Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρατείνονται οι άδειες ελεγκτών δόμησης


Engineer

Recommended Posts

Την παράταση της ισχύος όλων των αδειών ελεγκτών δόμησης -που άρχισαν σταδιακά να λήγουν από τον περασμένο Μάρτιο- και το άνοιγμα της «υπηρεσίας» και σε νέους μηχανικούς προβλέπουν οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν προ ημερών με το πολυνομοσχέδιο. Ανάμεσα σε άλλα, το ΥΠΕΝ καταργεί την υποχρέωση παρακολούθησης σεμιναρίων και συμμετοχής σε εξετάσεις (υπό τη σκέπη του ΤΕΕ) για τους ελεγκτές δόμησης, καθώς και τις χρηματικές ποινές στους μηχανικούς για τις μικρές παραβάσεις.

 

Η υποκατάσταση του κράτους από ιδιώτες μηχανικούς στον έλεγχο των οικοδομικών εργασιών θεσπίστηκε το 2011. Το σώμα που δημιουργήθηκε, οι «ελεγκτές δόμησης» αποτελούνται από διπλωματούχους μηχανικούς (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) με κατ’ ελάχιστο διετή εμπειρία.

 

Η διαδικασία είχε τεθεί υπό τον έλεγχο του ΤΕΕ, καθώς για να λάβει άδεια ελεγκτή ο μηχανικός έπρεπε να παρακολουθήσει ενημερωτικό σεμινάριο (όπως αυτά που διοργάνωνε το ΤΕΕ) και να συμμετάσχει σε εξετάσεις (στο ΤΕΕ). Με τη νέα ρύθμιση η υποχρέωση αυτή καταργείται, όπως και η υποχρέωση διετούς εμπειρίας: για κτίρια και κατασκευές έως 250 τμ μπορεί να αδειοδοτηθεί ως ελεγκτής και νέος μηχανικός.

 

Ωστόσο για κτίρια έως 1.000 τμ χρειάζεται εμπειρία 5 ετών κι για μεγαλύτερα 10 ετών. Το θετικό είναι ότι οι μηχανικοί απαλλάσσονται από το κόστος συμμετοχής σε σεμινάρια και εξετάσεις. Το αρνητικό είναι ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ δύσκολα θα μπορέσουν να ελέγξουν (λ.χ. την γνησιότητα του πτυχίου) σε 10.000 ελεγκτές.

 

Πάντως μέχρι τη συγκρότηση του νέου μητρώου (στο οποίο θα εγγράφεται κάποιος με απλή αίτηση) παρατάθηκε η ισχύς των αδειών των περίπου 2.500 σήμερα ελεγκτών. Οι άδειες ξεκίνησαν να λήγουν το Μάρτιο (είχαν απομείνει σήμερα περί τις 700 εν ισχύ). Οι νέες άδειες θα έχουν πενταετή διάρκεια.

 

Με τη νέα ρύθμιση, επίσης, θεσπίζεται ένα «μαξιλαράκι» για τους παρανομούντες μηχανικούς. Οι υποθέσεις, που εντοπίζονται από τους ελεγκτές δόμησης, στέλνονται πρώτα στο οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και μόνο όσες είναι σοβαρές στο εποπτικό συμβούλιο (όργανο του ΥΠΕΝ), που ανασυγκροτείται. Παράλληλα όσοι μηχανικοί κάνουν μικρές παρανομίες «πέφτουν στα μαλακά», αφού η χρηματική ποινή (από 1.000 έως 20.000 ευρώ) μετατρέπεται σε απλή σύσταση, εφόσον ο μηχανικός παρανομεί για πρώτη φορά.

 

Σε κάθε περίπτωση και με την παλαιά και τη νέα ρύθμιση οι ποινές για τους παρανομούντες μηχανικούς είναι εξαιρετικά επιεικείς (π.χ. η απαγόρευση εκπόνησης και υπογραφής μελετών για 1-2 μήνες δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκούντως απειλητική), επιλογή αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...legktwn-domhshs

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

...Με τη νέα ρύθμιση η υποχρέωση αυτή καταργείται, όπως και η υποχρέωση διετούς εμπειρίας: για κτίρια και κατασκευές έως 250 τμ μπορεί να αδειοδοτηθεί ως ελεγκτής και νέος μηχανικός...

 

Πάλι καλά που δε βάλανε και τους μπακάληδες να κάνουν τους ελεγκτές δόμησης !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενω αυτοι που δωσανε εξετασεις ή εχουν 20 χρόνια εμπειρία ειναι μεγάλοι μέντορες και γνώστες του αντικειμενου.....και για να καταλαβω με τον μπακαληδες συγκρινουμε εναν νεο/νεα μηχανικο; Εσεις δεν εισασταν καποτε νεος;

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τώρα είναι ευκαιρία (μιας και θα  υπάρξουν πολλοί  ελεγκτές δόμησης)

να ζητήσετε να ενεργοποιηθεί  η διάταξη αυτή  του 4030/11 

 

"β) ελέγχου όλων των κατασκευών, ύστερα από επώνυμη καταγγελία ή εντολή της ΕΥΕΔΕΝ ή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής."

 

ώστε να ελέγχονται από εσάς (ως Ε.Δ) αντί από τους ίδιους τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.