Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σητεία: αντιδράσεις για τις ηλιοθερμικές μονάδες


Engineer

Recommended Posts

Το πράσινο φως για ακόμα μία βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ΑΠΕ έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την ανατολική Κρήτη.

 

Παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αντίρρηση της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων, λόγω των επιβαρυντικών συνεπειών τους για το περιβάλλον και κυρίως λόγω της μεγάλης έκτασης γης που καταλαμβάνουν, ο υπουργός ενέκρινε την πρόταση της κοινοπραξίας των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy.

 

Η απόφαση αφορά την επέκταση της εκδοθείσας άδειας για δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52 ΜW, από τα 38 που έχουν αδειοδοτηθεί στο παρελθόν (εντός όμως διαφορετικού νομικού πλαισίου για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά).

 

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, το έργο θα καταλαμβάνει συνολικά περίπου 1.700 στρέμματα γης με 24.000 ηλιοστάτες, επιφάνειας 19 τ.μ. ο καθένας.

 

Ο ηλιοθερμικός σταθμός παράγει ενέργεια μέσω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τους ηλιοστάτες σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου.

 

Από εκεί θερμαίνεται μια δεξαμενή νερού το οποίο μετατρέπεται σε θερμό ατμό, που τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η εγκατάσταση τέτοιων έργων απαιτεί τεράστιες επίπεδες εκτάσεις για την τοποθέτηση των ηλιοστατών, κάτι που δεν συναντά κανείς στα βουνά της Σητείας και άρα θα προκύψει ευρείας έκτασης αλλαγή της μορφολογίας της περιοχής.

 

Τις ενστάσεις των τοπικών φορέων τροφοδοτεί επιπλέον η μεγάλη ποσότητα νερού που θα καταναλώνει το έργο, ενώ συνολικά για την Κρήτη αποτελεί «αιτία πολέμου» η θεσμοθέτηση της χρήσης των γεωτρήσεων για ενεργειακά έργα, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για ύδρευση και άρδευση σε όλο το νησί.

 

Τα υδατικά αποθέματα

 

Ειδικά στην ξηρή περιοχή της Σητείας, με τις ελάχιστες πηγές νερού, θα αποτελέσει πλήγμα η προβλεπόμενη ετήσια κατανάλωση των 124.000 κυβικών από τον ηλιοθερμικό σταθμό, ο οποίος θα τροφοδοτείται με νερό και από γεώτρηση της περιοχής.

 

Σε συνδυασμό με άλλες «υδροβόρες» δραστηριότητες για τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έγκριση, όπως το γειτονικό γκολφ στη Μονή Τοπλού, η συγκεκριμένη «επένδυση» δημιουργεί προβληματισμό για τα υδατικά αποθέματα της περιοχής.

 

Σοβαρό ζήτημα επίσης αποτελεί η πρόβλεψη για μονάδα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, η οποία εγγυάται την παροχή ρεύματος στο σύστημα για πέντε ώρες σε περιόδους αραιής νέφωσης.

 

Η ενέργεια θα αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μείγμα νιτρικού νατρίου και καλίου) το οποίο φτάνει σε θερμοκρασίες 400 έως 600 βαθμών Κελσίου.

 

Το στοιχείο αυτό μετατρέπει την «πράσινη» ενέργεια σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση η οποία μάλιστα ενέχει και κίνδυνο ατυχήματος από πιθανή έκρηξη σε περίπτωση ανάμειξης του υπέρθερμου ατμού με τα υγροποιημένα άλατα.

 

Εξ αυτού του λόγου, τα έργα με μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Οδηγίας Sevezo.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης, στις παρατηρήσεις που έχει στείλει ως προς την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία νέα αδειοδότηση για ηλιοθερμικούς σταθμούς στο νησί, ενώ έχει απειλήσει πως αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της θα προσφύγει κατά του σχετικού νόμου στο ΣτΕ.

 

Σοβαρή επιπλοκή

 

Για το συγκεκριμένο έργο ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως «είχε πάρει θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς ήταν το πρώτο αντίστοιχο που μας ήρθε. Και τότε όμως η έγκριση αφορούσε τα 38 MW και όχι την επέκταση σε 52 MW. Στην πορεία ζητήσαμε συνολικά τη μη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων στην Κρήτη λόγω της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνουν και των μεγάλων παρεμβάσεων που απαιτούν στη γεωμορφολογία του τόπου».

 

Σοβαρή εμπλοκή, τέλος, έχει προκύψει με το συγκεκριμένο έργο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου έχει χωροθετηθεί.

