Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί Mac ο λόγος...


Παναγιώτης

Recommended Posts

τα προγράμματα που χρησιμοποιεί κάποιος είναι άμεση συνάρτηση του τι υπολογιστή έχει. Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με κάτι άλλο εκτός από autocad για ποιο λόγο να μην το κάνεις?

 

Οι μηχανικοί που ήδη έχουν μάθει κάποια προγράμματα και κυρίως ήδη έχουν αγοράσει κάποια προγράμματα δύσκολα θα αλλάξουν. Αλλά δεν είναι όλοι σε αυτήν τη φάση. Περιμένω λοιπόν ακόμα τους χρήστες mac να μας πουν τις εντυπώσεις τους.

Link to comment
Share on other sites

Myri, γλυκειά μου

Το σπάσιμο είναι διεθνές σπορ. Το παίζουν παντού. Αλλά δεν το χρειάζεται ο mac user. Υπάρχει πολύ φιλική κοινότητα μεταξύ των χρηστών...

 

Παναγιώτη (έχουμε και οικογενειακές υποχρεώσεις και μόνο δύο χέρια)

Σοβαρά τώρα.

Σεδιαστικά προγράμματα υπάρχουν πολλά. Μα πάρα πολλά.

Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτό που ταιρειάζει στο ταπεραμέντο του.

Για δύο διαστάσεις: τα πραγράμματα της Claris, το ClarisCad, το ClarisDraw, το MacDraw Pro, τo Macdraft, το VectorWorks που είναι και 3 διαστάσεων, το Canvas και και και και...

Με κάθε ένα από αυτά κάνεις τα πάντα. Τα πάντα και μάλιστα με δημοσιογραφική ταχύτητα. (από τοπογραφικά, σχέδια κάλυψης μέχρι πλήρη μελέτη, μονόχρωμη ή έγχρωμη).

Εγώ χρησιμοποιώ ακόμη τα σχεδιαστικά της claris γιατί τα θεωρώ ιδανικά.

Τρισδιάστατα: ξεχάσατε ότι για δέκα χρόνια το Αrchicad δεν υπήρχε για PC. Μόνο για mac υπήρχε. Κανένας παλιός δεν υπάρχει μεταξύ σας? Η πρώτη ξεκλείδωτη έκδοση ήρθε από την Αμερική με δισκέττες για διδακτικούς σκοπούς από τον συνομιλητή σας και την πήραν όλοι οι θεσσαλονικείς macusers.

Στατικά:http://www.technologiki.com/products.html.

Βάσεις δεδομένων: FileMakerPro. (Aν δεν υπήρχε το πρόγραμμα αυτό όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ακόμη θα ταξινομούσαμε τα κειμήλια του Αγίου Όρους).

Όλα τα προγράμματα της ADOBE.

Και το φανταστικό:QuarkXPress για Desktop publishing (το χρησιμοποιούν όλα μα όλα τα τυπογραφεία και όλοι που θέλουν να γράψουν βιβλία υψηλών απαιτήσεων).

Επίσης πολλά μαθηματικά και στατιστικά πακέτα που κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη.

Link to comment
Share on other sites

το AutoCAD στα mac δεν υπάρχει καθώς και άλλα προγράμματα

 

λόγω δυσάρεστης εμπειρίας φίλου μου αρχιτέκτονα στα mac

που αναγκάζεται πλέον να δουλεύει σε 2 υπολογιστές ταυτόχρονα

και έχοντας επενδύσει και σε προγράμματα συμβατάμε mac πχ Vector

 

η γνώμη μου είναι πως για έναν φιλολογο τα mac μπορεί να είναι άριστα

για τον μηχανικό πάντως όχι ακόμη!!!!

 

και δεν νομίζω να προλάβουν να γίνουν γιατί όποιος εχει σκοπό να παιδευτεί ψάνοντας θα βάλει linux ή άλλα αντίστοιχα ελέυθερα λογιμικά

που είναι και δωρεάν

προς τα εκεί πηγαίνουμε

 

και κάτι τελευταίο για τους mac ακόμη και το ποντίκι που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι mac

για να μην πω για εκτυπωτές, scanner κλπ που δεν είναι όλα συμβατά

Link to comment
Share on other sites

Οι ΜΑΚ ειναι αριστοι για γραφικα, επεξεργασια, εικονας, βιντεο και καποια ιδιαιτερα μαθηματικα προγραμματα...Για λογισμικο μηχανικων κ γω δε νομιζω...

