Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έρχεται η κατάργηση εξετάσεων για την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή;


dionysg

Recommended Posts

Οποιοι νομιζουν οτι οι εξετασεις θα ανεβασουν τις τιμες σε λογικα (υποκειμενικο αυτο) επιπεδα ειναι γελασμενοι...

Περσι στην περιοδο ξηρασιας "συνεργαζομουν" με μονιμα που μου εβγαζε ΠΕΑ με 50€ ολα μεσα.

Οχι, δεν το υπεγραφε. Το εκανε....

 

Εις υγειαν...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συγγνωμη ειμαι συνδεδεμενος απο FB και δεν τα βγαζει

 

 

Αυτο που λεω ειναι οτι, εδωσα εξετασεις για να περασω στο πανεπιστημιο, εδωσα τοσες εξετασεις για τα μαθηματα μου, πηρα πτυχιο, εκανα σεμιναρια ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ για να ενημερωθω για τον τροπο χρησης των ΤΟΤΕΕ. Γιατι να πρεπει να γουσταρω να δωσω και αλλες;;;;

Γιατι πρεπει να δινω εξετασεις για τους επιθεωρητες και οχι για τα αυθαιρετα; ποιος μπορει να κανει σωστη και ακριβης δηλωση αυθαιρετου εαν δεν κατεχει ΝΟΚ,ΓΟΚ κτλ κτλ;;;; και ποιος ποιστοποιει ποιος τα γνωριζει αυτα;

Επομενως εμεις αντι να πουμε σαν Μηχανικοι οτι πρεπει να ματωνουμε για να παρουμε αδεια ασκησεως με πρακτικη εργασια και σοβαρες εξετασεις (βλεπε Αγγλια) εμεις κοιταμε να γκιρινιαξουμε για την ιδιοτητα του ενεργειακου επιθεωρητη .... γτ;;;;

Edited by terry
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η γνωμη μου ειναι οτι η πιστοποιηση για να λειτουργησει και για να ειναι δικαιη, πρεπει να ειναι καθολικη, ειδαλλως δεν εχει εννοια και ειναι μια απλη σπασμωδικη κινηση εισπρακτικου χαρακτηρα ενος κρατους σε κατασταση απογνωσης.

Απο την μια ειναι γεγονος οτι η περιοδικη πιστοποιηση των προσοντων ενος μηχανικου θα ανεβαζε το επιπεδο των παρεχομενων υπηρεσιων και συναμα θα δημιουργουσε μια παραλληλη οικονομια (αυτης των εταιριων που κανουν σεμιναρια, νοικιαζουν χωρους γι να κανουν σεμιναρια, απασχολουν προσωπικο, καταναλωνουν τυροπιτες, καφεδες, εισπρατει το κρατος φορους και γενικα ειναι ενα τεχνασμα για να κινειται η οικονομια).

Απο την αλλη ομως, δεν μπορει να ειναι επιλεκτικη αυτη η πιστοποιηση. Πιστοποιηση σε ολα, ειδαλλως καθολου πιστοποιηση.

Να ξερει καποιος οταν παιρνει το πτυχιο οτι δεν αρκει να εχει σφραγιδα, αλλα οτι θα χρειαστει να την "ανανεωνει" ανα τακτα χρονικα διαστηματα.

Εναλλακτικα ας αναβαθμιστει ο ρολος των εξετασεων αδειας ασκησης επαγγελματος.

Ας γινουν οι εξετασεις πιο απαιτητικες και επικουρικα να ειναι υποχρεωτικη η παρακολουθηση σεμιναριων.

Ενα πραγμα ειναι δηλαδη η υποχρεωτικη παρακολουθηση σεμιναριων για την πιστοποιηση και αλλο εντελως πραγμα ειναι η υποχρεωση διενεργειας εξετασεων.

Εγω ειμαι οπαδος της 1ης λυσης.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Να πω καταρχήν ότι είμαι από αυτούς που πήραν την απόφαση και έδωσαν τις εξετάσεις, μολονότι υποψιαζόμουν ότι αυτές αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν.

 

Και αυτό γιατί ενώ είχα κάνει τα σεμινάρια από το 2012, μόλις φέτος αποφάσισα να ασχοληθώ με τα ΠΕΑ (τελευταίος τζόγος πριν τα κλείσουμε όλα)  οπότε δεν θα ήθελα η όποια μικρή «δυναμική» αρχίζει να αποκτάει αυτός ο τομέας στην επαγγελματική μου δραστηριότητα να ανακοπεί με νέες αναβολές μετά τη λήξη της διορίας που είχαν δώσει για τις εξετάσεις.

 

Ζορίστηκα και προβληματίστηκα αρκετά με αυτήν τη διαδικασία.

 

Από τη μια η ύλη, μέσα από την οποία μου καλύφθηκαν αρκετές έως πολλές απορίες, γνώσεις (οκ, θεωρητικές) που δεν κατείχα, ίσως λόγω ειδικότητας. Έκανα συχνά την σκέψη, πως αρμόδιοι για αυτήν τη διαδικασία θα έπρεπε να ήταν μόνο οι μηχ-μηχ (αυτοί κατέχουν τη γνώση της Α.Θ., των ΚΚΜ!), αλλά από την άλλη, ρε γαμώτο, το ενεργειακό είναι κάτι πιο σφαιρικό, που αφορά όλες τις κατασκευαστικές ειδικότητες. Ενδεχομένως πχ να χρειαζόταν μια νέα ειδικότητα για να έχει σπουδάσει κανείς για να είναι σε θέση να απαιτήσει μη πιστοποίηση για τις γνώσεις του.

