Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στην προεδρία του ΤΕΕ με 14 προτάσεις


Engineer

Recommended Posts

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός παρουσίασε τον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο της θητείας του με σειρά προτάσεων. Υποστηρίζει πως δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Γ. Στασινός: Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο στην προεδρία του ΤΕΕ με 14 προτάσεις

Τον απολογισμό του με τίτλο «ένας πολύτιμος χρόνος», για το πρώτο έτος στη θέση του Προέδρου αλλά και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών και της οικονομίας γενικότερα παρουσίασε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

 

Ο Γιώργος Στασινός προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις οποίες, όπως ανέφερε, μπορεί να προκληθεί ένα αναπτυξιακό σοκ και να ξανά-ξεκινήσει γρήγορα η ελληνική οικονομία, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου δουλειά και οι μηχανικοί. Οι προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ, οι οποίες όπως υποστηρίζει έχουν μικρή ή καθόλου δημοσιονομική επίπτωση, έχουν ως εξής:

 

1. Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ιδίως όπως το «εξοικονομώ» και άλλα εξοικονόμησης ενέργειας.

 

2. Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.

 

3. Προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του Νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού.

 

4. Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.

 

5. Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

 

6. Ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.

 

7. Ηλεκτρονική αδειοδότηση λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

 

8. Κίνητρα σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας.

 

9. Κίνητρα αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

 

10. Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης, καταπολεμώντας έτσι τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

 

11. Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.

 

12. Κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014. Έκδοση κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

 

13. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Παράλληλα ενοποίηση των επιτρεπομένων σταδίων προσφυγών για να μειωθεί ο χρόνος ανάθεσης.

 

14. Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

 

Πηγή: http://www.euro2day....hrono-sthn.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όμως αυτά είναι ανούσια ευχολόγια.

Το πλήρες κείμενο του απολογισμού βρίσκεται στην σελίδα του ΤΕΕ.

 

Και ο απολογισμός βέβαια δεν είναι εντυπωσιακός...

Κυρίως "νέες" ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ιστότοπο του ΤΕΕ, και "νέες" πραγματικές υπηρεσίες.

Συν κάτι συσφίξεις δημοσίων σχέσεων, συνδιοργανώσεις συνεδρίων κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Επαναφορά ελάχιστων αμοιβών, επίλυση θεμάτων ΕΔ μεταξύ ειδικοτήτων, κατάργηση εξετάσεων εν.επιθεωρητών...κλπ κλπ

 

Αυτά πως και τα ξεχασε?

Link to comment
Share on other sites

Ο απολογισμός μετριέται σε αριθμό διαγραφών μηχανικών λόγω χρεών προς το τσμέδε ή αριθμό διορθώσεων του νόμου για τα αυθαίρετα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να είχε σταματήσει το ΤΕΕ τη διενέργεια των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών. Και σε αυτό το ζήτημα κατάφερε το ΤΕΕ να πάει κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, αγνοώντας και τις ανακοινώσεις των επιστημονικών συλλόγων που διαφωνούσαν με τις εξετάσεις.

 

Εδώ πάει να βάλει από το παράθυρο τον αποκλεισμό από μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων των μηχανικών για τα πρώτα χρόνια μετά την απόκτηση του διπλώματος τους αφαιρώντας τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

 

Αν αρχίσω να λέω τα αρνητικά της διοίκησης Στασινού όμως δεν θα τελειώσω ποτέ. Να θυμηθούμε τη θέση που πήρε πριν ένα χρόνο στο δημοψήφισμα;

 

Το ότι ενώ η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έβγαλε απόφαση να μην χρεωθούμε αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές από το 2011, ο Στασινός όταν συζητείται το θέμα αυτό στο ΕΤΑΑ κάθε Τετάρτη, δεν έρχεται να υπερασπίσει τη θέση του ΤΕΕ και πηγαίνουμε οι ίδιοι 50 συνάδελφοι κάθε φορά που στο τέλος θα καταντήσουμε γραφικοί.

 

Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι στο μυαλό τους έχουν μόνο τη θέση που θα πάρουν σε τυχόν διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Και η υπουργοποίηση του προηγούμενου προέδρου του ΤΕΕ, τους δείχνει το δρόμο.

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μα ο Στασινός ψήφισε υπέρ της αύξησης των εισφορών το 2011 τώρα πως να έρθει να υπερασπιστεί κάτι που δεν συμφωνεί? Άλλωστε οι πολιτικοί και οι μελλοντικοί πολιτικοί κωλοτούμπες δεν κάνουν :mrgreen:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να είχε σταματήσει το ΤΕΕ τη διενέργεια των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών. Και σε αυτό το ζήτημα κατάφερε το ΤΕΕ να πάει κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, αγνοώντας και τις ανακοινώσεις των επιστημονικών συλλόγων που διαφωνούσαν με τις εξετάσεις.

 

 

Έχετε σκεφτεί όλοι οι Συνάδελφοι που είστε ενάντια των τυπικών - εύκολων εξετάσεων  των Ενεργειακών Επιθεωρητών τι θα επακολουθήσει όταν οι εξετάσεις καταργηθούν ;

 

Λόγω του ότι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι δημόσιο έγγραφο , απλά θα δημιουργηθεί ιδιωτικός φορέας Πιστοποίησης και θα πιστοποιεί με ένα σημαντικό κόστος . Άρα οι περισσότεροι Συνάδελφοι δεν θα δύνανται να Πιστοποιηθούν.

Edited by ISMINI
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται καμια πιστοποίηση αρκούν οι σπουδές.. Δεν ειναι δα το Πεα και φόρτωση καταλύτη σε πυρηνικό αντιδραστήρα..

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μα είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να απαιτείται Πιστοποίηση , ακόμη και στην Κύπρο όπου υφίστανται εξετάσεις και στην Ελλάδα  να μην απαιτηθεί ;  

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.