Link to comment
Share on other sites

@myri

Η αλήθεια είναι ότι το κάθε σύστημα έχει θετικά και αρνητικά. Πράγματι δεν είναι όλα τα περιφερειακά συμβατά. Και το ποντίκι του πρέπει να είναι mac, αλλά συγκρίνεται αυτό με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε PC? Σχεδιάζεις στο PC λες και το ποντίκι έχει πάρκισον. Η σταθερότητα του mac είναι ασύγκριτη. Αλλά ας μη πούμε περισσότερα.

Το AutoCAD στον macuser δεν χρειάζεται. Αυτό σε σας ακούγεται ακατανόητο. Αντίστοιχα είναι αδύνατο να καταλάβετε ότι για μας το AutoCAD φαίνεται αλλόκοτο. Εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Δεν αισθάνομαι την έλλειψή του. Αντίθετα (όσο παράξενο και αν σου φαίνεται) το θεωρώ απαράδεκτο και αντιεπαγγελματικό για μηχανικό. Ενώ είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα απορώ πως το χρησιμοποιούν συνάδελφοι! (Βλέπεις πόσο αντίθετες απόψεις υπάρχουν?) Αυτά που κάνει το AutoCAD το κάνει κανείς στο mac πολύ απλούστερα. Πιο εύκολα. Πιο γρήγορα. Πιο σωστά. Εντέλει πιο επαγγελματικά (και αυτά δεν σου τα λέει φιλόλογος αλλά συνάδελφος που έχει τραβήξει πολλά χιλιόμετρα γραμμές με τα προγράμματα που προανέφερα).

Το κάθε σύστημα έχει τη φιλοσοφία του και όποιος μάθει ένα (όπως είπε και ο Παναγιώτης) δύσκολα φεύγει να πάει σε άλλο. Και έχει την ερμηνεία του αυτό, γιατί για να κατακτήσει τη γνώση του, πέρα από τον γόνιμο χρόνο που δαπάνησε συνέδεσε με τη χρήση του και τον τρόπο της σκέψης του. Αν πει κάποιος να πάει από mac σε PC ή το αντίστροφο, είναι σαν να λέει ότι πρέπει να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, να αγνοήσει τη διανοητική λειτουργία και οργάνωση που κάνει για να παράγει κάτι, και να ξεκινήσει να σκέπτεται με έναν τρόπο που απέρριπτε μέχρι σήμερα. Γίνεται? Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό, όμως είναι ένα άλλο θέμα.

Στο ερώτημα που τέθηκε αν υπάρχουν προγράμματα για mac η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλά καλά και αξιόλογα για όλες τις δουλειές.

Και μια κουβέντα ακόμη.

Το 1991 βρέθηκα στην Κοπεγχάγη στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής όπου γινόταν μία έκθεση Αρχιτεκτονικού έργου που σχεδιάστηκαν με ψηφιακό τρόπο. Πρωτόγνωρα πράγματα για την εποχή. ΌΛΑ, ΟΛΑ είχαν γίνει με τον Macintosh LC το μοντέλο που μόλις είχε κυκλοφορήσει (κρατώ μέχρι σήμερα δύο τέτοια).Το PC τότε έκανε μόνο κοινόχρηστα πολυκατοικιών!!!

Link to comment
Share on other sites

εγώ δεν αμφιβάλλω οτι τα mac έχουν και πεονεκτήματα

ή οτι η φιλοσοφία τους είναι για πέταμα

ούτε οτι το AutoCAD ειναι ευαγγέλιο

 

επειδή όμως δυστυχώς ή ευτυχώς στο επάγγελμά μας δεν είμαστε αυτόνομοι

όπως ίσως σε άλλα (γι' αυτό ανέφερα και τον φιλόλογο)

αλλά σε διαρκή συνεργασία και αναταλαγή δεομένων με συναδέλφους της ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας

και δυστυχώς για όλους μας αυτό που επικρατεί είναι τα Windows και τo AutoCAD

τελικά αυτά είναι τα σημεία αναφοράς μας

 

δεν θεωρώ οτι μας "παίρνει" ούτε χρονικά ούτε οικονομικά να επενδύσουμε σε ένα σύστημα το οποίο εξελίσσεται τουλάχιστον ως προς τη συμβατότητα

 

και αν επρόκειτο να επενδύσω σε κάποιο "νέο σύστημα" θα προτιμούσα κάποιο ελέυθερο

 

δηλαδή γιατί να φύγω από τη σκλαβιά των windows για να περάσω σε αυτή των mac;;;;;;

------

και μια και αναφέρθηκες στο 1991

να υπενθυμίσω πως από το 94-98 η Macintosh πέρασε σοβαρή κρίση

Link to comment
Share on other sites

O καθένας έχει τις απόψεις του. Είναι σεβαστές. Όπως είπες όλα είναι μια σκλαβιά. Και μια συνήθεια προσθέτω (που είναι το ίδιο).