 

Ενώ αρχικά η έκταση θεωρούνταν «δημοτική», γεγονός που θα απέφερε σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου Σητείας, στην πορεία χαρακτηρίστηκε «δασική», εξανεμίζοντας τις προσδοκίες για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...enes-ependyseis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

αυτοι στην Κρητη, καθε τοσο ολο και δεν θελουν ή απορριπτουν ή προτεινουν ή αντιπροτεινουν, ή αρνουνται, 

αναλογα με τα "ωφελη" που περιμενει καθε Δημος  απο την -οποιαδηποτε- επενδυση....

 

Η  προιστορια λεει τα εξης

 

Δημοσίευση 29 Σεπτέμβριος 2015 - 18:33

και να προσθεσω  και αυτο περι "συνεκμεταλλευσης"  των  ΑΠΕ,  με τους ΟΤΑ  κλπ τοπικους φορεις..

http://energypress.g...-ape-stin-kriti

και

"αυτο"  ειναι που θυμαμαι απο το φορουμ...[ειναι μεταξυ των αριστων συζητησεων του φορουμ..]

αξιζει να το θυμηθουμε  ιδιαιτερα εκει που λεει...

"Αντίθετα προτείνεται να απελευθερωθούν οι «μικρές» ανεμογεννήτριες για τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς ή φυσικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός μεγαλύτερη διασπορά (μικρών) σταθμών παραγωγής και αφετέρου δυνατότητα επένδυσης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.

Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μικρών έργων, και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων παρά η είσοδος κολοσσών."

 

http://www.michaniko...

 

υπαρχει και αυτη η συζητηση

 

http://www.michanikos.gr/topic/44465-Η-Κρήτη-κόβει-τον-αέρα-της-ΤΕΡΝΑ/?p=810750

 

όσο για την ανωτερω ειδηση, απο το περιεχομενο της φαινεται οτι η αρνηση προηλθε απο το γεγονος οτι η εκταση δεν ηταν δημοτικη...και δεν θα ειχαν οφελη...

[αυτο δεν σημαινει οτι -πιθανον-  δεν  εχουν δικηο για την ισοπεδωση τοπιου και κατασπαταληση χιλιαδων τονων νερου...απλα αυτα τα ηξεραν και τα ειχαν αποδεχθει οσο "νομιζαν" οτι οι εκτασεις ειναι δημοτικες και οι Δημοι θα ειχαν εσοδα.]

 

 

"Σοβαρή εμπλοκή, τέλος, έχει προκύψει με το συγκεκριμένο έργο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου έχει χωροθετηθεί.

Ενώ αρχικά η έκταση θεωρούνταν «δημοτική», γεγονός που θα απέφερε σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου Σητείας, στην πορεία χαρακτηρίστηκε «δασική», εξανεμίζοντας τις προσδοκίες για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή."

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

To ότι όλη η υπόλοιπη χώρα συνδράμει για να έχουν οι Κρητικοί και όλοι οι μή διασυνδεμένοι, νορμάλ τιμή στη KWh δε τους λέει κάτι ε;

 

Ε ας συνδράμουν κι αυτοί με το τρόπο τους. Δηλαδή στη Πτολεμαίδα, στη Φλώρινα, που εχουν ξεκληριστεί ολάκερα χωριά για τα "λατομεία" λιγνίτη, είναι καλύτερα;

 

Αναγκαία κακά όλα.

  • Upvote 5
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

To ότι όλη η υπόλοιπη χώρα συνδράμει για να έχουν οι Κρητικοί και όλοι οι μή διασυνδεμένοι, νορμάλ τιμή στη KWh δε τους λέει κάτι ε;

 

Ε ας συνδράμουν κι αυτοί με το τρόπο τους. Δηλαδή στη Πτολεμαίδα, στη Φλώρινα, που εχουν ξεκληριστεί ολάκερα χωριά για τα "λατομεία" λιγνίτη, είναι καλύτερα;

 

Αναγκαία κακά όλα.

 

Οταν σου λεει ομως οτι σε ενα νησι το οποιο πάσχει απο το θέμα της υδρευσης και αυτη η εγκατασταση "πρασινης" ενεργειας θα χρειαζετε 125000 κυβικα τον χρονο ειναι ενα μεγαλο θεμα.

Το παραδειγμα σου με την Πτολεμαιδα ειναι αβασιμο καθως εκει εχει ορυκτο πλουτο που δεν μπορει να μεταφερθεί καπου αλλου πρακτικα και εκτος αυτου αν η λογικη ηταν οπου δεν ειναι τοσο ασχημα οσο στην Πτολεμαιδα να το καναμε μπου***λο τοτε να βαζαμε σε ολη την χωρα φωτοβολταικα και σε καθε χωραφι ανεμογεννητριες. 

