την κοινοποίηση με δικαστικό επιμελητή της κυρωμένης από τον Νομάρχη πράξεως.
Σε περίπτωση που παρά την υπεύθυνη δήλωσή του δεν επισπεύσει τη διαδικασία, θα επιβάλλεται διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να εκπληρωθούν τα παραπάνω.
Στις περιπτώσεις που η ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως έγινε με το ν. 1337/83 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που ζητά την άδεια πριν την πράξη εφαρμογής με την Εγκύκλιο 106/86, δεν απαιτείται να υποβάλει φάκελο για σύνταξη πράξεως αναλογισμού, πλην όμως απαιτείται να υποβάλει δήλωση και τίτλους ιδιοκτησίας καθώς και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες που τυχόν έχει στην περιοχή που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως με το ίδιο πδ.
Όταν ζητείται οικοδομική άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο. (Ως προς το σημείο αυτό της Εγκ. 25/87 θεωρώ ότι πρέπει να ελευθερώνονται όλα τα ρυμοτομούμενα τμήματα του οικοπέδου που οικοδομείται και στην περίπτωση του γωνιακού οικοπέδου, άλλως δημιουργούνται προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου).
Στην περίπτωση που γωνιακό οικόπεδο έχει ή αποκτά ένα τουλάχιστον πρόσωπο σε διανοιγμένο καθ' όλο το πλάτος δρόμο, οικοδομείται.

Η εγκύκλιος αυτή τροποποιήθηκε με την Εγκύκλιο 7/1988 (1935/465/15.1.88) σε ορισμένα διαδικαστικά θέματα και δεν την παραθέτω γιατί δεν αφορά στο θέμα που συζητιέται.

 

 

προσθετω και αυτο απο  τον ΒΑΣ

 

BAS

   

Δημοσίευση 18 Φεβρουάριος 2010 - 09:07
Μονο παραχωρημένος , όχι διανοιγμένος .
Αρκεί και μόνο ο μισός αν το πλάτος του μισού είναι τουλάχιστον 4 μέτρα .
Πρέπει να είναι παραχωρημένος σε όλο το μήκος του προσώπου και μέχρι την ένωση του με ήδη διανοιγμένο δρόμο .

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα.

Έχω οικόπεδο που έχει πρόσωπο σε έναν δρόμο πλήρως διανοιγμένο και ασφαλτοστρωμένο στο μήκος του, αλλά μερικως διανοιγμένο στο πλάτος του.

Δηλαδή, από τα 10 μ. πλάτος το εγκεκριμένου ρυμοτομικού, η άσφαλτος έχει πλάτος 5 μ.. Ουσιαστικά απέναντι υπάρχει παλαιο κτίσμα που καταλαμβάνει τμήμα της οδού.

Έχω οικοδομησιμότητα?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

αν υπαρχει παληο σχεδιο, όπου φαινεται ο ήδη   διανοιγμενος δρομος,

λογικα η διαπλατυνση εγινε μετα,  σε βαρος διαφόρων "ρυμοτομουμενων" οικοπεδων,  με τροποποιηση σχεδιου

αρα απαιτειται πραξη τακτοποιησης

Αλλά,  εσυ εχεις ήδη  προσωπο σε νομιμα διανοιγμενο  δρομο..

Μιλησες με την ΥΔΟΜ;

υγ

Αν ησουν Θεσσαλονικη θα σου θυμιζα την Γρηγοριου 5ου, η οποια στη συμβολη της με την Μακεδονιας, ειχε μια μπερδεμενη οικοδομη που καταλαμβανε τα 3/4 του δρομου, αφηνοντας 2,50 μ. μεταξυ τσιμεντων και πεζοδρομιου, απόπου επι χρονια περνουσαμε "ξυστα"...

Οι διπλανοι και οι απεναντι εχτισαν κανονικα.

Προ ολιγων ετων εγινε η τελικη διαπλατυνση.

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω οδό αδιάνοικτη σε Ρυμοτικό σχέδιο με το Ν.Δ. 1923, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου από τον οποίο περνάει η οδός θέλει να την αφήσει σε κοινή χρήση και να διανοιχθεί. Να συμπληρώσω ότι το αδιάνοικτο τμήμα οδού θα ενώσει το υφιστάμενο δίκτυο του σχεδίου. Σε ερώτηση μου στο Δήμο επιμένουν να συνταχθεί πράξη αναλογισμού. Εγώ πιστεύω ότι αυτό μπορεί να παραληφθεί για την διάνοιξη αν γίνει παραχώρηση σε κοινή χρήση με την επιφύλαξη του ιδιοκτήτη για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση σύνταξης της πράξης. Ποια είναι η άποψη σας ;; 

Ευχαριστώ! 

Link to comment
Share on other sites

Όπως λες έχεις σε οικισμό, με Ρ. Σ., οικόπεδο που μέσα από αυτό "περνάει" (?) έναν δρόμος που μάλλον επειδή σε βολεύει (?) θες να τον παραχωρήσεις, μάλλον με συμβ.  Πράξη.

Όταν θα "προσθέσουμε" έναν δρόμο έχουμε αμέσως "μια τροποποίηση Ρ. Σ.". (αυτό νομίζω το ΣτΕ με απόφαση το 2008(?) το απαγορεύει. γράφω σε κινητό και δεν έχω τα στοιχεία της απόφασης. Αυτό είναι όμως άλλο θέμα).

