Μετάβαση στο περιεχόμενο
ssouanis

Στο εξωτερικό η φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία εκτός Ελλάδας

Recommended Posts

Χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να φορολογούνται εκεί για τα εισοδήματα από την εργασία τους, ακόμα κι αν έχουν εδώ την οικογένειά τους και το σπίτι τους. Τη δυνατότητα φορολόγησης εκτός Ελλάδος για όσα κερδίζουν στην αλλοδαπή αναγνωρίζει με σημαντική απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και έλυσε ουσιαστικά θέματα σχετικά με τη φορολογική κατοικία και τη διακίνηση χιλιάδων εργαζομένων στο εξωτερικό, σε μια εποχή που η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στην αλλοδαπή, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 1445 του 2016, που εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Ε. Σαρπ, στο πλαίσιο της λεγόμενης πιλοτικής δίκης - διαδικασίας, δηλαδή που είναι σύντομη ως προς την εκδίκαση μιας υπόθεσης, προκειμένου να λυθούν, μια και καλή, σοβαρά νομικά θέματα που αφορούν πολύ κόσμο.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

 • Upvote 3

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Exει δρόμο ακόμη αυτή η ιστορία . Πέραν της αποφάσεως του Σ.τ.Ε δεν έχουμε τη θέση της διοίκησης , ήτοι τεχνικές οδηγίες για το πώς θα υποβάλλονται αυτές οι δηλώσεις.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Σωστά...Η απόφαση του Στε αποτελεί δεδικασμένο αλλά δεν αποτελεί ακόμα νόμο. Πράγμα που μπορεί να επιτείνει την ταλαιπωρία και την σύγχιση αν δεν λυθεί νομοθετικά σύντομα...

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Η δίκη έγινε με την διαδικασία της δίκης πιλότου.

Είναι σημαντικό.

 

Αποτελεί όπλο σε όποιον θέλει να πάει δικαστικά και θα κερδίσει.

Τώρα η διοίκηση μπορεί να σου ψήσει το ψάρι στα χείλη...

 • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Διαβάζοντας την απόφαση, έχω την εντύπωση οτι :

α) το ευεργέτημα αφορά πολύ λίγους

β) θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ περισσότερους οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν αδιάσειστα αποδεικτικά  οτι το δικαιούνται.

 

Άλλωστε, η φορολογική αρχή παραδέχεται ότι ο προσφεύγων είχε, κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο, τον τόπο της επαγγελματικής του εγκατάστασης και κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων στη Γερμανία, τούτο δε επιβεβαιώνεται και από τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία που έχει προσκομίσει ο προσφεύγων: 

α) επικυρωμένο από δικηγόρο φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο του από 6-8-2015 πιστοποιητικού για φορολογικές υποθέσεις της Δημοσιονομικής Διοίκησης Νόρντχαϊν - Βεστφάλεν, Μπρυλ, προς τον προσφεύγοντα, με μετάφραση από τη δικηγόρο Αθηνών ............., στο οποίο αναφέρονται ως τόπος κατοικίας η .............., ................, καταχώριση του προσφεύγοντος για φόρο εισοδήματος και φόρο κύκλου εργασιών, μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, «συμπεριφορά καταβολής οφειλών τους τελευταίους 12 μήνες» «πάντα εμπροθέσμως» και «συμπεριφορά υποβολής δηλώσεων κατά τους τελευταίους 24 μήνες» «ως επί το πλείστον εμπροθέσμως», 

β) επικυρωμένα από δικηγόρο φωτοαντίγραφα από το πρωτότυπο τιμολογίων του προσφεύγοντος με ημερομηνίες 1.2.2014, 2.6.2014, 7.8.2014, 30.11.2014 προς την «.....................» (..........., ................), με μετάφραση από την προαναφερθείσα δικηγόρο, για παροχή υπηρεσιών επίβλεψης έργων, 

γ) επικυρωμένα από δικηγόρο φωτοαντίγραφα από το πρωτότυπο, με μετάφραση από την προαναφερθείσα δικηγόρο, δύο συμφωνιών για ελεύθερη συνεργασία του προσφεύγοντος με τους προαναφερόμενους αρχιτέκτονες, με ημερομηνία της δεύτερης εξ αυτών 21-10-2013 για το διάστημα από 1.11.2013 μέχρι 7.3.2014 (προφανώς από παραδρομή αναφέρεται μέχρι 7-3-2013) και συμφωνημένο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας περίπου 32 ωρών, δυνατότητα εργασίας για προσωπικά έργα του προσφεύγοντος τον υπόλοιπο χρόνο στους χώρους των γραφείων "............" και πρόβλεψη για απουσία του προσφεύγοντος για δύο σαββατοκύριακα και το διάστημα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 2013/2014 στην Ελλάδα. 

 

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Exει δρόμο ακόμη αυτή η ιστορία . Πέραν της αποφάσεως του Σ.τ.Ε δεν έχουμε τη θέση της διοίκησης , ήτοι τεχνικές οδηγίες για το πώς θα υποβάλλονται αυτές οι δηλώσεις.