Θα μου πείτε, κατασκευαστικές δίχως κατασκευή. Και όντως, στη θεωρία, αυτή η θεωρητική ύλη είναι εν δυνάμει αρωγός στις ιδανικές συνθήκες όπου η ενεργειακή πιστοποίηση είχε ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση.

 

Από την άλλη το ζόρι των εξετάσεων που φαντάζομαι πως αυξάνει αναλόγως με την πάροδο ετών από κτήσης πτυχίου. Γιατί πόσες φορές πια αντέχει κανείς να περάσει από διαδικασίες κρίσεων, ειδικά όταν αυτές θα καθορίσουν τη δυνατότητα για την όποια πενιχρή επαγγ.δραστηριότητα? Όχι τυχαία, όσοι ήταν 45+ στο «εξεταστικό ραντεβού» που συμμετείχα, κόπηκαν. Να φταίει η μη εξοικείωση με τους Η/Υ ή η απόσταση από τη λογική του διαβάσματος λόγω ηλικίας? Οπότε αυτοί που κόπηκαν κ κυκλοφορούν ελεύθεροι και υπογράφουν, δεν είναι άραγε «καλοί» ενεργ. Επιθεωρητες? Από την εμπειρία των εξετάσεων κ τη δομή τους, θα πω ότι δεν ισχύει απαραίτητα κάτι τέτοιο. Θα μπορούσα εξισου να είχα κοπεί, εάν δεν μας είχαν δώσει τα φώτα τους οι συνάδερφοι εδώ στο φόρουμ. Από την άλλη, κ «κακοί» ενεργ. επιθεωρητές να είναι, πως μπορείς να καταλογήσεις «ανικανότητα» σε κάποιον είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω διαφορετικού αντικειμένου, όταν δεν του έχεις αφήσει άλλη εναλλακτική επιβίωσης?

 

Στην πτωχευμένη χώρα, το υποχρεωτικό, για τις συναλλαγές των ακινήτων, ΠΕΑ δεν μπορεί παρά να εκλαμβάνεται από τον πολίτη ως έμμεση φορολογία, και δεν τον αδικώ για αυτό. Από την άλλη είναι απίστευτη η καθημερινή βία με τους υποψήφιους και μη πελάτες, που πέρα του ότι έχουν δεδομένη την ταρίφα του 50ρικου, πιέζουν σθεναρά προς τα κάτω. Γιατί όντως, πόσο να κοστίζει πια ένα «μπακαλόχαρτο»? Όσο το μπακαλόχαρτο του ηλεκτρολόγου των 10min!

 

Οπότε φίλε trotski που εύκολα μίλησες για «συλλογικές αποφάσεις», μήπως πριν ανάγουμε τη συμμετοχή στις εξετάσεις ως δείγμα ή όχι συλλογικής διάθεσης, μήπως να αναρωτηθούμε πρώτα για την απουσία θεμιτού ανταγωνισμού?

 

Εν κατακλείδι θα πω ότι οι «πιέσεις προς το Υπουργείο» είναι σε λάθος βάση. Ας ανοίξουν οι εξετάσεις, ας κλείσει όμως το επάγγελμα, με επαναφορά της ελάχιστης, έστω κ σε χαμηλότερη οικονομική απολαβή από τα «150».

 

Αμπελοφιλοσοφώ κ γω, στη μνημονιακή πτωχευμένη αλαφιασμένη χώρα.

  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

... κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση μιας ιδιότητας για να σωθεί ένα επάγγελμα σε μιά χώρα που δε θέλει να το σώσει και ούτε θέλει να σωθεί ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΕΛΕΓΧΟΣ από το κράτος. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους.

Να ελέγχει.

Ο ιδιώτης μηχανικός να ενεργεί και ο δημόσιος να ελέγχει.

Αφαιρώντας την άδεια άσκησης για τις παπάτζες ΠΕΑ, τότε θα μπορέσει να ανέβει και το επίπεδο των ΠΕΑ και να φτάσουν σε ένα λογικό ποσό.

Επίσης θα τελειώσει η ενοικίαση της σφραγίδας.

 

Στο σενάριο λοιπόν που το κράτος πει ΔΕΝ κόβω τις εξετάσεις.

τι θα γίνει;;;

θα πάμε και θα δώσουμε 10000 άτομα.

Θα περάσουν οι 7000 (σύμφωνα με τα στατιστικά του Ινζάγκι).

Και σε βάθος χρόνου θα αυξηθούν..

Μια τρύπα στο νερό δηλαδή..

Θα βελτιώσει της ποιότητα;;; Θα βελτιώσει την τιμή;

Για την ποιότητα ευθύνεται το κράτος που δεν ελέγχει.

Για την τιμή η ηλίθια δική μας νοοτροπία.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ.

Πετάξτε εκτός επαγγέλματος τα λαμόγια με τα τηλεφωνικά ΠΕΑ, τους φωτογραφικούς ελέγχους δόμησης κ.λπ..

 

Ας κάνουμε τα απλά που θα δώσουν λύσεις.

  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

Παιζει και το σεναριο να μην πανε 10.000 ατομα να δωσουν, για να περασουν οι 7000, αλλα να πανε πχ 5000Ε και να περασουν οι 3500.

Αμεσως αλλαζει η μοιρασια στην πιτα..

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.