  • Upvote 1
  • Downvote 5
Link to comment
Share on other sites

εγραψα πιο πανω

 

[αυτο δεν σημαινει οτι -πιθανον-  δεν  εχουν δικηο για την ισοπεδωση τοπιου και την κατασπαταληση χιλιαδων τονων νερου...απλα αυτα τα ηξεραν και τα ειχαν αποδεχθει οσο "νομιζαν" οτι οι εκτασεις ειναι δημοτικες και οι Δημοι θα ειχαν εσοδα.]

 

Επομενως προκειται για προσχηματικη αρνηση, που εχει σχεση μονο με τα εσοδα των Δημων που "διεκδικουσαν" τις σχετικες εκτασεις...

 

 κι αν διαβασεις ολες τις παραθεσεις, θα  δεις οτι για την Κρητη καθε τοσο προτεινεται και καποιο επιχειρηματικο σχεδιο..

 

και καθε φορα  αρνειται ο "τοπικος πληθυσμος" [με πολλα  ερωτηματικα...οκ?]

 

και καθε φορα πανε  σε αλλη λυση  για να ξανααρνηθουν..

 

αν διαβασεις τις συζητησεις που παρεθεσα πιο πανω,  θα δεις απο πού ξεκινησαν με τις Α/Γ,

που μετα τις ηθελαν σε ολο το νησι "καθε στάνη και απο μια.."

για να καταληξουν προσφατα σε ενα "μικτο" συστημα..

 

- καλωδιο  [ακομα και για την διαδρομη του διαφωνησαν...]

- μετα πετρελαίου   ή κατι παρομοιο...

 

οσο για την Πτολεμαιδα

κανενας δεν ειπε να μεταφερθει αλλου το μοντελλο,

αλλα εκει συμβαινει οτι οι κατοικοι "αποδεχθηκαν" αυτον τον τροπο ζωής, "ανταλασσοντας "

την οποιαδηποτε γεωργικη απασχοληση ειχαν, με τη βεβαιοτητα μιας θεσης.

 

 

κανενας ομως δεν ισχυριζεται οτι ο τροπος λειτουργιας των εκει εργοστασιων ειναι και ο  προσφορωτερος,

απο αποψη ¨"υγειας" των κατοικων 

ή και του περιβαλλοντος...για την αποκατασταση,  παντως,  του οποιου υπαρχουν "δεσμευσεις"

και καποιος  συναδελφος που ξερει περισσοτερα  ας μας πει σχετικα.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Οταν σου λεει ομως οτι σε ενα νησι το οποιο πάσχει απο το θέμα της υδρευσης και αυτη η εγκατασταση "πρασινης" ενεργειας θα χρειαζετε 125000 κυβικα τον χρονο ειναι ενα μεγαλο θεμα.

 

ο σταθμός θα είναι αερόψυκτος και αυτή η κατανάλωση αντιστοιχεί σε σταθμό επταπλάσιας ισχύος οπότε μάλλον δεν είναι σωστή τιμή

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αναλογίστηκες Kane ποτέ τι θα ήταν η Πτολεμαιδα χωρίς τη ΔΕΗ και τι επίπεδο διαβίωσης θα είχαν οι κάτοικοι ή θέλεις να στο αναλύσω?

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πάλι τα ίδια.Σαφώς και έχει πρόβλημα η Κρήτη όχι μόνο ΔΕΗ αλλά και νερού (φέτος η χρονιά ήταν δράμα).Η λογική οτι συνδράμει η υπόλοιπη χώρα για την Κρήτη δεν την καταλαβαίνω.Το οτι κάποια νησιά είχαν ειδικό φορολογικό καθεστώς θα με κάνει να μισήσω τους κατοίκους?Με την ίδια  λογική λοιπόν θα έπρεπε να γίνουν έργα μόνο στις περιοχές που είχαν σημαντικά έσοδα στο κράτος (Από τουρισμό,γεωργία κτλ).Εδώ χανόμαστε και πάλι τα έχουμε με τον ''γείτονα'' μας ο οποίος είναι στην ίδια κατάσταση με μας.Και σαφώς είμαι υπέρ των επενδύσεων που θα δώσουν ανάπτυξη (όποιος έχει πάει στον αθερινόλακκο καταλαβαίνει τι λέω) στην περιοχή τα υπόλοιπα είναι μικροκομματικές αηδίες που δεν με ενδιαφέρουν

Link to comment
Share on other sites

.Η λογική οτι συνδράμει η υπόλοιπη χώρα για την Κρήτη δεν την καταλαβαίνω.

άμα εσύ πλήρωνες την ενέργεια που καταναλώνει κάποιος άλλος που επιπλέον αρνείται οποιοδήποτε μέτρο που θα μειώσει τις πληρωμές σου θα το καταλάβαινες

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.