 

 αυτο απο το ΤΑΞ ΧΕΒΕΝ

 

δινει απαντησεις...

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24172

 

τις καλημερες μου

 • Upvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

 αυτο απο το ΤΑΞ ΧΕΒΕΝ

 

δινει απαντησεις...

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24172

 

τις καλημερες μου

 

Τη θέση της διοίκησης , σε σχέση με την απόφαση του Σ.τ.Ε , αυτή θέλουμε . Δε μας αφορούν οι επισημάνσεις του κ. συναδέλφου . Αυτά είναι γνωστά και τετριμένα , τα έχει γράψει και αλλού .

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

η θεση της διοικησης ειναι η "γνωστη"

 

"σεβεται τις αποφασεις της Δικαιοσυνης"

 

και μετα,

θα βρει διαφορα "παραθυρα" ή θα φορτωσει με καποια επι πλεον "απαιτουμενα πιστοποιητικα"

ωστε να εκφυγει για μια ακομα φορα.

 

Ετσι εκανε και με τον ΕΝΦΙΑ

σεβαστηκε την αποφαση του ΣτΕ...βεβαιως  και "μειωσε" τις τιμες ζωνης

 

και μετα

 

προσαυξησε τους αλλους συντελεστες, για τους οποιους το ΣτΕ δεν ειχε αναφερει τπτ

εβαλε και επι πλεον και τα χωραφια

και αντι για 2,6 δις

ζηταει 3,5 δις.

 

Λογω σεβασμου στις δικαστικες αποφασεις..

 

μαλιστα

 • Upvote 2

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα, εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει σχετικά με την παρακάτω κατάσταση...

Έχω μία πρόταση για εργασία στη Γερμανία, την οποία εφόσον αποδεχτώ θα ξεκινήσω χωρίς οικογένεια για εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα είμαι και μέτοχος σε Ο.Ε. στην Ελλάδα, ενώ δε θα "κλείσω" σε πρώτη φάση βιβλία κλπ εδώ.

Γνωρίζει κάποιος/κάποια να μου απαντήσει σχετικά με τα παρακάτω 2 θέματα?

1.Για τη Γερμανία σε ποια Steuerklasse θεωρείται ότι εμπίπτω?

2.Φορολογούμαι και στις 2 χώρες και αν ναι για ποιο ποσό?Προφανώς στη Γερμανία θα φορολογηθώ σαν μισθωτός, αλλά φορολογούμαι και στην Ελλάδα?

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

δεν ξερω να απαντησω το ερωτημα, ενδεχεται ομως (η Ελληνικη) τραπεζα να σου κανει παρακρατηση αν στελνεις χρηματα εδώ, οποτε ρωτησε κάποιες τραπεζες να δεις τι θα σου παιρνουν

 • Like 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από Engineer
   Δεκαεπτά φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλάζουν σε 46 μέρες από σήμερα, σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Ο λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες προέκυψαν από την «αναπροσαρμογή» της 12ης Ιουνίου 2018.
   Oσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες από την 1η-1-2019 έχουν, συνεπώς ένα χρονικό περιθώριο 46 ημερών να προχωρήσουν στη σύναψη των μεταβιβαστικών συμβολαίων ώστε να γλιτώσουν από την πληρωμή των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η εφαρμογή των νέων τιμών.
   Aπό την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.
   «Aκτινογραφία»
   Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές καλύπτουν 10.216 «ζώνες» σε όλη την Ελλάδα. Από τις «ζώνες» αυτές:
   * στο 37%, δηλαδή σε 3.792 ζώνες, οι νέες τιμές είναι αυξημένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
   * στο 21%, δηλαδή σε 2.122 ζώνες, οι τιμές θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
   * στο 42%, δηλαδή σε 4.302 ζώνες, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες.
   Πότε συμφέρει…
   Oυσιαστικά, οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν, από την 1η-1-2019, στο 58% των ζωνών όλης της χώρας, δηλαδή στην πλειονότητα των περιοχών όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
   Δεδομένου ότι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές:
   – Σε όποιες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν, οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα θα πρέπει να ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους (εντός 46 ημερών) τη σύναψη των μεταβιβαστικών συμβολαίων.
   – Aντιθέτως, σε όποιες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν, οι υποψήφιοι αγοραστές θα είναι καλό να περιμένουν να έλθει το νέο έτος για να προχωρήσουν στη σύναψη των συμβολαίων.
   Συμπαρασύρονται…
   Aναλυτικά, από τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επηρεαστούν από την 1η-1-2019 οι ακόλουθες κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία:
   1. O φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από το φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας:
   – έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο
   – έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους που δεν βαρύνονται με τέκνα. 
   Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.
   2. O ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
   3. O φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
   4. O φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
   5. O φόρος διανομής ακινήτων.
   6. Tο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