Ίσως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας εξέλιξης της μηχανογραφικής μελέτης που θα τη γνωρίσουν οι νεώτεροι. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνεται μετά από 30 χρόνια. Γιατί πριν 30 χρόνια οι σημερινές επιδόσεις φαίνονταν ως επιστημονική φαντασία.(εργάστηκα αρκετά χρόνια με λογαριθμικό κανόνα).

Εκείνο που βλέπω εγώ και είναι λίγο παρήγορο είναι ότι τα δύο συστήματα συγκλίνουν και με τον χρόνο το ένα προσεγγίζει το άλλο. Τα PC αντιγράφουν τον mac και ο mac αλλάζει λειτουργικά που είναι πιο κοντά στα PC. To νέο λειτουργικό (Τiger-intel) με particion του δίσκου λειτουργεί το μισό ως Windows και το άλλο μισό ως mac. Αλλά στατικό πρόγραμμα δεν έχω τρέξει ακόμα.(Εννοώ κάποιο στατικό για PC). Λέω μέσα μου "δεν μου χρειάζεται", "δεν κερδίζω τίποτε", αλλά κάποια στιγμή νομίζω θα καταπνίξω τις αντιδράσεις μου και θα το δοκιμάσω.

Link to comment
Share on other sites

Εκείνο που βλέπω εγώ και είναι λίγο παρήγορο είναι ότι τα δύο συστήματα συγκλίνουν και με τον χρόνο το ένα προσεγγίζει το άλλο. Τα pc αντιγράφουν τον mac και ο mac αλλάζει λειτουργικά που είναι πιο κοντά στα pc.

ώρα τους ήτανε, μετά από 30 χρόνια!!!!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Πλέον όταν λέμε Mac εννοούμε μόνο το λειτουργικό του και τα προγράμματα που το αξιοποιούν. Το υλισμικό (hardware) είναι πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό ίδιο. Ίδιοι επεξεργαστές, δίσκοι, κάρτες οθόνης, κ.ά.

 

Οι Mac μπορούν να χρησιμοποιήσουν και λειτουργικό Windows!

 

Τα πολύ καλά προγράμματα που έβγαιναν παλιά αποκλειστικά σε Mac τώρα πλέον βγαίνουν και σε Windows, μάλιστα οι εκδόσεις για windows βγαίνουν πιο γρήγορα, είναι ίσως πιο καλές και σίγουρα πιο φθηνές. Ο λόγος πολύ απλός. Η αγορά των Windows είναι απείρως μεγαλύτερη. Ο Mac κρατά ακόμα κάποια κάστρα όπως της επεξεργασίας video αλλά κι αυτά κάποια μέρα θα αλλωθούν για το λόγο που ανάφερα παραπάνω.

 

Όπως ειπώθηκε "σπασμένo" λογισμικό για Mac υπήρχε από παλιά, τουλάχιστον απ' το 1989 που γνωρίζω από πρώτο χέρι.

 

Για τους μηχανικούς στην Ελλάδα θεωρώ ότι η χρήση Windows είναι μονόδρομος για τους λόγους που ειπώθηκαν από προηγούμενους συνομιλητές. Δε είμαστε μόνοι μας στη γη! Αν θέλουμε να ανταλλάξουμε αρχεία, να μιλάμε την ίδια γλώσσα με λίγα λόγια, να βρούμε εξειδικευμένα στην Ελληνική νομοθεσία προγράμματα, να βρούμε προσωπικό που να γνωρίζει τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε, η λύση των Windows είναι μονόδρομος.

 

Πλέον και η Apple αυτό που κυρίως πουλάει και αυτό που την έσωσε από την χρεωκοπία είναι η πώληση design! Ο camelot που φαντάζομαι γνωρίζει καλά την ιστορία της Apple μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.