Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο εξωτερικό η φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία εκτός Ελλάδας


ssouanis

Recommended Posts

Χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να φορολογούνται εκεί για τα εισοδήματα από την εργασία τους, ακόμα κι αν έχουν εδώ την οικογένειά τους και το σπίτι τους. Τη δυνατότητα φορολόγησης εκτός Ελλάδος για όσα κερδίζουν στην αλλοδαπή αναγνωρίζει με σημαντική απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και έλυσε ουσιαστικά θέματα σχετικά με τη φορολογική κατοικία και τη διακίνηση χιλιάδων εργαζομένων στο εξωτερικό, σε μια εποχή που η διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στην αλλοδαπή, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 1445 του 2016, που εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Ε. Σαρπ, στο πλαίσιο της λεγόμενης πιλοτικής δίκης - διαδικασίας, δηλαδή που είναι σύντομη ως προς την εκδίκαση μιας υπόθεσης, προκειμένου να λυθούν, μια και καλή, σοβαρά νομικά θέματα που αφορούν πολύ κόσμο.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Exει δρόμο ακόμη αυτή η ιστορία . Πέραν της αποφάσεως του Σ.τ.Ε δεν έχουμε τη θέση της διοίκησης , ήτοι τεχνικές οδηγίες για το πώς θα υποβάλλονται αυτές οι δηλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά...Η απόφαση του Στε αποτελεί δεδικασμένο αλλά δεν αποτελεί ακόμα νόμο. Πράγμα που μπορεί να επιτείνει την ταλαιπωρία και την σύγχιση αν δεν λυθεί νομοθετικά σύντομα...

Link to comment
Share on other sites

Η δίκη έγινε με την διαδικασία της δίκης πιλότου.

Είναι σημαντικό.

 

Αποτελεί όπλο σε όποιον θέλει να πάει δικαστικά και θα κερδίσει.

Τώρα η διοίκηση μπορεί να σου ψήσει το ψάρι στα χείλη...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας την απόφαση, έχω την εντύπωση οτι :

α) το ευεργέτημα αφορά πολύ λίγους

β) θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ περισσότερους οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν αδιάσειστα αποδεικτικά  οτι το δικαιούνται.

 

Άλλωστε, η φορολογική αρχή παραδέχεται ότι ο προσφεύγων είχε, κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο, τον τόπο της επαγγελματικής του εγκατάστασης και κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων στη Γερμανία, τούτο δε επιβεβαιώνεται και από τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία που έχει προσκομίσει ο προσφεύγων: 

α) επικυρωμένο από δικηγόρο φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο του από 6-8-2015 πιστοποιητικού για φορολογικές υποθέσεις της Δημοσιονομικής Διοίκησης Νόρντχαϊν - Βεστφάλεν, Μπρυλ, προς τον προσφεύγοντα, με μετάφραση από τη δικηγόρο Αθηνών ............., στο οποίο αναφέρονται ως τόπος κατοικίας η .............., ................, καταχώριση του προσφεύγοντος για φόρο εισοδήματος και φόρο κύκλου εργασιών, μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, «συμπεριφορά καταβολής οφειλών τους τελευταίους 12 μήνες» «πάντα εμπροθέσμως» και «συμπεριφορά υποβολής δηλώσεων κατά τους τελευταίους 24 μήνες» «ως επί το πλείστον εμπροθέσμως», 

β) επικυρωμένα από δικηγόρο φωτοαντίγραφα από το πρωτότυπο τιμολογίων του προσφεύγοντος με ημερομηνίες 1.2.2014, 2.6.2014, 7.8.2014, 30.11.2014 προς την «.....................» (..........., ................), με μετάφραση από την προαναφερθείσα δικηγόρο, για παροχή υπηρεσιών επίβλεψης έργων, 

