Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Από τα επίπεδα του 10% η μάχη του φθινοπώρου στη λιανική του ρεύματος


Engineer

Recommended Posts

Ραντεβού το… Σεπτέμβριο, όταν και θα προκηρυχθεί η πρώτη υποχρεωτική δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουν με τη ΔΕΗ οι ιδιώτες του ρεύματος.

 

Τρία είναι τα δεδομένα που διαμορφώνουν το από εδώ και πέρα παιχνίδι στην αγορά λιανικής, το οποίο διανύει μια μάλλον υποτονική περίοδο ενόψει και των ανατροπών που έρχονται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

 

Οι ιδιώτες της λιανικής έχουν πλέον αποσπάσει από τη ΔΕΗ ένα μερίδιο κοντά στο 10%. Ταυτόχρονα έχουν παρατείνει τις τρέχουσες προσφορές τους έως και τα τέλη Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό του 10% δεν αναμένεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές έως το Σεπτέμβριο.

 

Από την 1η Ιουλίου ξεκινά η μείωση κατά 15% των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία και εκτιμάται ότι θα κρατήσει πάνω – κάτω τα σημερινά μερίδιά της, καθώς και ότι θα "μαζέψει" κάποιες διαρροές.

 

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, σε ποσοστό ίσο με το 8% της ποσότητας του ρεύματος που διακινήθηκε το 2015 στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Η φυσική παράδοση των προϊόντων θα γίνει εντός του τέταρτου τριμήνου του 2016.

 

Αυτό σημαίνει ότι το Σεπτέμβριο, με ξεκαθαρισμένο το τοπίο, θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η μεγάλη μάχη του ανταγωνισμού στη λιανική του ρεύματος. Ενόψει των φθινοπωρινών εξελίξεων, και ακριβώς επειδή η τρέχουσα περίοδος θεωρείται εμπορικά "ουδέτερη", η μάχη προσέλκυσης νέων πελατών έχει κάπως ατονήσει.

 

Δεν σημαίνει αυτό φυσικά ότι ο ανταγωνισμός θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια τους δυο καλοκαιρινούς μήνες που μεσολαβούν ως το Σεπτέμβριο. Ενόψει των νέων μειωμένων κατά 15% τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου, το πιθανότερο είναι ότι οι ιδιώτες του ρεύματος θα επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, αλλά σε κάθε περίπτωση, εφόσον γίνουν κάποιες κινήσεις, δεν θα είναι παρά "διορθωτικές".

 

Σε κάθε περίπτωση η μάχη του φθινοπώρου θα ξεκινήσει από τα επίπεδα του 10%. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το Μάιο το μερίδιο των ιδιωτών ανήλθε στο 9,46% έναντι 8,62% τον Απρίλιο, αυξήθηκε δηλαδή κατά 0,8%. Αντίστοιχα, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε στο 90,5% έναντι 91,38% τον Απρίλιο.

 

Όσο για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, την έχει "φωτογραφίσει" η ίδια η κίνηση της ΔΕΗ να μειώσει κατά 15% τα τιμολόγιά της. Με δεδομένο ότι η τιμή εκκίνησης πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τα (μειωμένα κατά 15%) τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδιά τους, θεωρείται βέβαιον ότι αυτή θα καθοριστεί πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινείται σήμερα η Οριακή Τιμή Συστήματος.

 

Πηγή: http://energypress.g...ki-toy-reymatos

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.