Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στατική μελέτη για άδεια δόμησης νομιμοποίησης


 
kpavlof

Recommended Posts

 Έχμ, διάβασε το ΦΕΚ περί προσθηκών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενο προ του 85 και απαλλαγή. Ας έχει 10 ορόφους πρόβλεψη και εσύ υλοποιείς τον 1.

Απαλλαγή σημαίνει έλεγχος των προϋποθέσεων απαλλαγής κατά περίπτωση και εν συνεχεία έλεγχος μόνο της προσθήκης, με τους τότε κανονισμούς όπως είπαμε. Οι προϋποθέσεις ίσως περιλαμβάνουν υπολογισμό τέμνουσας βάσης, ανάλογα με τον κανονισμό του υφισταμένου.

Μην συγχέεις την προσθήκη με τις αλλαγές χρήσης / μετατροπές, που περιγράφονται στο β' μέρος του ΦΕΚ. Εάν κάνεις προσθήκη σε υφιστάμενο προ του 85, τότε 100% απαιτείται έλεγχος του συνόλου με καν.επε.

Τέλος, για την συγκεκριμένη περίπτωση, εξαρτάται από εσένα. Θα κληθείς να γράψεις μία έκθεση αυτοψίας (ή τεχνική έκθεση καν.επε., βάφτισέ την όπως θες). Εκεί θα πρέπει να αναφέρεις εάν εφαρμόσθηκε η αρχική μελέτη ή όχι. Εάν πεις ναι μεν αλλά, θα πρέπει να ισχυριστείς ότι η διαφοροποίηση επηρεάζει μόνο τοπικά το φορέα. Ισχύει αυτό; Κανονικά πρέπει να ξαναγίνει μελέτη αφού προστέθηκαν κολώνες. Ίσως μπορείς να πεις ότι η επέμβαση έγινε εκ των υστέρων, χωρίς μονολιθική σύνδεση. Στο μοντέλο για την προσθήκη δε θα βάλεις τις κολώνες αυτές;

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε ναι έχεις δίκιο 100%, δεν υπάρχει περίπτωση προσθήκης για προ του 85 χωρίς ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Επίσης, έχεις πάλι δίκιο για την περίπτωση που ανέφερα, οπότε βλέπω τον ΚΑΝ.ΕΠΕ μονόδρομο. Είναι από τις περιπτώσεις που η διαφορά είναι ελάχιστη και δεν μου κάθεται καλά να μπει στη διαδικασία του ΚΑΝ.ΕΠΕ αλλά πράγματι υπάρχει άλλος φορέας που σημαίνει άλλο κέντρο βάρους, άλλο κέντρο ελαστικής στροφής, ιδιοσυχνότητα κτλ.

Σκέφτομαι και την περίπτωση για προσθήκη καθ' ύψος μεταλλικού ώστε να "βγαίνει" πιο άνετα ο ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, απλά μία τελευταία παρατήρηση. Δεν γνωρίζω πόσους ορόφους έχει το υπάρχον ούτε το συγκεκριμένο φορέα, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι ο μεταλλικός φορέας είναι η βέλτιστη λύση. Θα συναντήσεις μία σειρά από προβλήματα, όπως είναι η τοποθέτηση συνδέσμων δυσκαμψίας, η μη συμμετρική τοποθέτηση στύλων γιατί στο μπετονένιο θα υπάρχουν π.χ. φουρούσια, και διάφορα άλλα όπως η ενσωμάτωση των αγκυρίων.

Επιπλέον, ο μεταλλικός φορέας αυτομάτως ακυρώνει τον καν.επε. ο οποίος αφορά κατασκευές αμιγώς από σκυρόδεμα. Επομένως ξεχνάς επιλύσεις όπως είναι η pushover και οι συντελεστές m, δηλαδή πας υποχρεωτικά με χρήση του συντελεστή q.

Θα γλιτώσεις βέβαια σημαντικό βάρος, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως η κατασκευή στύλων-δοκών από σκυρόδεμα και επικάλυψη μία ελαφριά ξύλινη στέγη, καθώς και ελαφρά διαχωριστικά. Έτσι παράλληλα διατηρείς το στατικό χαρακτήρα του υπάρχοντος.

Δοκίμασε να "στήσεις" μεταλλικό φορέα και θα καταλάβεις τους προβληματισμούς μου. Από την άλλη πλευρά, εάν ο σκελετός από σκυρόδεμα έχει συμμετρία στη θέση των στύλων, εάν μπορείς να συνεργαστείς εξαρχής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εάν η στέγη δεν έχει μεγάλους εξώστες, ο μεταλλικός σκελετός μπορεί πραγματικά να είναι καλή λύση.

 

Edited by Toxus1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια περίπτωση άδειας νομιμοποίησης κτισμάτων προ '55 που ανακατασκευάστηκαν το 1990. Πάω με κανονισμό του '84 ή με ΚΑΝ.ΕΠΕ.? 

Link to comment
Share on other sites

Ο ν4495/17 δεν εχει υποχρεωση ΚΑΝΕΠΕ.

Αν δεν αφορα αυτου του ειδους την διαδικασια παρα μονο απλη νομιμοποιηση στην πολεοδομια η Υ.Α περι ΚΑΝΕΠΕ δεν περιλαμβανει την περιπτωση νομιμοποιησεων.

Κατα τη γνωμη μου ειναι στην διακριτικη σου ευχερεια (αν και πολλες φορες η εφαρμογη του ΚΑΝΕΠΕ δινει ευμενεστερα αποτελεσματα ιδιως αν μπορεις να λαβεις υποψιν σου και τις τοιχοποιες)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.