Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

air condition ψυκτική σωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου


sourmenidis

Recommended Posts

Έχω το εξής πρόβλημα. Εχω ένα air-condition ονομαστικά 12άρι που στις προδιαγραφές του λέει για σωληνώσεις 3/8 και και 1/4 της ιντσας. Θέλω να το τοποθετήσω σε ένα σημείο όπου υπάρχουν ετοιμοι εγκατεστημένοι σωληνες - καλωδια κλπ (τα οποια είναι εσωτερικά στον τοιχο μονωμένα, κάτω απ τον σοβά - εξου και η δυσκολία) αλλά οι σωληνώσεις είναι 1/2 και 1/4. Άρα αν αντί για 3/8 το συνδέσω σε 1/2 θα έχω συνεπειες, και ποιές; (μάλλον το προηγούμενο εγκατεστημένο ήταν 14άρι και γι αυτό είναι η χαλκοσωλήνα μεγαλύτερης διαμέτρου). Σας παρακαλώ αν καποιος ειδικός έχει κάποια απάντηση όσο το δυνατον συντομότερο για να το εγκαταστήσω.

Ευχαριστώ

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Αν το μηχάνημα καλύπτεται ακόμη από εργοστασιακή εγγύηση ότι και να κάνεις, καλό ή κακό,,πρέπει πρώτα να πάρεις το Ο.Κ απ' την αντιπροσωπεία. Αν δεν καλύπτεται το συζητάμε.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

αφορά εγκατάσταση δικού μου καινούριου κλιματιστικού αλλά δεν μιλάμε για την εγγύηση, αλλά για το αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επι της ουσίας υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Προφανώς αν δεν υπάρχει πρόβλημα δεν με απασχολεί τόσο και το θέμα εγγύησης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα ενώ αν υπάρχει δεν θα προχωρήσω ανεξάρτητα εγγύησης αφού θα υπάρχει πρόβλημα για το κλιματιστικό.

Link to comment
Share on other sites

Αφού την ευθύνη της εμπορικής εγγύησης την αναλαμβάνεις εσύ θα σου επισημάνω μερικά προβληματάκια:

1) Από το εσωτερικό μηχάνημα βγαίνει χαλκοσωλήνας 3/8" και πρέπει να τον συνδέσεις σε χαλκοσωλήνα 1/2". Με τι; Με σκληρή κόλληση.

2) Φτάνοντας στο εξωτερικό μηχάνημα με χαλκοσωλήνα 1/2" πρέπει να το συνδέσεις σε ένα ρακόρ 3/8". Πως; Πρέπει να κόψεις πάλι τον χαλκοσωλήνα της 1/2" και να κολλήσεις ένα κομμάτι ψυκτικού σωλήνα 3/8".

Αν λοιπόν το μήκος των σωληνώσεων που είναι προσαρμοσμένες εργοστασιακά στο εσωτερικό μηχάνημα φτάνουν για τη σύνδεση, χρησιμοποίησε αυτές και μην ανακατεύεσαι με κολλήσεις. Ή έστω κάνε μία ενδιάμεση κόλληση από 3/8" σε 3/8". Αν όμως δεν σου φτάνει το μήκος και ταυτόχρονα οι εγκατεστημένες σωληνώσεις είναι δυσπρόσιτες, κράτα αυτές.

Το ίδιο πρόβλημα έχω συναντήσει κι εγώ αρκετές φορές με προεγκατεστημένες σωληνώσεις εντός κλειστών ψευδοροφών. Όταν το μήκος σύνδεσης είναι λογικό, δεν μπορώ να επιβαρύνω τον πελάτη με ολική αποξήλωση και μάλιστα για υπερδιαστασιολογημένο κατά μια διάμετρο σωλήνα αερίου. Όσο για τα μηχανήματα που εγκατέστησα λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα  :)

 

Υ.Γ. Πρόσεξε μόνο το μήκος σύνδεσης να είναι εντός των ορίων που δίνει η εταιρεία και οι μονώσεις των εγκατεστημένων χαλκοσωλήνων να είναι σε καλή κατάσταση. 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και αν γινουν προεκτασεις/αλλαγες με κολλησεις πρεπει να υπαρχει προσοχη για αναφλεξη ειτε σε ευφλεκτα υλικα ειτε στο ιδιο το αεριο, ειδικα αν ειναι το νεο και ευφλεκτο R32.

Link to comment
Share on other sites

Ως ασχετος (εντελως) θα ρωτησω...

 

Ερωτημα 1

 

Δεν υπαρχει θεμα με τις πιεσεις οταν οι αλλαζουν οι διατομες, ειτε προς τα πανω, ειτε προς τα κατω..??

Ολα τα ψυκτικα υγρα, αναλογα και με το συμπιεστη, δουλευεουν σε συγκεκριμενες πιεσεις.

Αυτες δε θα αλλαξουν?

 

 

Ερωτημα 2

 

Υπαρχουν συστολες και διαστολες, για χαλκοσωληνες τετοιου τυπου?

Αν οχι, πως θα γινει η μεταβαση, απο τη μια διαμετρο, στην αλλη?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη απορία θα σου λυθεί αν βάλεις ένα μανόμετρο όταν το κλιματιστικό σου λειτουργεί στη θέρμανση. Θα δεις ότι η πίεση αυξάνεται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό και φτάνει σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από την ανώτατη λειτουργία του κύκλου. Π.χ σε ένα δικό μου Carrier 9άρι - inverter με R410a όταν δούλευε χειμώνα σε κύκλο 45οC συμπύκνωση (27 Bar) και 7οC εξάτμιση (9,9 Bar), η αρχική πίεση μόλις πήρε μπροστά το μηχάνημα έφτασε τα 36 Bar σε κάτι δευτερόλεπτα. Αν λοιπόν υπερδιαστασιολογούσα τον σωλήνα του αερίου κατά μια διάμετρο - με προϋπόθεση την σωστή πλήρωσή του με ψυκτικό αέριο κατά την εγκατάσταση - θα έπεφτε η πίεση; Με τίποτα. Δεν "μασάει" ο συμπιεστής :), αρκεί να υπάρχει αρκετό ψυκτικό στη δεξαμενή.

Η υποδιαστασιολόγηση του σωλήνα αερίου και η υπέρ/υπό-διαστασιολόγηση του σωλήνα του υγρού είναι άλλο θέμα, ας μην μπλέξουμε τώρα.

 

Στο ερώτημα 2 δίνεις σωστά και την απάντηση. Υπάρχουν συστολές για ψυκτικό χαλκοσωλήνα σε όλες τις υποδιαιρέσεις και αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αλλαγής διατομής.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Οι υπερδιαστασιολογημένοι σωλήνες δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κλιματιστικό, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

1. Έχουν γίνει οι απαραίτητες μετατροπές στα ρακόρ όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

2. Οι σωληνώσεις έχουν ελεγθεί σε δοκιμή πίεσης

3. Έχει αφαιρεθεί η υγρασία από τις σωληνώσεις με αντλία κενού

4. Έχει συμπληρωθεί ο σωστός τύπος και ποσότητα του ψυκτικού υγρού λαμβάνοντας υπ' όψη τον αυξημένο όγκο των σωληνώσεων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

5. Δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία του λαδιού στο κύκλωμα (με τελικό σκοπό να επιστρέψει στον συμπιεστή)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.