Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα και νέα παράταση εξετάζει το ΥΠΕΝ


Engineer

Recommended Posts

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του πολεοδομικού νομοσχεδίου που αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή ώς τον Σεπτέμβριο.

 

Με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλους δήμους, όπως π.χ. το Ηράκλειο Κρήτης, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα που φτάνουν τις 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ για να τα νομιμοποιήσουν με βάση τον ισχύοντα νόμο 4178/2013.

 

Το υπουργείο εκτιμά ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ώς τώρα δεν έχει καταγραφεί ο αναμενόμενος αριθμός αυθαιρέτων.

 

Η πρόταση, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, προβλέπει ότι το πρόστιμο στις περιοχές αυθαιρέτων θα καθορίζεται με βάση το κόστος διαμόρφωσης του παράνομου οικισμού σε οργανωμένη πόλη.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα εκπονείται το πολεοδομικό σχέδιο, από το οποίο θα προκύπτουν οι ανάγκες σε δρόμους, πλατείες και κοινωνικές υποδομές, ενώ το κόστος τους θα επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες με βάση την αξία του ακινήτου τους.

 

Με αυτό τον τρόπο θα πληρώσουν λιγότερα και μόνον για να καλύψουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που αντιστοιχεί στον παράνομο οικισμό. Εχει επίσης αποφασιστεί η απαλλαγή των ιδιοκτητών για αυθαιρεσίες μικρής κλίμακας.

 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται αλλαγές στο εσωτερικό μιας οικοδομής, π.χ. κατασκευή σκάλας ή μεταφορά παραθύρου σε άλλη θέση, που δεν επηρεάζουν τους όρους δόμησης.

 

Η τακτοποίηση θα γίνεται με υποβολή απλής δήλωσης από τον ιδιοκτήτη, ενώ σήμερα συνοδεύεται και από πρόστιμο τουλάχιστον 500 ευρώ. Στον αντίποδα, θα υπάρχουν υψηλά πρόστιμα σε αυτούς που έχουν παραβιάσει τους όρους δόμησης της περιοχής, όπως η κατασκευή επιπλέον ορόφου.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχει δημόσια τοποθετηθεί ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη της παράνομης δόμησης και όχι στην εκ των υστέρων φορολόγησή της.

 

Εχει επίσης υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, ενώ θα επιβαρυνθούν με ευαισθησία ιδιοκτήτες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδυαστούν με την καταγραφή όλων των οικοδομών και την υποχρέωση ηλεκτρονικής «ταυτότητας» για όλα τα περίπου 5,5 εκατ. ακίνητα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του μέτρου ώς το 2020.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα καταγραφούν όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει σε ένα ακίνητο μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αλλά θα «φακελωθούν» και όλες οι παρανομίες. Θα καταγραφούν επίσης οι επεμβάσεις που έχουν γίνει λόγω σεισμών, ώστε να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι μελλοντικοί αγοραστές από πιθανό «κουκούλωμα» των ζημιών.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, μελετάται να δοθεί νέα παράταση και μετά τον Οκτώβριο, οπότε λήγει η προθεσμία δήλωσης αυθαιρέτου. Θα συνοδεύεται όμως από υψηλά πρόστιμα για όσους δεν τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές παρανομίες του ακινήτου τους.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr...a-ta-aythaireta

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

αφ ης στιγμής υπήρξε ο νόμος (καλώς ή κακώς δεν εξετάζεται) η παράταση οφείλει να πάει μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας και του κτηματολόγιου

οι ενδιάμεσοι εκβιασμοί για εισπρακτικούς λόγους είναι κενοί νοήματος 

απλώς τους έχουμε συνηθίσει και αυτούς

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν βαρέθηκαν να λένε τις ίδιες... ιδιοφυΐες 2-3 μήνες πριν την λήξη κάθε παράτασης;;;;

 

Διαβάζουμε λοιπόν ότι πολλοί δεν τακτοποιούν λόγω μεγάλων προστίμων, τα οποία όμως θα αυξήσουμε το Οκτώβριο μετά την νέα παράταση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τρία πουλάκια κάθονται και ξύνονται εν όψει καλοκαιριού!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εν  αρχή...ήν ο νομος του Σουφλια...μαλλον περασε απαρατηρητος

μετα της Μπιρμπίλη...ηταν απλος και κατανοητος, αφου ακολουθησε κατα γραμμα το αρθρο του Δ. Χριστοφιλοπουλου καποιας Κυριακης στην Ελευθεροτυπια

Μετα ηρθε ο  4014...περιεργος και αντισυνταγματικος, παρόλο που ειχαν ηδη "προειδοποιηθει" οι αρμοδιοι  για όσα ετοιμαζαν,  με αυτο το αρθρο..

 

Αυθαίρετα: η γελοιοποίηση της νομιμότητας, Του Δ. Χριστοφιλόπουλου

 

http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B1%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85

μετα ηρθε ο 4178....ετερον αμαξιδιον  μετα πατατών

 

τωρα ο καινουργιος υπουργος.... θελει να φερει τον δικο "του" νομο  να θεσει την δικη "του" σφραγιδα

Στο μεταξυ, εν οψει αλλαγων, κανενας δεν υποβαλλει πλεον δηλωσεις, βεβαιως βεβαιως [ εκτος αν θελει να πουλησει..]

