Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαίωμα υπογραφής ενεργητικής πυροπροστασίας


Recommended Posts

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, Αριθ. Πρωτ.: 25666 Φ.701.2/Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ: «Δικαιώματα σύνταξης και υπογραφής μελετών πυροπροστασίας και υπεύθυνων δηλώσεων από μηχανικούς / κατάργηση διευκρινιστικών-ερμηνευτικώνεγκυκλίων διαταγών Α.Π.Σ.»

 

 

Αν μπορεις συναδελφε ανεβασε το εγγραφο αυτο.

Link to comment
Share on other sites

τα έχουμε ξαναπεί γίνεσαι πολιτικός μηχανικός και υπογράφεις τα πάντα. Η γνώμη μου είναι ότι φταίνε αυτοί που τους έδωσαν το δικαίωμα όχι αυτοί που υπογράφουν.

 

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπογράφουν μόνο αυτά για τα οποία τους έδωσαν δικαίωμα αλλά και τα υπόλοιπα.

Ενδεικτικά, δεν έχει κανένας πλην μηχανολόγων/ηλεκτρολόγων/ναυπηγών δικαίωμα υπογραφής κλιματισμού, καμινιών, κλιβάνων, εγκαταστάσεων εναποθηκεύσεως ή και μεταφοράς υγρών ή αερίων καυσίμων υλών για φωτισμό, θέρμανση ή κίνηση. Δεν εντάσσονται στην κατηγορία απλών μελετών ανεξάρτητα μεγέθους οι προαναφερθείσες μελέτες/επιβλέψεις.

 

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω σε πόσες περιπτώσεις υπάρχουν κλιματιστικά με υπογραφή ειδικότητας που δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει.

 

Η ειρωνία είναι πως οι Π/Μ και οι Α/Μ ζητάνε από μηχανολόγους να υπογράψουν την παθητική, η οποία είναι δικιά τους μελέτη. Προσωπικά έχω ενημερώσει 3 μηχανικούς πως δεν έχω δικαίωμα υπογραφής μελέτης παθητικής όταν μου το ζητήσανε. Βέβαια παλιότερα που δεν το ήξερα την υπέγραφα και η υπηρεσία δεν μου είχε πει ποτέ τίποτα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Αν μπορεις συναδελφε ανεβασε το εγγραφο αυτο.

 

Το εν λόγω έγγραφο:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ από ΠΥ 27-9-2010.pdf

  • Upvote 6
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

βοηθητικά επισυνάπτω και το 39112 Φ701.2/12-10-98 όπου στη σελ. 28-29 αναγράφει το δικαίωμα υπογραφής ενεργητικής πυροπροστασίας και από άλλες ειδικότητες μηχανικών για φορητά μέσα πυροπροστασίας. 

κωδικοποιηση του ΠΔ 71 88. 39112 Φ. 701.2 12-10-98.doc

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

το έγγραφο του 2010 πετάει το μπαλάκι σε εμάς. Οφείλουμε - αναφέρει - εμείς να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας κ.λπ. Ορίζονται κάπου σαφώς τα επαγγελματικά δικαιώματα έτσι που να απαγορεύεται ή επιτρέπεται ρητώς η σύνταξη και υπογραφή μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας ;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η διαταγή του 2010 είναι τόσο φλου που στο τέλος (αρθρο 3α) αναφέρει πως δικαίωμα σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας έχουν όλοι οι διπλ.μηχανικοί μέλη ΤΕΕ και όλοι οι μηχανικοί ΤΕΙ μέλη ΕΕΤΕΜ. 

Επίσης άτομο που δεν ανήκει στις προαναφερθείσες ομάδες  (πχ ένας γεωπόνος?ένας φιλόλογος?) εαν συντάξει μελέτη πρέπει να προσκομίσει και το σχετικό νόμο που του το επιτρέπει.

 

Σε sites του ΠΣΔΜΗ έχουν την εγκύκλιο 9490/2002 του Α.Π.Σ που είναι λίγο πιο ξεκάθαρη η κατάσταση.

 

http://www.psdmh-kdth.gr/wp-content/uploads/2013/04/%CE%B1%CF%81.-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84.-9490-%CE%A6.-701.2.0001.pdf

 

Βέβαια η διαταγή του 2010 αν τη διαβάζω σωστά καταργεί την αντίστοιχη του 2002 και τις προγενέστερες  και απελευθερώνει το δικαίωμα αδιακρίτως ειδικότητας και μεγέθους μηχανολ. και ηλεκτρολ. εγκαταστάσεων.

 

Τελικά τι συμβαίνει?? Ακολουθούμε την 25666/10 ?

Edited by Oddball
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 3 years later...

Καλησπέρα σε όλους !

Για νέο κατάστημα ( χώρος θεραπευτικού μασάζ) , ποιές ειδικότητες έχουν το δικαίωμα υπογραφής της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας ;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

διαβάζεις το ΠΔ 99 (5-11-2108) και θα μάθεις . Κατα τη γνώμη μου το καλύτερο είναι να την υπογράψει ένας μηχανολόγος μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι,μου ήρθε στα χέρια μου μια περίπτωση για πυράντοχη πόρτα,μπορώ σαν μηχανολόγος μηχανικός να υπογράψω και αν ναι,από που μπορώ να βρω τις προυποθέσεις που πρέπει να πληρεί η πόρτα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.