γ) επικυρωμένα από δικηγόρο φωτοαντίγραφα από το πρωτότυπο, με μετάφραση από την προαναφερθείσα δικηγόρο, δύο συμφωνιών για ελεύθερη συνεργασία του προσφεύγοντος με τους προαναφερόμενους αρχιτέκτονες, με ημερομηνία της δεύτερης εξ αυτών 21-10-2013 για το διάστημα από 1.11.2013 μέχρι 7.3.2014 (προφανώς από παραδρομή αναφέρεται μέχρι 7-3-2013) και συμφωνημένο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας περίπου 32 ωρών, δυνατότητα εργασίας για προσωπικά έργα του προσφεύγοντος τον υπόλοιπο χρόνο στους χώρους των γραφείων "............" και πρόβλεψη για απουσία του προσφεύγοντος για δύο σαββατοκύριακα και το διάστημα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 2013/2014 στην Ελλάδα. 

 

Link to comment
Share on other sites

Exει δρόμο ακόμη αυτή η ιστορία . Πέραν της αποφάσεως του Σ.τ.Ε δεν έχουμε τη θέση της διοίκησης , ήτοι τεχνικές οδηγίες για το πώς θα υποβάλλονται αυτές οι δηλώσεις.

 

 αυτο απο το ΤΑΞ ΧΕΒΕΝ

 

δινει απαντησεις...

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24172

 

τις καλημερες μου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 αυτο απο το ΤΑΞ ΧΕΒΕΝ

 

δινει απαντησεις...

 

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24172

 

τις καλημερες μου

 

Τη θέση της διοίκησης , σε σχέση με την απόφαση του Σ.τ.Ε , αυτή θέλουμε . Δε μας αφορούν οι επισημάνσεις του κ. συναδέλφου . Αυτά είναι γνωστά και τετριμένα , τα έχει γράψει και αλλού .

Link to comment
Share on other sites

η θεση της διοικησης ειναι η "γνωστη"

 

"σεβεται τις αποφασεις της Δικαιοσυνης"

 

και μετα,

θα βρει διαφορα "παραθυρα" ή θα φορτωσει με καποια επι πλεον "απαιτουμενα πιστοποιητικα"

ωστε να εκφυγει για μια ακομα φορα.

 

Ετσι εκανε και με τον ΕΝΦΙΑ

σεβαστηκε την αποφαση του ΣτΕ...βεβαιως  και "μειωσε" τις τιμες ζωνης

 

και μετα

 

προσαυξησε τους αλλους συντελεστες, για τους οποιους το ΣτΕ δεν ειχε αναφερει τπτ

εβαλε και επι πλεον και τα χωραφια

και αντι για 2,6 δις

ζηταει 3,5 δις.

 

Λογω σεβασμου στις δικαστικες αποφασεις..

 

μαλιστα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα, εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει σχετικά με την παρακάτω κατάσταση...

Έχω μία πρόταση για εργασία στη Γερμανία, την οποία εφόσον αποδεχτώ θα ξεκινήσω χωρίς οικογένεια για εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα είμαι και μέτοχος σε Ο.Ε. στην Ελλάδα, ενώ δε θα "κλείσω" σε πρώτη φάση βιβλία κλπ εδώ.

Γνωρίζει κάποιος/κάποια να μου απαντήσει σχετικά με τα παρακάτω 2 θέματα?

1.Για τη Γερμανία σε ποια Steuerklasse θεωρείται ότι εμπίπτω?

2.Φορολογούμαι και στις 2 χώρες και αν ναι για ποιο ποσό?Προφανώς στη Γερμανία θα φορολογηθώ σαν μισθωτός, αλλά φορολογούμαι και στην Ελλάδα?

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω να απαντησω το ερωτημα, ενδεχεται ομως (η Ελληνικη) τραπεζα να σου κανει παρακρατηση αν στελνεις χρηματα εδώ, οποτε ρωτησε κάποιες τραπεζες να δεις τι θα σου παιρνουν

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.