 

Αντι ο σημερινος  υπουργος να παρει τον 4178 και να τον βελτιωσει/τροποποιησει/διορθωσει ...να τον κανει πιο ευελικτο και πιο σαφη,

αντι να λυσει εκεινη την ηλιθιοτητα που λεει οτι " το 51% μπορει να τακτοποιει αλλα δικαιουται να αρνειται εκβιαζοντας  το αλλο 49% " ακομα και για κατασκευες που εχουν γινει "εκ κατασκευής" της οικοδομης, ενω  οι σημερινοι ειναι τριτοι ή τέταρτοι ιδιοκτητες...,

αποφασισε σαν πρωτη ενεργεια, πριν 20 μηνες να καταργησει το HELP DESK,  [σαν να εφταιγε αυτο]

και εκτοτε

ανακοινωνει διαφορες ανακοινωσεις οτι θα μειωσει, θα αυξησει, θα ενσωματωσει, θα καταργησει, θα επιβαλλει τα προστιμα  "αναλογα" με το "πολεοδομικο βαρος"  της περιοχης [ως εάν μπορει να θεσμοθετηθει   καποιο οριο κατω απο το οποιο,

οσοι προλαβαν...προλαβαν και  όσοι δεν προλαβαν  θα κατεδαφισουν/πληρωσουν προστιμο επι προστιμου συν προστιμο για οσα προστιμα δεν ειχαν μεχρι σημερα πληρωσει...και   ενω προκειται για αυθαιρεσιες που δεν γνωριζουν οτι υπαρχουν...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

ναι δεν είδαμε τσακίστηκαν από τη βιασύνη ως τώρα οι ιδιοκτήτες να έρθουν να τακτοποιήσουν. Οι κατηγορίες των ιδιοκτητών που τακτοποιούν είναι πάντα οι  δυο

α) οι τυχεροί-άτυχοι που βρήκαν να σκοτώσουν το ακίνητο τους πουλώντας το όσο-όσο.

β) Όσοι έχουν πρόστιμα μέσω καταγγελίας και συμφέρει να τα συμψηφίσουν ή να τα διαγράψουν μέσω του ν.4178.

Ίσως αν ποτέ γίνει κάτι με την ηλεκτρονική ταυτότητα ως υποχρεωτική,  να προσέλθουν. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα του κάθε πολιτικού.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Aυτές οι βλακείες που γράφονται από τους δημοσιογράφους κι ακόμα καλύτερα, που "αφήνονται" να διαρεύσουν από τους αρμόδιους, δεν έχουν καμία απολύτως λογική κι αν τελικώς γίνουν νόμος θα εκπέσουν στην πρώτη προσφυγή που θα γίνει στο ΣΤΕ, για πολλούς και διάφορους λόγους, από όλους όσους θίγονται...... Αερολογίας το ανάγνωσμα πρόσχωμεν!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ρε παίδες 

 

Έχουμε 6 Ιουνίου

Ποιός από σήμερα  και μέχρι 8-8-16

ή

Ποιός από 8-8-16 και μέχρι 8-10-16

 

θα έρθει να δηλώσει!

 

όταν γνωρίζει ότι σχεδόν άμεσα ήτοι

μέχρι 8-8-16 ο πρώτος και μέχρι 8-10-16 ο δεύτερος 

 

πρέπει να πληρώσει παράβολα *μηχανικό + 6 μηνιαίες δόσεις  ή μια εξαμηνιαία ??

κανένας

 

Επομένως ή θα βγάλουν άλλο νόμο ή πρέπει να αλλάξουν τον 4178 και τις ΚΥΑ

Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, η γνώμη μου είναι ότι, έχει δρομολογηθεί η έναρξη της απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, από τον ερχόμενο Οκτώβρη κι επειδή αυτό θα κοστίζει αρκετά στον κάθε πολίτη, θέλουν να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν το όποιο πρόστιμο, για όποιο ακίνητο χρειαστεί να περάσει πρώτα από ένα νόμο για να ρυθμίσει τις όποιες αυθαιρεσίες του.....

Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο (κατ' εμέ ανέφικτο) να γίνει......

Θεωρούν ότι, αν τον "μπλέξουν" (αυτόν τον νέο νόμο) με ό,τι οικολογικό (λόγω ιδιότητας) και περιβαντολλογικό κ.λπ. έχουν πιθανότητες να τη γλυτώσουν από το ΣΤΕ. Πολύ δύσκολο όμως να καταστεί εφικτό.......

Οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι να κάνουν μικροαλλαγές στον 4178, να βγάλουν την ταυτότητα και εκεί στο τέλος του 2021 να δουν τι άλλο θα κάνουν......

Μέχρι τότε μόνο τα ακίνητα χωρίς αυθαιρεσίες θα είναι εν δυνάμει "πελάτες".....

Μέχρι τότε θα έχουμε κι άλλη κυβέρνηση κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

μα ούτε και την ταυτότητα θα την κάνει ο πελάτης αν δεν είναι αναγκασμένος.

Εν τω μεταξύ, 5 χρόνια μετά τον 4014 και 3 μετά τον 4178, όλο και περισσότερα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια.

Όλο και περισσότερα ακίνητα βγαίνουν από το σύνολο των "ρυθμίσημων" λόγω διαφόρων παραβάσεων μετά 28/7/11.

Όλο και περισσότερες μεταβατικές κλπ ειδικές περιπτώσεις προκύπτουν,

ειδικά μετά και την κατάργηση του 4269. 

Και ποια είναι η απάντηση; Ένας νέος Νόμος που θα μπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Μαζί με τις τροπολογίες, εγκυκλίους, ε/α κλπ συμπαρομαρτούντα.

 

Γιατί δεν βάζουμε την ταυτότητα απαραίτητο δικαιολογητικό για τη μίσθωση και βλέπουμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.