Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
george24

Προσθήκη εξώστη σε υπάρχον κτήριο.

Recommended Posts

Χαιρετώ το forum

Θέλω να ρωτήσω για μια προσθήκη εξώστη σε ένα υπάρχον κτίριο.

Σαν προφανή λύση βρίσκω το να μπουν σίδερα στο υπάρχον δοκάρι και στη συνέχεια με τον κατάλληλο οπλισμό να πέσει η πλάκα.

Το βασικό ερώτημα είναι α)αν είναι εφικτή η συγκεκριμένη λύση, β)κατα πόσο θα δέσει το παλιό με το νέο σκυρόδεμα και γ)πώς θα πιάσουν τα σίδερα μέσα στο δοκάρι.

Ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σου πω τι εχω δει, περα της επιστημης του μηχανικου....Προσθετος προβολος με βλητρα και ρητινη....Εχουν κατασκευαστει τωρα 12-15 χρονια κ δεν εχουν παθει τιποτα....Ουτε ρωγμη....Χωρις καμια μελετη ετσι....Δυστυχως εγω κατι τετοια βλεπω και με ποιανουν οι τυψεις που καθομαι κ ψειριζω το οτιδηποτε....Αν θες σου δινω κ κατασκευαστηκες λεπτομερειες αν κ δε θα το ηθελα γτ οπως ειπα εγιναν χωρις καμια μελετη...(φυσικα οχι σε δικη μου οικοδομη, εξαλλου πριν τοσα χρονια ημουνα 15χρονων)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το οτι είναι εφικτό αυτό να γίνει νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία. Το θέμα είναι αν προτείνεται μια τέτοια λύση η αν γενικά είναι καλό να αποφεύγεται λόγω επικυνδυνότητας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να το σχεδιασεις μπορεις...αλλα πόσο σιγουρος μπορει να εισαι για τη συνεργασια χαλυβα-ρητινης-σκυροδεματος??? Κ πως θα λαβεις υποψη σου αυτη τη συνεργασια...Γινεται, αλλα υπαρχουν μεγαλες αβεβαιοτητες..τις αβεβαιοτητες αυτες θελει να μειωσει, οσο γινεται, ο μηχανικος..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ξερω οτι μπορει να γινει οπως περιπου περιγραφηκε και με την διενεργεια μελετης.. Δεν ξερω να το κανω, αλλα παλιοσειρα μηχανικος που δουλευα καποτε το εκανε σε κτιριο στη Ν. Σμυρνη αν θυμαμαι καλα.. Ειχε κανει κανονικοτατα μελετη, ειχε περασει και απο πολεοδομια..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν 25 περίπου χρόνια έκανα προσθήκη εξώστη μήκους περίπου 10 μ. Ήταν ουσιαστικά διαπλάτυνση υπάρχοντος εξώστη από το 0.60μ στο 1.40μ. Χρησιμοποίησα φουρούσια ( ανα 3μ περίπου) των οποίων ο οπλισμός ( από ST37 Φ20 ) διαπέρασε τη δοκό και αγκυρώθηκε στο εσωτερικό σε διάτρητο χαλύβδινο έλασμα (κοινώς λαπάτσα) πάχους 10 mm. Η αγκύρωση έγινε με παξιμάδια Μ20 και τσίμπημα με ηλεκτροσυγκόλληση. Ο κλωβός των οπλισμών είχε προκατασκευασθεί και είχαν βέβαια κοπεί και τα σπειρώματα. Μετά την τοποθέτηση των φουρουσιών καλουπώθηκε και η πλάκα, με κύριο οπλισμό στο μήκος της (παράλληλα με τη δοκό). Η όλη κατασκευή άντεξε όχι μόνο την καθημερινή χρήση αλλά και μερικούς ισχυρούς σεισμούς ( πχ. Αιγίου 1995 ) χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τις ρητίνες σε βάθος χρόνου, αποφεύγω δε να τις χρησιμοποιώ σε διαρκή εφελκυστική ένταση. Στην παραπάνω περίπτωση είχα σαν σύμμαχό μου μια ισχυρή δοκό (30/70 αν θυμάμαι καλά) και πυκνά τοποθετημένα υποστυλώματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έκανα πρόσφατα επέκταση προβόλου κατά 1,00 μ περίπου. Αυτό που κάναμε ήταν να βλητρώσουμε σίδερα Φ10 ανά 10cm σε βάθος 50cm στην παλιά πλάκα με ρητίνη. Μετά το σιδέρωμα τοποθετήσαμε κοιλοδοκούς με εκτονώμενα αγκύρια σκυροδέματος Μ16 στην παλιά πλάκα ενώ στο νέο τμήμα χρησιμοποιήσαμε μεταλλικές λάμες ανάμεσα στον οπλισμό που τρέχουν κατά μήκος του προβόλου για να επιτύχουμε την σύνδεση των κοιλοδοκών και στο νέο τμήμα. Πρακτικά το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σείμηκτη πλάκα της οποία τα μεταλλικά στοιχεία έχουν υπολογιστεί ώστε να μπορούν να φέρουν όλο τον εφελκυσμό. Κατά την άποψη μια τέτοια κατασκευή δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ούτε σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εργασία να εκτελείται από εξειδικευμένα συνεργία που έχουν εμπειρία σε παρόμοιες κατασκευές (συνήθως γραφεία που ασχολούνται με ενισχύσεις και κοπές). Το μόνο μειονέκτημα της συγκεκριμένης κατασκευής είναι ότι κατά την κατασκευή των δαπέδων απαιτεί μεγάλο πάχος γεμίσματος που σε κάποιες κατασκευές με μικρό ύψος ορόφου μπορεί να είναι απαγορευτικό. Εναλλακτικά μπορούν αντι για τις κοιλοδοκούς να χρησιμοποιηθούν μεταλλικές λάμες τοποθετημένες με τον ίδιο τρόπο αρκεί οι υπολογισμοί να δείξουν ότι επαρκούν

Share this post


Link to post
Share on other sites
Χαιρετώ το forum

Θέλω να ρωτήσω για μια προσθήκη εξώστη σε ένα υπάρχον κτίριο.

....

Ευχαριστώ

 

Γενικά μπορείς.

 

Ρητίνες, μην τις φοβάσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετά από μελέτη πάντοτε. Προϋπόθεση φυσικά η σωστή εφαρμογή τους.

 

Πώς θα κάνεις την επέκταση είναι θέμα στατικής λειτουργίας του συνόλου και δυνατοτήτων που σου δίνει το κτίριο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε παρόμοια επέκταση χρησιμοποίησα τη ρητίνη epomax-l10 της isomat με πολύ καλό αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα ό τι είπαν οι συνάδελφοι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΟΚ, εγώ δεν την ξέρω. Χρησιμοποιώ τις ρητίνες της hilti (σύστημα hit) οι οποίες αφ ενός είναι εξαιρετικές και αφ εταίρου έχω ένα σωρό πληροφορίες (εκτός του ότι τις έχω εφαρμόσει πάρα πολλές φορές).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.