Πως λοιπόν θα κάνεις παρεμβαση στο Ρ. Σ. του οικισμού χωρίς την συμμετοχή της υπηρεσίας; 

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

σωστα

Για την διάνοιξη, πρέπει να συνταχθεί η σχετική πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας ή η σχετική πράξη εφαρμογής Αρθ-12 Ν-1337/83 και να συντελεστεί η απαλλοτρίωση των ρυμοτομουμένων ιδιοκτησιών, ή αν δεν υπάρχουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις λόγω επάρκειας θέσεων από εισφορά γης να έχει γίνει μεταγραφή της πράξεως εφαρμογής στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο.

Επίσης πρέπει :

α) να εξασφαλίζεται επικοινωνία του οικοπέδου με άλλο διανοιγμένο εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσω εγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου διανοιγμένου, έστω και κατά τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους ή οδού προ του 1923, διαμορφωμένης ....

 

http://www.teelar.tee.gr/law/lpn/egk2587.htm

Kakos_lykos και nbr

τις καλημερες μου

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

dimitris GM από τις εγκυκλίους που παρέθεσες διαβάζω κι αυτά...

Διάνοιξη είναι δυνατό να γίνει και με παραχώρηση από τους έναντι ιδιοκτήτας των ρυμοτομουμένων τμημάτων των ιδιοκτησιών τους σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική δήλωση με την επιφύλαξη για διατήρηση ενοχικής αξίωσης για αποζημίωση την οποία δικαιούνται για τα τμήματα αυτά, ή διατηρώντας το δικαίωμα υπολογισμού εισφοράς στην αρχική ιδιοκτησία.

Μετά την δήλωση και πριν την χορήγηση της αδείας, η αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν έχουν κατεδαφιστεί τα ρυμοτομούμενα κτίσματα μανδρότοιχοι κλπ. Και τεθεί σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου.

Να διευκρινίσω ότι εμένα δεν μ' ενδιαφέρει η οικοδομησιμότητα αλλά η διάνοιξη της οδού

Link to comment
Share on other sites

Η τυπική διαδικασία είναι η σύνταξη πράξης αναλογισμού και καταβολή των αποζημιώσεων

Πλην όμως, ουδείς απαγορεύει την παραχώρηση σε κ.χ. του ρυμοτομούμενου τμήματος (που δεν είναι τροποποίηση αλλά εφαρμογή του ρ.σ.), με διατήρηση των όποιων δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

Κι επειδή έχω (εκ των πραγμάτων) γνώση του θέματος, αν υπάρχει αντίθετη νομολογία (απαγόρευση παραχώρησης) ας αναφερθεί εδώ. 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα

Πρεπει να υπαρχει ΠΤ, κυρωμενη με αποφαση Νομαρχη.

Αυτη δημιουργει το "νεο σχεδιο" τους  κοινοχρηστους χωρους, τους δρομους, τα τελικα οικοπεδα.

Με βαση αυτη θα περιγραφούν τα τμηματα.... αβγδα εμβαδου...τμ. κλπ. που προσκυρωνονται σε καποια ιδιοκτησια, μετα δε την εξοφληση της αποζημιωσης αυτο το τμημα θα ενωθει με το υπερ ού η απαλλοτριωση και θα αποτελεσει αρτιο και οικοδομησιμο οικοπεδο.

Ομοιως,  θα  περιγραφουν και τα ρυμοτομουμενα τμηματα με αναλυση ποιά ιδιοκτησια ειναι υποχρεη σε αποζημιωση...

πχ. μπορει για ενα τμημα να μην υπαρχει υποχρεωση απο τριτους, διοτι αυτο αποτελει υποχρεωση του ιδιου του οικοπεδου, λογω αυταποζημιωσης.

ή να υπαρχει υπορεωση αποζημιωσης του υπο πωληση  οικοπεδου προς τριτους εκ ρυμοτομιας....αυτη πρεπει να εξοφληθει ή να την αναλαβει ρητα ο αγοραστης.

ή να ειναι δικαιουχος εκ ρυμοτομιας το οικοπεδο κατα τριτων, οπότε δικαιουται να θεσει σε κοινη χρηση τα ρυμοτομουμενα, με επιφυλαξη αναζητησης των ρυμοτομικων υποχρεωσεων κατα τριτων

Στο σχετικο συμβολαιο έστω μεταβιβασης,  περιγραφονται, το αρχικο  1000 τμ. μειον 200 τμ  η αυταποζημιωση =800 τμ.  μειον 200 τμ. ρυμοτομουμενα,    με υποχρεους παροδιους ιδιοκτητες,  επι των οποιων διακρατει ο οικοπεδουχος/πωλητης  τα δικαιωματα αποζημιωσης  = 600 τμ.

Επι αυτων  θα εκδοθει  αδεια δομησης κλπκλπ.

[προφανως υπαρχουν και αλλοι τροποι οριστικοποιησης της ΠΤ.......εξαρταται απο τις στμφωνιες των ενδιαφερομενων]

Ολα αυτα φαινονται  αναλυτικα στο επισυναπτομενο τοπογραφικο του κ. τετρις:-D

τις καλημερες μου

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.