   View full είδηση
  • Από Engineer
   Δεκαεπτά φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλάζουν σε 46 μέρες από σήμερα, σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Ο λόγος είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες προέκυψαν από την «αναπροσαρμογή» της 12ης Ιουνίου 2018.
   Oσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες από την 1η-1-2019 έχουν, συνεπώς ένα χρονικό περιθώριο 46 ημερών να προχωρήσουν στη σύναψη των μεταβιβαστικών συμβολαίων ώστε να γλιτώσουν από την πληρωμή των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η εφαρμογή των νέων τιμών.
   Aπό την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.
   «Aκτινογραφία»
   Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές καλύπτουν 10.216 «ζώνες» σε όλη την Ελλάδα. Από τις «ζώνες» αυτές:
   * στο 37%, δηλαδή σε 3.792 ζώνες, οι νέες τιμές είναι αυξημένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
   * στο 21%, δηλαδή σε 2.122 ζώνες, οι τιμές θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
   * στο 42%, δηλαδή σε 4.302 ζώνες, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες.
   Πότε συμφέρει…
   Oυσιαστικά, οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν, από την 1η-1-2019, στο 58% των ζωνών όλης της χώρας, δηλαδή στην πλειονότητα των περιοχών όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.
   Δεδομένου ότι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές:
   – Σε όποιες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν, οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα θα πρέπει να ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους (εντός 46 ημερών) τη σύναψη των μεταβιβαστικών συμβολαίων.
   – Aντιθέτως, σε όποιες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές θα μειωθούν, οι υποψήφιοι αγοραστές θα είναι καλό να περιμένουν να έλθει το νέο έτος για να προχωρήσουν στη σύναψη των συμβολαίων.
   Συμπαρασύρονται…
   Aναλυτικά, από τη μεταβολή των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επηρεαστούν από την 1η-1-2019 οι ακόλουθες κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία:
   1. O φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από το φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας:
   – έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο
   – έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους που δεν βαρύνονται με τέκνα. 
   Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.
   2. O ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
   3. O φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
   4. O φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
   5. O φόρος διανομής ακινήτων.
   6. Tο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
  • Από Don Draper
   Καλησπέρα σας. Είμαι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ολοκληρώνοντας αισίως τις σπουδές μου σε ένα χρόνο. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να αποταθώ εδώ για επαγγελματικά ζητήματα του κλάδου, δεδομένου του αποθέματος γνώσεων που τυχόν υπάρχουν από σχετικές εμπειρίες. Υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες για τους χωροτάκτες-πολεοδόμους στο εξωτερικό; Όχι απαραίτητα συνυφασμένες με τις θεματικές του επαγγέλματος, ακόμα και οικονομοτεχνικής, συγκοινωνιακής ή να αναγορεύονται σε θέματα υποδομών, βιοκλιματισμό, χρήσεων γης κοκ.
   Η πολυσθένεια που έχουν τα υπερκείμενα επαγγέλματα μηχανικών σε αρμοδιότητα, είμαι επιφυλακτικός σχετικά με τον ουσιαστικό λόγο πρόσληψης κάποιου που προέρχεται από τον κλάδο μου, παρόλο που θα κινηθώ για μεταπτυχιακό. Σε συνδυασμό με ότι ο όρος του planning είναι εξαιρετικά νέος στην Ελλάδα, μου δημιουργούνται αμφιβολίες ς σχετικά με την επαγγελματική μου αποκατάσταση.
   Οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.
   Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
  • Από Engineer
   Επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης ανοίγει ο δρόμος για να "τρέξει" αμέσως η νέα διαδικασία.
   Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.
   Στην περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που ζητεί για επιστροφή να μην ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
   Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσεις αυτόματες διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση είναι διαθέσιμη η έκδοση εφαρμογής για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ. Η εφαρμογή αφορά σε φορολογικές περιόδους από 1η Μαρτίου 2018 και εφεξής εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις εξής ενέργειες:
   - Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (αιτούμενο ποσό για επιστροφή)
   - Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507
   - Έχει συμπληρώσει τον αριθμό λογαριασμού IBAN στη συγκεκριμένη δήλωση
   Η διαδικασία αυτή αφορά την αρχική ή και την πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο Taxisnet για τη δημιουργία του αιτήματος. Για φορολογικές περιόδους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 τα αιτήματα θα συνεχίζονται να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

   View full είδηση
  • Από Engineer
   Επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης ανοίγει ο δρόμος για να "τρέξει" αμέσως η νέα διαδικασία.
   Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.
   Στην περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που ζητεί για επιστροφή να μην ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
   Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσεις αυτόματες διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση είναι διαθέσιμη η έκδοση εφαρμογής για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ. Η εφαρμογή αφορά σε φορολογικές περιόδους από 1η Μαρτίου 2018 και εφεξής εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις εξής ενέργειες:
   - Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (αιτούμενο ποσό για επιστροφή)
   - Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507
   - Έχει συμπληρώσει τον αριθμό λογαριασμού IBAN στη συγκεκριμένη δήλωση
   Η διαδικασία αυτή αφορά την αρχική ή και την πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο Taxisnet για τη δημιουργία του αιτήματος. Για φορολογικές περιόδους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 τα αιτήματα θα συνεχίζονται να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.